Δεν είναι μόνο ο άνεμος, που προσπαθεί να ανατρέψει τα δίκια των Διοικητικών Υπαλλήλων... © Παντελής Σαΐτας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα άκρα η σύγκρουση υπ. Παιδείας με τα πανεπιστήμια - Προσφυγές στη δικαιοσύνη

Στη δικαιοσύνη, με εντολή πρωθυπουργού, προσφεύγει ο υπουργός Παιδείας, με αγωγή κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών και ο Πρύτανης του Καποδιστριακού Θεοδόσης Πελεγρίνης, για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο του πανεπιστημίου καταγγέλλει τον Πρύτανη ότι παρέλειψε να τοποθετήσει προσωπικό ασφαλείας.

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημίων, με φόντο τον ορατό πλέον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν δεν ξεκινήσουν τα μαθηματα την ερχόμενη εβδομάδα. Στο Μετσόβιο ήδη οι καθηγητές αποφάσισαν να διακόψουν την απεργία τους και στο Καποδιστριακό η επιτροπή καθηγητών που όρισε η Συγκλητος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους και αναζητούν τρόπους να ξεκινήσουν τα μαθήματα, χωρίς να υπονομεύεται ο αγώνας τον διοικητικών υπαλλήλων.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων απηύθυνε στον υπουργό Παιδείας άλλη μια δραματική έκκληση για διάλογο· ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ωστόσο, απάντησε με νέες απειλές για αγωγή εναντίον των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε στείλει τελεσίγραφο στους πρυτάνεις.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ σε ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η εκκαθάριση των απεργιών, ώστε να γίνουν οι αντίστοιχες περικοπές στη μισθοδοσία τους, έχει ξεκίνησει ήδη όπου είναι δυνατό και απαντά ότι «η αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου δεν οφείλεται στους υπό διαθεσιμότητα και αργία διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά στις αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. που είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με τους νόμους που το ίδιο έχει ψηφίσει και είναι εκτός πάσης λογικής και χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα».

Το υπουργείο Παιδείας, με non-paper που φέρει τον ευγλωτο τίτλο «Τέλος στην Ατιμωρησία- Σε Αργία όσοι δεν απογράφησαν» ενημερώνει ότι «άρχισε η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία. Αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και η Σύγκλητος ανακοίνωσαν ότι προβαίνουν σε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Επισημαίνουν τα τραγικά προβλήματα που δημιουργεί στο ίδρυμα η απομάκρυνση προσωπικού σε ποσοστό 48%: «Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος και πάλι θα κάνουν το καθήκον τους προκειμένου να υπερβαθεί το αδιέξοδο και το Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί ακώλυτα στην ακαδημαϊκή αποστολή του. Πρέπει όμως και η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι με εισαγγελικές παραγγελίες, διαρροές στον Τύπο και ύβρεις κατά του Πανεπιστημίου και των θεσμικών οργάνων του δεν επιλύονται τα προβλήματα».

Την Παρασκευή συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Εντός των ημερών αναμένεται και η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, μετά την αίτηση αναστολής της διααθεσιμότητας που κατέθεσαν οκτώ πανεπιστήμια.

Πηγές: ΕΡΑ, ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06/11/2013 - 20:22