Κερδοσκοπία στα καύσιμα με άλλοθι τη Συρία

Την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Συρία βρήκαν κάποιοι στην εγχώρια αγορά των υγρών καυσίμων. Στα νησιά η αμόλυβδη βενζίνη άγγιξε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο, χωρίς φυσικά να έχουν καμία σχέση με την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη διεθνή αγορά από το ενδεχόμενο πολεμικής επίθεσης στη Συρία.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες η βενζίνη έχει ακριβύνει γύρω στα 3 λεπτά το λίτρο. Αύξηση η οποία είναι υψηλή για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει στα 1,73 ευρώ το λίτρο από 1,703 που ήταν στις 15 Αυγούστου. Το διάστημα αυτό καταγράφεται μια κούρσα ανόδου της τιμής. Η λιανική, δηλαδή αυτή με την οποία πουλάνε τα βενζινάδικα, έχει αυξηθεί κατά μεγαλύτερο βαθμό από τις 22 Αυγούστου, οπότε και ήταν στα 1,711 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή τα δύο από τα τρία λεπτά της αύξησης τα έχει «τσιμπήσει» τις τελευταίες, μόλις, οκτώ μέρες.

Όπως και να έχει, το ύψος της τιμής πώλησης της αμόλυβδης στα νησιά δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά μάλλον από κερδοσκοπικές... ορέξεις λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Για τον λόγο αυτόν στη Σάμο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,842 ευρώ και η υψηλότερη στα 1,98 ευρώ, στην Κεφαλονιά οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,82 και 1,94 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,82 και 1,935 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες 1,818 και 1,935 ευρώ το λίτρο, στα Χανιά 1,805 και 1,93 ευρώ το λίτρο και στο Λασίθι 1,848 και 1,93 ευρώ το λίτρο.  Το ύψος αυτών των τιμών στις συγκεκριμένες περιοχές έχει να κάνει ως έναν βαθμό με την ύπαρξη διαφόρων δεδομένων που επιβαρύνουν το κόστος, όπως τα μεταφορικά των καυσίμων, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται η διαφορά από τη μέση τιμή που είναι της τάξης των 11 λεπτών το λίτρο.

 

Πηγή: Έθνος