«Η ΕΡΤ δίνει δικαιολογία στο Σαμαρά για την προκήρυξη εκλογών»

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα L' Umanite: Από το «παλαιό ΠΑΣΟΚ», η Λούκα Κατσέλη αποκαλύπτει το πολιτικό παιχνίδι που κρύβεται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. «Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος Σαμαράς αναζητά μια πρόφαση για να προκηρύξει εκλογές διότι το Σεπτέμβριο η πολιτική κατάσταση δεν θα είναι τόσο ευνοϊκή με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ».

 

 

 

Οι μέρες διαδέχονται η μια την άλλη και δεν αλλάζει τίποτα στην Ελλάδα. Παρά τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι πρέπει να ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ, οι οθόνες της κρατικής τηλεόρασης συνεχίζουν να δείχνουν μαύρο και οι συχνότητες του ραδιοφώνου σιγούν. Καθημερινά, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων συναντιούνται και συζητούν τις αποφάσεις τους. Κάθε βράδυ, ανακοινώνουν ότι οι συνάντηση ήταν χωρίς αποτέλεσμα, κι ότι δεν υπήρξε καμιά συμφωνία. Πρόκειται για πολιτική παρωδία, διότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τη στιγμή που η Τρόικα ασκεί πιέσεις για να συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Είναι πιθανόν. Αλλά αν οι μέρες μοιάζουν ίδιες είναι και γιατί  αποκαλύπτεται σιγά σιγά το μέγεθος της ρήξης στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης. Εάν οι εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία για την ΕΡΤ, απλώς θα έχουν αναβάλλει το ξέσπασμα της κρίσης. Μήπως, άραγε, πέσουν οι ίδιοι στην παγίδα που δημιούργησαν;

 

 

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ

 

Oι πιέσεις αυξάνονται. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα της κεντροαριστεράς, προσπαθεί να διασωθεί ενώ τα ποσοστά της μειώνονται συνεχώς στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται να ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει επειγόντως. Καθημερινά η ανασφάλεια μεγαλώνει στην Ελλάδα.

 

 

Η Λούκα Κατσέλη υπήρξε δύο φορές υπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Διαφώνησε  κάθετα με την πολιτική που ακολουθείται, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και από μέλος του ΠΑΣΟΚ, και προχώρησε στην δημιουργία δικού της σχηματισμού. Παραχώρησε στην εφημερίδα Humanite τη δική της ανάλυση για την κρίση που διανύει τη χώρα με το άρθρο «Η υπόθεση ΕΡΤ».

 

 

Πώς εξηγείτε το κλείσιμο της ΕΡΤ;

 

Λ.Κ. Πρόκειται για μιαν απόφαση χωρίς προηγούμενο που καταστρατηγεί το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεξάρτητης δημόσιας ενημέρωσης. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα διότι η ΕΡΤ παρείχε πληροφόρηση στα ακριτικά νησιά που δεν είχαν πρόσβαση σε καμιά άλλη υπηρεσία ενημέρωσης. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρείχε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στους Έλληνες του εξωτερικού. Μην ξεχνάμε, ότι οι Έλληνες της διασποράς είναι πολλοί και σε πολλές χώρες. Εξάλλου, η ΕΡΤ κάλυπτε το δίκτυο του στρατού και της εθνικής άμυνας. Και ταυτόχρονα είναι και παιδευτικό ρόλο. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί πλήγμα κατά της δημοκρατίας. Για να δικαιολογήσουν την απόφασή της, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το επιχείρημα του κόστους, της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ, καθώς και την ανάγκη αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Ακόμα κι αν κάποιες από τις κατηγορίες δεν είναι απολύτως αναληθείς, υπάρχει πάντα περιθώριο για την αναδιοργάνωση της  εταιρείας και της βελτίωσης του τρόπου διαχείρισής της πριν από το κλείσιμο!

 

Γιατί πήραν, λοιπόν, αυτή την απόφαση;

 

Λ.Κ. Για πολλούς λόγους:

 

1. Η κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι μπορούσε να πάρει «δύσκολες» αποφάσεις, και να απολύσει εν μια νυκτί 2500 εργαζόμενους. Αυτός ήταν ο στόχος τους, αλλά δεν ήθελαν να τους αναζητήσουν σε διάφορα υπουργεία. Εξάλλου, είχαν καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των απολύσεων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ΕΡΤ ήταν το τέλειο θύμα, ειδικά διότι εξυπηρετούσε και το αρμόδιο υπουργείο.

 

2. Κλείνοντας την ΕΡΤ, και δημιουργώντας μια ημι-δημόσια εταιρεία, εξ όσων γνωρίζουμε, πολλές υπηρεσίες θα περνούσαν στα χέρια ιδιωτών. Η κυβέρνηση προσφέρει ένα τεράστιο δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της ενημέρωσης, σ’ έναν ιδιωτικό τομέα που πλήττεται από την βαθιά ύφεση και την κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία και αναζητά νέες υπηρεσίες που θα αποκτούσε με αυτή την παράξενη μορφή ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ.

 

3. Η ΕΡΤ διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων που πέρασαν στο Υπουργείο Οικονομικών, εν μια νυκτί, στις 11 Ιουνίου! Δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη εάν μεταβιβάζονταν αμέσως στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προς πώληση.

 

4. Η ΕΡΤ είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει άδεια μετάδοσης. Η αδειοδότηση ιδιωτικής εταιρείας χρησιμοποιείται πάντα για να είναι ελεγχόμενη η ενημέρωση. Με αυτή τη μορφή κατάργησης της μόνου νόμιμου φορέα, της ΕΡΤ που διασφάλιζε την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, κάθε είδους πληροφορία είναι εξαρτώμενη από συγκεκριμένες εταιρείες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην προπαγάνδα και ελέγχονται από ένα τμήμα της κυβέρνησης.

 

5. Τέλος, εάν τα δύο άλλα μέλη που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν δεχθούν αυτό το αντισυνταγματικό μέτρο, τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προσφύγει σε εκλογές. Θεωρώ ότι γι’ αυτό πήρε αυτή την απόφαση, ως πρόφαση για την πρόκληση εκλογών. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί. Μετά το συνέδριό του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια νέα δυναμική. Με την υπόθεση της ΕΡΤ, ο Σαμαράς έχει μια καλή ευκαιρία για να προκαλέσει εκλογές, πιθανότατα τον Ιούλιο και να καταλάβει όλον τον κόσμο εξ απήνης. Γι’ αυτό θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαιτέρως προς την κοινωνία που βιώνει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί με άλλο τρόπο.

 

Και η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αντισυνταγματική…

 

Λ.Κ. Βεβαίως! Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε ποτέ να την  υπογράψει! Θα έπρεπε να υπογράψουν αυτή την απόφαση όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί για να είναι έγκυρη. Είναι γνωστό ότι οι Υπουργός Δικαιοσύνης κι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν την έχουν υπογράψει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο υπουργών, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ, που ανήκει στην τρικομματική κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν θα υποστήριζε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όταν υπογράφηκε, η κυβέρνηση δεν διέθετε την πλειοψηφία στους κόλπους του Κοινοβουλίου.

 

 

Εάν γίνουν εκλογές, αυτή η υπόθεση της ΕΡΤ θα είναι ένα μέσο να «σπάσει» την εκλογική αναμέτρηση;

 

Λ.Κ. Βέβαια. Είναι μια πρόφαση για τον κύριο Σαμαρά για να προχωρήσει σε εκλογές, όπως προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όταν και οι δύο ήταν εναντίον αυτής τη απόφασης. Είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπέγραψαν την απόφαση. Παρά την αντίθεσή τους,  ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τους πίεσε. Έτσι έχει τη δικαιολογία που χρειάζεται για τις εκλογές. Κατά τη γνώμη μου, βρισκόμαστε μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, διότι ούτε ο κύριος Βενιζέλος(ΠΑΣΟΚ), ούτε ο κύριος Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι ευθύνονται για τις πρόωρες εκλογές. Κατά τη γνώμη μου, ο κύριος Σαμαρά αναζητά μια πρόφαση για να προκηρύξει εκλογές. Επικαλείται «αναμόρφωση» της κοινωνίας. Στην πράξη, όμως, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο με στόχο να περιορίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ελευθερία της ενημέρωσης.

 

Συνέντευξη στον Φαμπιέν Περριέ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21/06/2013 - 19:36