27 «ύποπτοι» από τις Σκουριές κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Για το φρόνημά τους θα κληθούν ουσιαστικά να απολογηθούν μετά την προθεσμία που πήραν για την Παρασκευή οι 27 κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν κλήση για μια σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων και πολλών κακουργημάτων και κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση. Κατηγορούνται επίσης για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», η «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή», η «έκρηξη, κατασκευής, προμήθειας και κατοχή εκρηκτικών υλών», η «διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας», η «απρόκλητη φθοράς ξένης ιδιοκτησίας», η «διατάραξης κοινής ειρήνης», η «παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία».

Τα αδικήματα αφορούν περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής από τις αρχές Μαϊου μέχρι και τις 25 Αυγούστου του χρόνου αυτού. Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ποινικοποίηση των ιδεών και των αντιλήψεων των κατοίκων και των αλληλέγγυων σε αυτούς για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό που αφορά μια ολόκληρη περιοχή και συγκεκριμένα την αλλαγή του χαρακτήρα της, μιας και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής καθώς και η υγεία των κατοίκων θα υποστεί τεράστιες συνέπειες από την μεταλλευτική δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εν λόγω «εγκληματική οργάνωση» είχε ως σκοπό «με έκνομες ενέργειες  να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά την μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξιο αυτής που βρίσκονται στις ορεινές θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος της περιοχής Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής με δυνατότητα βλάβης συγχρόνως από τις προερχόμενες εκ των έκνομων ενεργειών συνέπειες του διαμορφούμενου για την χώρα επενδυτικού και τουριστικού περιβάλλοντος». Ακόμη οι πολίτες που σύστησαν  την «εγκληματική αυτή οργάνωση» σε χρόνο που δεν είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δυνατό να εξακριβωθεί, στόχευαν στην «ματαίωση των προληπτικών και κατασταλτικών ενεργειών των αστυνομικών δυνάμεων» ενώ παράλληλα προσπάθησαν να «δημιουργήσουν φοβικό κλίμα σε βάρος ιδιωτών κατοίκων της περιοχής της Ιερισσού που είτε εργάζονται στην εταιρεία είτε δεν αντιτίθενται στις δραστηριότητες αυτής».

Νομικοί κύκλοι  τονίζουν ότι στο κατηγορητήριο δεν προσωποποιούνται συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες αλλά τσουβαλιάζονται ως τρομοκράτες όσοι έχουν εκφράσει την αντίδραση τους στο ζήτημα αυτό. Στις 3.500 σελίδες της δικογραφίας στην οποία εμπεριέχονται και οι απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών των εν λόγω κατοίκων καταγράφεται η θέση των προσώπων ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα και η παρότρυνση σε άλλους να ενταχθούν στον αγώνα και να παλέψουν από κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει, τονίζουν νομικοί κύκλοι, ούτε συμμετοχή ούτε παρότρυνση σε έκνομες ενέργειες. Από την στιγμή μάλιστα που δεν προσωποποιούνται από ένα κατηγορητήριο έκνομες ενέργειες οι κατηγορούμενοι θα τεθούν στη δύσκολη θέση για ακόμη μία φορά να προσπαθήσουν να δώσουν εξηγήσεις υπό το δίλημμα όχι αν έχουν διαπράξει μια αξιόποινη πράξη αλλά αν είναι υπέρ ή κατά μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας.

 

Πηγή: alterthess.gr