Ευρωκοινοβούλιο: Όλα καλά τα κάνει η Τρόικα, είπαν οι εκπρόσωποί της...

Την πολιτική της Τρόικας, που εφαρμόζεται μέσω των Μνημονίων στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες, προσπάθησαν να υπεραμυνθούν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης, που διεξήχθη το πρωί της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να συμμετάσχει...

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, ισχυρίστηκε ότι το μοντέλο της Τρόικας «έχει αποδειχτεί χρήσιμο» και ότι η «επιτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής είναι αισθητή»! Ανέφερε ότι απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία των χωρών που επλήγησαν από την κρίση και πως στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, με εξαίρεση την Κύπρο, προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από το 2014... Φρόντισε, βέβαια, να τονίσει ο Σ. Ντερούζ ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις, αυτήν την περίοδο, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που ακόμα υπάρχει στις αγορές. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ θεώρησε πως έχει γίνει τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια από το 2009 κι έπειτα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά -λέει...

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για τη λανθασμένη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αστοχίες, αλλά επικαλέστηκε ότι μετά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος άλλαξαν τα δεδομένα και η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε. «Βάσει των στοιχείων που είχαμε τότε, ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν ο κατάλληλος» πρόσθεσε. Για το ίδιο θέμα, όμως, ανέφερε ότι την άνοιξη του 2010 τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που είχε η Τρόικα δεν ήταν ακριβή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της Τρόικας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ απάντησε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων. Εξάλλου, ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ είπε ότι η Τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κλ. Μαζούχ ισχυρίστηκε ότι το υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις χώρες οι οποίες έχουν συνάψει μνημόνια ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών που προϋπήρχαν αυτής. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα, ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες, σε μισθούς και συντάξεις, την τελευταία δεκαετία (μα, πού τις είδε, αναρωτιέτα κάθε εχέφρων...) είναι που οδήγησαν σε πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και σε μη βιώσιμη συσσώρευση του δημόσιου χρέους. «Αυτό συνέβαλε στην υπερθέρμανση της οικονομίας και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας» ανέφερε - είναι γνωστό, άλλωστε ότι κατά την άποψή των η ανταγωνιστικότητα είναι, λίγο - πολύ, η απάντηση σε όλα τα προβλήματα.

Ένας από τους βασικούς λόγους του υψηλού κόστους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της εκτίναξης της ανεργίας ήταν, κατά τον Κλ. Μαζούχ, η καθυστερημένη εφαρμογή των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» στη χώρα - έτσι αποκαλούν τη διάλυση όλων των κοινωνικών και δημοσίων δομών. Κι αναφερόμενος στα «επιτεύγματα» της Ελλάδας μεταξύ του 2009-2012, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το γνωστό «πρωτογενές πλεόνασμα» ήδη από φέτος.

Σε γενικές γραμμές, βέβαια, ο Κλ. Μαζούχ δεν μπόρεσε να μην αναγνωρίσει ότι σε όλες τις χώρες του Μνημονίου υπάρχουν «σημάδια κόπωσης» - αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (γιατί;)

Το ΔΝΤ, μάλλον πιο έξυπνα και σίγουρα πιο υπεροπτικά, δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στη δημόσια ακρόαση...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05/11/2013 - 23:42