Στη Δικαιοσύνη οι πρυτάνεις για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για να μην ισχύσει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν  κατά τη σύνοδό τους χθες στην Κέρκυρα, ενώ χαρακτηρίζουν προσανατολισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική με το παρελθόν τις επιχειρούμενες αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων εξέφρασαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ  της χώρας, κατά τη σύνοδο τους που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Κέρκυρα.

Στο σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε «Η Σύνοδος θεωρεί ότι η εφαρμογή του σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης' στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας που εγείρει, θα έχει ως  αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου των ΑΕΙ».

Παράλληλα τονίζει ότι το προσωπικό των πανεπιστημίων όχι μόνο δεν είναι πλεονάζον, αλλά είναι ολιγάριθμο και καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλογιστεί τη σημασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Επίσης καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε κοινή δράση για την αποτροπή των μέτρων της διαθεσιμότητας.

Κατά την έναρξη της Συνόδου  δημιουργήθηκε ένταση, όταν εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων θέλησαν να μεταβούν στο χώρο, όπου αυτή διεξαγόταν, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, η οποία τους κρατούσε σε απόσταση περίπου 2 χλμ από το χώρο. Η κατάσταση εκτονώθηκε, όταν  οι ίδιοι οι πρυτάνεις πήγαν στο χώρο που ήταν οι διοικητικοί υπάλληλοι, και ζήτησαν από την αστυνομία να επιτρέψει  σε αντιπροσωπεία τους να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου.

Στην  73η συνεδρίαση της Συνόδου το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε ο ΓΓ Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος και μετέφερε τις απόψεις του υπουργείου για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σε σχέση με τις επιχειρούμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η Σύνοδος επισημαίνει ότι αν και βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, παραμένουν προσανατολισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική που μετατρέπει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και στερεί από τα ΑΕΙ κάθε δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε η  Σύνοδος επισημαίνει εξάλλου  τις σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της διοικητικής μεταρρύθμισης τους από το ΕΣΠΑ σε μια συγκυρία όπου ζητείται επιμόνως η διοικητική αναδιοργάνωση των Ιδρυμάτων.

Επίσης η Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει στη θεσμική συγκρότησή της σε ενιαίο φορέα για να αντιμετωπίσει αποφασιστικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Να σημειωθεί ότι η 73η Σύνοδος των Πρυτάνεων πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου και 190 από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας .

Η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί περί το Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη με πρόεδρο τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.

Πηγή: ΕΡΤ Κέρκυρας

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01/09/2013 - 21:17