Απαγόρευσαν ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα από σχολική γιορτή στον Πύργο

Ένα νέο περιστατικό λογοκρισίας και σκοταδισμού, παρόμοιο με αυτό που συνέβη μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν δασκάλα, δέχθηκε την επίπληξη από διευθύντρια της για τη διδασκαλία του «Κεμάλ» του Μάνου Χατζηδάκι μετά από διαμαρτυρία γονέα για ισλαμική προπαγάνδα, καταγράφηκε σε σχολική γιορτή στον Πύργο. Διευθυντής Γυμνασίου, κατόπιν και πάλι παρέμβασης γονέα απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής, να πει μαζί με τη χορωδία του σχολείου τραγούδι του Μπαγιαντέρα, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942! Ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή γιατί δεν ήθελε να ακουστεί στη σχολική γιορτή τραγούδι που μιλάει για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες! Το θέμα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων αναδείχθηκε από τη ΝΕΤ και τον ανταποκριτή της στην Ηλεία και κυριάρχησε στον τοπικό Τύπο.

Το απαγορευμένο ρεμπέτικο ερμηνεύτηκε τελικά στην αντιφασιστική συναυλία

Το νέο πρωτοφανές περιστατικό λογοκρισίας, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το eproini.gr και τη ΝΕΤ, μετά τη διαμαρτυρία του γονέα, ο διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο από την γιορτή ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα παιδιά «ή θα τα πούμε όλα τα τραγούδια ή κανένα». Τελικά στη σχολική γιορτή δεν ερμηνεύτηκε κανένα τραγούδι και ακούστηκε μόνο ο Εθνικός Ύμνος.

Ωστόσο, το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο τελικά τραγουδήθηκε στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πύργου στην κεντρική πλατεία, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ερμηνεύτηκε και από τη χορωδία άλλου Γυμνασίου του Πύργου στη γιορτή του σχολείου τους.

Ο τυφλός ραψωδός της Αντίστασης

Στην αντιφασιστική συναυλία έγινε αναφορά και στο ιστορικό του, μέρος της ιστορίας του σπουδαίου Μπαγιαντέρα.

Του τυφλού ραψωδού της αντίστασης, που με το μπουζούκι, το αδούλωτο πνεύμα του, το θεματικό του τραγούδι, θέλησε να δώσει θάρρος στους πατριώτες αγωνιστές για να υμνήσει την ελευθερία, πολυτιμότερη και από το φως των ματιών του, όπως ο ίδιος έλεγε.

Και που δεν δίσταζε στη διάρκεια της Κατοχής και κάτω από το «ρουθούνι» των Γερμανών να παίζει και να τραγουδά τα αντιστασιακά του τραγούδια....

Οι επίμαχοι στίχοι του Μπαγιαντέρα

ΝΑ 'ΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΒΟΛΙ

«Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου.


Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
γλυκό να 'ναι το βόλι».

Διαβάστε περισσότερα για τον Δημήτρη Γκόγκο τον υμνητή του Έρωτα και της Εθνικής Αντίστασης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27/10/2013 - 16:34