Ένταση στη Βουλή μεταξύ Γ. Στουρνάρα-Π. Καμμένου για πληρωμή ομολόγου σε hedge fund

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για το εάν πληρώθηκε ομόλογο που βρισκόταν στα χέρια ξένου επενδυτικού οίκου. Ο υπουργός επανήλθε, λέγοντας ότι η ελληνική δημοκρατία πληρώνει πάντα τα ομόλογα που λήγουν, διαφορετικά θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει.

Το κλίμα οξύνθηκε όταν ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμειναν να αποσαφηνίσει ο Γιάννης Στουρνάρας αν χθες η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε στο 100% ιδιωτικό κερδοσκοπικό hedge fund, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του.

Ο υπουργός τους κατηγόρησε ότι κινδυνολογούν, σημείωσε ότι απάντηση θα υπάρξει όταν θα έχει όλα τα στοιχεία, ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική δημοκρατία πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν, σύμφωνα με το νόμο και αν δεν τα πλήρωνε, σήμερα θα ήμασταν χρεοκοπημένοι».

«Δεν πρόκειται εμείς να χρεοκοπήσουμε το κράτος», πρόσθεσε.

Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνη: «Είπα και χτες και θα επαναλάβω και σήμερα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού κατέστρεψαν τη χώρα, αποφάσισαν και οι δυο μαζί, γιατί πάντοτε ήταν συνεταιράκια, να της δώσουν τη χαριστική βολή. Είναι μια θνησιγενής κυβέρνηση- κουρελού, κυβέρνηση ανισορροπιών- ισορροπιών, που το επόμενο διάστημα θα λεηλατήσει κυριολεκτικά τη χώρα».

Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες του υπουργού Οικονομικών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει, χωρίς να προσδιορίζει τι ακριβώς προτείνει για τη χώρα, ο Π. Λαφαζάνης αντέτεινε ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε με Αμερικανούς ούτε με Γερμανούς, δεν είναι με τους σύγχρονους αποικιοκράτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη για μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη Ελλάδα. Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας» πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης.

Να απαντήσει αν αναλαμβάνει την αστική και ποινική ευθύνη σε περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα στην υπογραφή τρίτου μνημονίου, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.

«Επειδή χθες ειπώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινδυνολογούν όταν μιλάνε για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι οδηγούμαστε σε τρίτο μνημόνιο, ρωτάω τον υπουργό Οικονομικών: κύριε υπουργέ αναλαμβάνετε την πολιτική, αστική, ποινική ευθύνη ότι δεν θα έρθει νέο μνημόνιο; Ναι ή όχι; Είπατε για εγγυημένες καταθέσεις. Πώς τις εγγυάστε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος.

Συμπλήρωσε ότι «επειδή, σήμερα το πρωί, άκουσα ότι απέξω από το ΣτΕ ήταν μικροομολογιούχοι τους οποίους κουρέψατε και καταστρέψατε, πέστε ποια ομόλογα πληρώσατε σε hedge funds, για ποιο λόγο και τι ποσά; Πληρώθηκε στο 100%, χθες, ομόλογο; Αποκλείετε, κύριε υπουργέ, να υπάρξει τρίτο μνημόνιο, με κούρεμα καταθέσεων;»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γ. Στουρνάρα, που αντέτεινε ότι δεν θα ρίξει νερό στο μύλο των κερδοσκόπων: «Για τα hedge funds θα δούμε όταν έρθει η ώρα. Δεν είναι σκόπιμο να πούμε κάτι τώρα. Θα απαντήσω όταν θα έχουμε στοιχεία».

«Η ερώτηση που σας έγινε είναι σαφέστατη. Δεν είναι προσωπική. Αφορά το δημόσιο συμφέρον. Η Βουλή οφείλει να γνωρίζει στο ακέραιο τι συμβαίνει. Οφείλει να ξέρει αν, στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να λήξουν ομόλογα και αν θα πληρωθούν στο ακέραιο. Αποφεύγετε να απαντήσετε και εγείρονται τεράστια ερωτήματα» σχολίασε, από την πλευρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι ώρα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο υπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να απαντά σε ότι θυμάστε και επί παντός επιστητού» ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τους ΑΝΕΛ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λένε επικίνδυνα ψέματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών.

Πηγές: ΕΡΤ, in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26/06/2013 - 19:52