Νόμπελ Ειρήνης ενάντια στα χημικά οπλοστάσια

Με το Νόμπελ Ειρήνης 2013 βραβεύτηκε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος αυτήν την περίοδο επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Εξηγώντας το σκεπτικό της Ακαδημίας ο πρόεδρος της Επιτροπής ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη των αυτών των φονικών όπλων, ενώ και ο πρόεδρος του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, αποδεχόμενος την τιμή, εξέφρασε την ελπίδα και οι τελευταίες έξι χώρες που παραμένουν -μεταξύ αυτών η Αίγυπτος και το Ισραήλ- εκτός του Οργανισμού να γίνουν μέλη και να συμβάλουν στις προσπάθειες.

Οι έξι χώρες που δεν είναι μέλη είναι η Βόρεια Κορέα, η Αγκόλα, η Αίγυπτος, το Νότιο Σουδάν, το Ισραήλ και η Μιανμάρ.

 

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1997 στη Χάγη, έχει αναλάβει να θέσει σε εφαρμογή τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία είχε συναφθεί την 13η Ιανουαρίου 1993.

 

Η Συνθήκη αυτή σηματοδότησε ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στις προσπάθειες του παγκόσμιου αφοπλισμού, καθώς πλέον την έχουν κυρώσει 190 χώρες, με την εισδοχή της Συρίας σε αυτή τον Σεπτέμβριο.

 

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έλαβε πέρυσι την ίδια διάκριση, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ισχυρή αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ΟΑΧΟ για να καμφθεί η χρήση χημικών όπλων», προσθέτοντας ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει «μια πρόκληση δίχως προηγούμενο στις τωρινές του προσπάθειες στη Συρία».

 

Εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, είναι ανεξάρτητος και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων.

 

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

 

Σύμφωνα με ρωσο-αμερικανική συμφωνία, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

 

Ο Οργανισμός απασχολεί περίπου 500 υπαλλήλους και ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Μέλη του είναι 189 χώρες.

 

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση. Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από το ποσό του 1,23 εκατομμυρίου δολαρίων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/10/2013 - 16:24