Η Γαλλία απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τους ψηφιακούς κοριούς

Αναστάτωση στη γαλλική κοινή γνώμη έφεραν οι αποκαλύψεις της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde για την εκτεταμένη παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών των Γάλλων πολιτών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Η Le Monde επικαλείται πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. Η είδηση που έχει κάνει το γύρω του κόσμου κινητοποίησε και τη γαλλική κυβέρνηση. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε στο υπουργείο τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία Τσαρλς Ρίφκιν, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι από το 2009 προκειμένου να παρασχεθούν εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Εμανουέλ Βαλς χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις αποκαλύψεις της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, σε διάστημα δέκα ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 και τις 8 Ιανουαρίου 2013, 70,3 εκατομμύρια καταγραφές δεδομένων τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων πολιτών πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

 

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της NSA που έχει στη διάθεσή της η Le Monde, η αμερικανική υπηρεσία εστίασε από την 1η έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 το ενδιαφέρον της στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας wanadoo.fr, πρώην θυγατρικής της Orange, με 4,5 εκατομμύρια χρήστες και alcatel.lucent.com, τη γαλλο-αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA αφορούσαν τόσο διευθύνσεις, όσο και λέξεις-κλειδιά. Μεταξύ των νέων στοιχείων που αποκαλύφθηκαν σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα περιλαμβάνονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα με την επωνυμία «US-985D» για την παρακολούθηση των γαλλικών τηλεπικοινωνιών.

 

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προγράμματος που αναλύθηκαν από τη γαλλική εφημερίδα, στόχοι παρακολούθησης ήταν πρόσωπα ύποπτα για σχέσεις με τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά και ιδιώτες που ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής ή της δημόσιας διοίκησης.

 

Ένα από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde επισημαίνει ότι κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

 

Οι αμερικανικές αρχές παρέπεμψαν στην επίσημη δήλωση της 8ης Ιουνίου με την οποία διευκρινίσθηκε ότι τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο του προγράμματος εκτός των ΗΠΑ παρακολουθούνται για νόμιμους λόγους, όπως η απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας ή η ύπαρξη απειλής στον τομέα της πληροφορικής ή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

 

Στην έκδοσή του της 11ης Αυγούστου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν προνομιακοί στόχοι της NSA.

Πηγη ΕΡΤ , ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21/10/2013 - 13:42