Φωτογραφίες από τη διαρροή τοξικού φορτίου στη

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη μεταφορά μεταλλευμάτων της Ελληνικός Χρυσός, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη μεταφορά μεταλλευμάτων της "Ελληνικός Χρυσός" ζητούν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά τοξικών διαρροών από φορτία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, έκαναν λόγο για μεταφορά επικίνδυνων και τοξικών συμπυκνωμάτων, έθεσαν ζήτημα ελέγχων και ασφάλειας στη διαδικασία και ζήτησαν την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων δειγμάτων που ελήφθησαν τοσο κατά το περιστατικό στη Ρεντίνα όσο και κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αποθήκη της εταιρείας που μεταφέρει τα φορτία.

Τη διεξαγωγή επίσημων ελέγχων, ώστε να διαπιστωθεί η σύσταση των φορτίων της "Ελληνικός Χρυσός", ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, και έκανε λόγο για μη αδειοδότηση λειτουργίας αποθήκης της εταιρείας που πραγματοποιεί τις μεταφορές και βρίσκεται στη Σίνδο. Το μέλος της Γραμματείας Περιβάλλοντος του κόμματος, Γιάννης Γρηγοριάδης, μίλησε για ευθύνες "του δήμου Δέλτα (επειδή δεν φροντίζει να επιβλέπει την τήρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που, λόγω της οδηγίας Seveso, απαγορεύει την εγκατάσταση της αποθήκης της εταιρείας μεταφορών), των υπηρεσιών της Περιφέρειας (επειδή, λόγω της αδειοδότησης που έδωσε το ΥΠΕΚΑ, δεν λειτούργησαν σύμφωνα με το "γράμμα του νόμου") και του ΥΠΕΚΑ που έδωσε την αδειοδότηση".

"Σύμφωνα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η μεταφορά επικίνδυνων υλικών υπάγεται στις απαραίτητες πιστοποιήσεις οδηγών και οχημάτων. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη σύσταση των φορτίων, το αν τα τελευταία εντάσσονται στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αν τα οχήματα που εκτελούν τις μεταφορές έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αν η τροχαία ζητά τα δικαιολογητικά αυτά κατά τις μεταφορές, αν υπάρχει άδεια διασυνοριακής μεταφοράς υλικών μέσω του λιμανιού, αν στα πρόσφατα περιστατικά ειδοποιήθηκαν το ΥΠΕΚΑ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια και η τροχαία, αν υπήρχε συνοδεία των φορτίων, αν διακινούνται ως απόβλητα ή όχι, αν υπάρχουν διαφυγόντες φόροι από τη διακίνησή τους στο εξωτερικό" τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Στη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική αναφέρθηκε, εξάλλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη επισημαίνοντας ότι δεν τηρούνται από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί όροι. Από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι "είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι ενοχοποιείται ένα ολόκληρο κίνημα κατά της εξόρυξης, γιατί με τον τρόπο αυτό στοχοποιούνται τα κινήματα που δραστηριοποιούνται για οτιδήποτε".

Πηγή ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14/10/2013 - 18:06