Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι για τη νίκη του 23χρονου Ασάφ στο «Arab Idol»

Ξέσπασμα ενθουσιασμού επικράτησε το Σάββατο το βράδυ σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις, μετά την επιτυχία ενός νεαρού πρόσφυγα από τον καταυλισμό Χανς Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, να κερδίσει τον μουσικό διαγωνισμό ταλέντων «Arab Idol» που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Ο 23χρονος Μοχάμεντ Ασάφ κατόρθωσε να γίνει ιδιαίτερα προσφιλής στα εκατομμύρια των αράβων τηλεθεατών, που παρακολουθούσαν τον μουσικό διαγωνισμό, τραγουδώντας παλαιστινιακά πατριωτικά άσματα και αραβικά δημοτικά τραγούδια, κατακτώντας τη μερίδα του λέοντος στις ψήφους.

Ανακοινώνοντας τη νίκη του νεαρού πρόσφυγα δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, στην Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη.

Το μέγεθος των πανηγυρισμών ήταν τέτοιο που πολλοί εξεπλάγησαν. Το πλήθος του συμμετείχε ξεπέρασε κατά πολυ σε μέγεθος τα δεκάδες πολιτικά συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, ακόμη και εκείνο το ενθουσιώδες κύμα πανηγυρισμών, μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου οι παλαιστίνιοι απέκτησαν status κρατικής οντότητας.

 «Αυτή η νίκη είναι μια πηγή υπερηφάνειας, μια νίκη για το λαό μας, στο δρόμο για την επίτευξη των ονείρων του, για τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ », ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε δήλωσή του, ενώ ο Αουάντ Νατζίμπ μέλος της παλαιστινιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι: «Αυτός ο διαγωνισμός έδειξε ότι οι παλαιστίνιοι δεν μάχονται μόνο, αλλά χαίρονται και μπορούν να δημιουργούν τέχνη».

Υπήρξαν όμως και οι αντίθετες απόψεις. Αρκετοί μουσουλμάνοι κληρικοί με κηρύγματα στηλίτευσαν το θέαμα, λέγοντας ότι ο τίτλος αυτός ενθάρρυνε την ειδωλολατρία και ότι οι άνθρωποι θα ήταν καλύτερο να δαπανούν την ενέργειά τους αντιμετωπίζοντας την κατοχή του Ισραήλ. Αλλά και αρκετοί πολιτικοί ακτιβιστές «κατήγγειλαν» ότι το λαμπερό θέαμα δεν συμβαδίζει με τα δεινά του παλαιστινιακού λαού.