Γαλλία: Μαθητές αντιδρούν στις απελάσεις αλλοδαπών συμμαθητών τους

Μαθητές λυκείων στη Γαλλία απέκλεισαν σήμερα το πρωί τις εισόδους σε πολλά σχολεία του Παρισιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απελάσεις αλλοδαπών μαθητών, μετά την προβεβλημένη από τα ΜΜΕ απέλαση της 15χρονης μαθήτριας από το Κόσοβο Λεονάρντα Ντιμπράνι, που συνελήφθη από την αστυνομία στο τέλος του μαθήματος καθώς έβγαινε από το σχολείο. Τέσσερα λύκεια στο Παρίσι αποκλείστηκαν και οι είσοδοι «φιλτράρονταν» σε δύο άλλα σχολεία, σύμφωνα με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

«Το σύνθημα είναι να κινητοποιηθούμε για την επιστροφή των απελαθέντων μαθητών λυκείου», δήλωσε ο Στίβεν Νασιρί, εκπρόσωπος του συνδικάτου των λυκείων FIDL, που πρόσκειται στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ διαδήλωνε έξω από λύκειο του Παρισιού. «Είναι απαράδεκτο που επί αριστερής Κυβέρνησης πρέπει κανείς να δείχνει τα χαρτιά του για να μπει στο λύκειο. Όλος ο κόσμος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση», δήλωσε.

 

Η γαλλική Κυβέρνηση ξεκίνησε χθες διοικητική έρευνα για τις συνθήκες σύλληψης της 15χρονης Λεονάρντα στην ανατολική Γαλλία η οποία έγινε στις 9 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα. Τα πορίσματα αναμένονται σε 48 ώρες από την έναρξή της, δηλαδή αργά απόψε ή αύριο, Παρασκευή.

 

Ήδη χθες πολλές εκατοντάδες μαθητών λυκείου είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τις απελάσεις αλλοδαπών μαθητών, μετά την απέλαση το περασμένο Σαββατοκύριακο ενός συμμαθητή τους, του Αρμένιου Χατσίκ Κατσατριάν που φοιτούσε σε σχολείο της πρωτεύουσας.

 

Οι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως «Βαλς παραιτήσου» και «Ελευθερώστε τον Χατσίκ». Ο 19χρονος μαθητής απελάθηκε το Σάββατο στην Αρμενία.

 

Οι απελάσεις μαθητών που δεν έχουν νόμιμα χαρτιά προκάλεσαν διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης και της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην πολιτική μετανάστευσης και στην προσωπικότητα του υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

 

Στις κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού κατηγορούν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι η οικογένεια των Ρομά έχει ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στη χώρα ενώ η 15χρονη μιλά άριστα γαλλικά και είναι καλή μαθήτρια. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Παιδείας επέκρινε την απόφαση για τη μαθήτρια, τονίζοντας πως το σχολείο πρέπει να είναι άσυλο με βάση τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.