«Βλέπουν» τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το 2014

Με νέα του παρέμβαση το κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιέρκ Άσμουσεν, εκτιμά ότι εάν η χώρα μας δεν αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το 2014 προβλέπει και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μαρσέλ Φράτσερ, ενώ ο μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος δήλωσε ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της χωρίς συγκεκριμένη παρέμβαση.

Την ώρα που το περίφημο success story αποτελεί οριστικά παρελθόν και η έξοδος στις διεθνείς αγορές μετατέθηκε στα τέλη του 2014, στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχονται τα σενάρια για πρόσθετη οικονομική βοήθεια και κούρεμα μέρους του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βγει απ το τούνελ η οικονομία.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, αν δεν αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, προειδοποιεί ο Γιέρκ Άσμουσεν.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υπογραμμίζει πως τα αμερικάνικα funds έχουν αρχίσει και πάλι την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας:


Σύμφωνα με τον κ. Άσμουνσεν: «Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι μέχρι στιγμής κερδισμένη από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ΗΠΑ και αυτή η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψης της περιοχής».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών και ο μηχανισμός εκκαθάρισης, πρέπει να εφαρμοστούν παράλληλα, ενώ τόνισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί πλέον στην ανάπτυξη.
Ηδη τα αμερικάνικα money market funds έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Ευρώπη κατά 16%, όπως σημειώνει σε έκθεση της η Moodys. Στους πρώτους δύο μήνες του τρίτου τριμήνου, είχαν προχωρήσει σε τοποθετήσεις ύψους 27 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το 2014 διαβλέπει και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μαρσέλ Φράτσερ.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, εκτίμησε πως η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια, άνω των 10 δισ. ευρώ:Συγκεκριμένα, ο κ. Φράτσερ, ανέφερε ότι: «Οι Έλληνες θα χρειαστούν βοήθεια και μετά το 2015, η οποία θα είναι σαφώς υψηλότερη από τα 10 δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΔΝΤ.
Το ακριβές ύψος του πακέτου θα εξαρτηθεί από τον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης και από το εάν θα υπάρξει απομείωση ή όχι του ελληνικού χρέους».
Υπενθυμίζεται πως το χρέος αναμένεται φέτος στο 176% του ΑΕΠ και βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Απαραίτητο θεωρεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Τζόρτζ Σόρος, με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel. Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής τονίζει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η Ελλάδα και να επιστρέψουν οι επενδυτές.

 Η δήλωση του κ. Σόρος είναι η ακόλουθη: «Καθένας γνωρίζει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της. Η Ελλάδα βρίσκεται μετά από πολλές προσπάθειες λίγο πριν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Γνωρίζω από συνομιλίες ότι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην χώρα αν ο δημόσιος τομέας αποδεχθεί ότι δεν θα εξοφληθούν χρέη εφόσον η Αθήνα εκπληρώνει τις απαιτήσεις της τρόικα. Έτσι, θα μπορούσε η Ελλάδα να αναρρώσει τάχιστα».

Αμερικάνικα Hedge Funds εν όψει

Την ίδια στγμή οι ελληνικές τράπεζες προσελκύουν ενδιαφέρον αμερικανικών hedge funds. Οπως γράφουν οι Financial Times, το ενδιαφέρον είναι ισχυρό, με δεδομένο οτι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης στην επανιδιωτικοποίηση του κλάδου.

 

Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54