Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης της χρήσης ισλαμικής μαντίλας από την κυβέρνηση Ερντογάν

Η Τουρκία ήρε την Τρίτη την απαγόρευση της χρήσης ισλαμικής μαντίλας σε δημόσια ιδρύματα, τερματίζοντας έτσι έναν περιορισμό δεκαετιών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η απόφαση αυτή, εντάσσεται στο πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

 

Η απαγόρευση, η οποία ίσχυε εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, απέτρεπε ουσιαστικά πολλές γυναίκες από το να εργαστούν στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, τονίζει το Reuters, χαρακτηρίζουν το μέτρο αυτό απόδειξη της κυβερνητικής ισλαμικής πολιτικής. 

 

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος δεν αφορά το δικαστικό ή το στρατιωτικό σώμα, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα έχει άμεση ισχύ.

 

"Ένας κανονισμός που επισήμως παρενέβαινε στην ελευθερία της εμφάνισης και του τρόπου ζωής --μία πηγή ανισότητας, διακρίσεων και αδικίας μεταξύ των πολιτών μας-- ανήκει πλέον στην ιστορία", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ