Απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2013

Η πιο μεγάλη και μαγευτική πανσέληνος του 2013 θα φωτίσει απόψε τον ουρανό. Η Σελήνη θα φτάσει στην πλήρη φάση της ενώ θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο προς τη γη, σε απόσταση 356.990 χιλιομέτρων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περίγειο και θα σημειωθεί ξανά στις 10 Αυγούστου του 2014, όπου το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη 356.986 χιλιόμετρα, δηλαδή 5 χιλιόμετρα πιο κοντά.

 

 

 

 

 

 

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου ήταν η μεγαλύτερη ημέρα του έτους που ονομάζεται και θερινό ηλιοστάσιο. Αυτό συμβαίνει κατά την χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο επιτρέπει η κλίση της Γης, μακριά από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά της γύρω από αυτόν. Η στιγμή αυτή ονομάζεται ηλιοστάσιο του Ιούνη, ή θερινό ηλιοστάσιο.

Κατά το ηλιοστάσιο του Ιούνη ο ήλιος φθάνει στο βορειότερο σημείο της Γης, με τις ακτίνες του να βρίσκουν κάθετα την επιφάνεια της Γης στον Τροπικό του Καρκίνου, όταν η Γη έχει κλίση περίπου 23,5° σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονά της.

Το γεγονός ότι το βόρειο ημισφαίριο της Γης μένει για μεγαλύτερο διάστημα εκτεθειμένο στον Ήλιο, η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του έτους.

Δύο ημέρες μετά, τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιουνίου, η Σελήνη θα φτάσει επισήμως στην πλήρη φάση της και ταυτόχρονα στο πιο κοντινό της σημείο στη Γη, το περίγειο, σε απόσταση μόλις 356.990 χιλιομέτρων.

Το φεγγάρι ακολουθεί ωοειδή τροχιά και θα βρεθεί στο περίγειο, δίνοντάς μας τη μεγαλύτερη Πανσέληνο του έτους.

Πηγή: http://www.econews.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23/06/2013 - 11:36