Μέρκελ - Σοσιαλδημοκράτες ξεκινούν συνομιλίες για το μεγάλο συνασπισμό

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σήμερα να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις – πιθανότατα από την ερχόμενη Τετάρτη - για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διερευνητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

 

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση με το CDU/CSU ώστε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επιτυχή κατάληξη», δήλωσε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ κέρδισε το 41,5% των ψήφων στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και της υπολείπονται μόλις πέντε έδρες για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή.

 

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων με τους Πράσινους, το CDU δεν είχε άλλον πιθανό εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του SPD, που κέρδισε το 25,7% των ψήφων στις εκλογές.

 

Ένας ανάλογος «μεγάλος συνασπισμός» είχε κυβερνήσει τη Γερμανία το 1966-1969 και το 2005-2009, στη διάρκεια της πρώτης θητείας της Μέρκελ.

 

Η ηγεσία του SPD θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη των 200 ανώτερων στελεχών του την Κυριακή, ώστε να λάβει την άδεια να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις.

 

Εξάλλου και τα 470.000 μέλη του κόμματος θα πρέπει να ψηφίσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο. Για τον σχηματισμό του προηγούμενου «μεγάλου συνασπισμού» το 2005 οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 65 ημέρες.

 

Το CDU από την πλευρά του θα διοργανώσει μια τηλεφωνική διάσκεψη των περιφερειακών επικεφαλής του αύριο Παρασκευή.

Πηγή ΑΜΠΕ