Φωτογραφία από τον εξοπλισμό παρακολούθησης στην ταράτσα του κτηρίου της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο

Η αμερικανική πρεσβεία κέντρο των υποκλοπών της NSA στην Ελλάδα

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα υποκλοπών της NSA που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών, λειτουργώντας μάλιστα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης στην ταράτσα του κτηρίου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ. Η νέα αποκάλυψη έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για ευρείας κλίμακας επιχείρηση παρακολούθησης και στην Ισπανία, θέμα για το οποίο η Μαδρίτη ζητά σήμερα επισήμως εξηγήσεις.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα περιλαμβάνεται σε σχεδιάγραμμα στο οποίο καταγράφονται τα παραρτήματα της ειδικής μονάδας συλλογής πληροφοριών SCS (Special Collection Services) σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο από το 2010. Το σχεδιάγραμμα δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και περιγράφεται ως «άκρως απόρρητο».

 

Το Spiegel, στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιέρωματός του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα. Ο κ. Κάμπελ στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, προστατευμένα από τη διπλωματική ασυλία, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. «Ένα βρίσκεται στο Βερολίνο. 'Αλλα είναι τοποθετημένα στις ταράτσες των πρεσβειών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Στοκχόλμη ως την Αθήνα» σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

 

Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ειδικά για την περίπτωση της Αθήνας τα «Νέα» δημοσιεύουν ότι μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά, παρόμοια διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

 

Στην ιστοσελίδα του, ο κ. Κάμπελ παραθέτει φωτογραφίες από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία.

 

Για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29/10/2013 - 11:43