Ιταλία: Στην πλατεία της «Πόρτα Πία» διαδηλωτές κατά της λιτότητας

Στην πλατεία Πόρτα Πια της Ρώμης πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου με σκηνές πολλά μέλη των οργανώσεων που πήραν μέρος στη διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας που οργανώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα.

 

Στα κύρια αιτήματά τους είναι το δικαίωμα στην απασχόληση και σε μια βέβαιη στέγη για όλους, η άμεση αλλαγή των οικονομικών πολιτικών με υποστήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και η πραγματική ένταξη των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

Πολλοί διαδηλωτές που βρίσκονται στην Πόρτα Πία κάλεσαν τους πολίτες της Ρώμης να επισκεφθούν την περιοχή, να πάρουν μέρος στις συνελεύσεις τους και να τους στηρίξουν.

«Στοπ στις εξώσεις, στις κατασχέσεις σπιτιών και στις υποχρεωτικές εκκενώσεις», γράφει ένα από τα πανό που έχουν ξεδιπλώσει οι διαδηλωτές. Μέρος των «κατασκηνωμένων» (Acampados, όπως βαπτίσθηκαν) πρόκειται, πιθανότατα, να μείνει εντός της πλατείας και τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των συγκρούσεων του Σαββάτου είναι 15 προσαγωγές και 20 τραυματίες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Ένας φωτορεπόρτερ επίσης της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μπροστά από το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης.

Οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν ότι οι μπλακ μπλοκ που προκάλεσαν τα χθεσινά επεισόδια δεν υπερέβαιναν τους εκατό, ενώ ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομονώσουν τα βίαια στοιχεία.

Ο ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ανζτελίνο Αλφάνο, ευχαρίστησε τόσο τα όργανα τους τάξης όσο και την μεγάλη, ειρηνική και υπεύθυνη πλειοψηφία των διαδηλωτών, για τις επιτυχείς προσπάθειες που κατέβαλαν και την υπεύθυνη στάση τους.

Οι πυροτεχνουργοί, τέλος, αργά το βράδυ, απενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που «σε περίπτωση που δεν είχε εντοπισθεί και είχε εκραγεί, θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολλούς νεκρούς», όπως έκανε γνωστό η διεύθυνση της αστυνομίας της ιταλικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ