Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο " Σερραϊκά κρατικά έγγραφα - Περιόδου κυριαρχίας του ΕΑΜ " του Βασίλη Γιαννογλούδη.
H Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών διοργανώνουν εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου
" Σερραϊκά κρατικά έγγραφα - Περιόδου κυριαρχίας του ΕΑΜ " του Βασίλη Γιαννογλούδη , που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο "Γεώργιος Καφταντζής "  της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στις 7.30 το βράδυ.
Το βιβλίο «ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Περιόδου Κυριαρχίας του ΕΑΜ» του Βασιλείου Γιαννογλούδη περιλαμβάνει ντοκουμέντα (έγγραφα – φωτογραφίες – έντυπα) κυρίως του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού στρατού (ΕΛΑΣ) και της Νομαρχίας Σερρών.
Η χρονική περίοδος των εγγράφων αρχίζει με την απελευθέρωση των Σερρών από τη Βουλγαρική κατοχή του 1944 και τελειώνει με την αντικατάσταση των Νομαρχών, αμέσως μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας δηλ. το χρονικό διάστημα από αρχές Οκτωβρίου 1944 έως τέλος Μαρτίου 1945.
Χαιρετισμοί
Δημήτριος Δημούδης: πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ
Σύλια Ζέττα: πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών
Ομιλητές
Ιάκωβος Μιχαηλίδης: Επίκουρος καθηγητής νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ
Βασίλειος Γιαννογλούδης: Συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής 4ου Λυκείου Σερρών και αντιπρόεδρος της ΕΜΕΙΣ


" Σέρρες 1913- Πυρίκαυστη πόλη"
 
 Ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία των Σερρών, της Οθωμανικής περιόδου, αποδίδεται ανακαινισμένο στους επισκέπτες και στους Σερραίους πολίτες 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Σερρών(1913-2013).
     Η νέα αυτή περίοδος ενσωμάτωσης του Ζινζιρλί Τζαμί στην πολιτιστική ζωή των Σερρών αρχίζει με μια εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία θα εγκαινιασθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 18:00 το απόγευμα.
    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - , η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Σερρών - και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Σερρών -  παρουσιάζουν στο κοινό την έκθεση:
 <<ΣΕΡΡΕΣ 1913 – ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΗ ΠΟΛΗ>>
ΤΕΚΜΗΡΙΑ  ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
 
Στην έκθεση παρουσιάζονται ευρήματα του στρώματος καταστροφής του 1913 που προέκυψαν από το ανασκαφικό έργο της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και φωτογραφίες της πόλης, τεκμήρια της περιόδου πριν και μετά το 1913. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα  Γ.Α.Κ.- Αρχεία Σερρών και τη συλλογή του Σερραίου συλλέκτη Βασίλη Καφταντζή.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Γραμματέας του Υ.ΠΟ.Α κ. Λίνα Μενδώνη.