Δήμος Κηφισιάς: Ψήφισμα για την ΕΡΤ

Με μια κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στην προηγούμενη συνεδρίασή του (μειοψηφούντος του δημοτικού συμβούλου Β. Ξυπολυτά, ο οποίος ψήφισε λευκό), συντάχθηκε με το ψήφισμα της Ε.Ε. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για τον «ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ».

Σύμφωνα με το παραπάνω ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Κηφισιάς και γραμματέας της ΠΕΔΑ, Νίκος Χιωτάκης, «ο ‘‘ξαφνικός θάνατος’’ της ΕΡΤ αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Κατ’ αρχήν επειδή η ΕΡΤ με το αρχείο της και την αδιάλειπτη ειδησεογραφική παρουσία της είναι η επιτομή αυτής της ιστορίας. Ενώ μέσω της ΕΡΤ απέκτησαν άμεση επαφή με την ελληνική και παγκόσμια πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά γενιές ολόκληρες συμπατριωτών μας, με έναν τρόπο και μια ποιότητα που δεν μπόρεσαν ποτέ να προσφέρουν τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Παρά τα συχνά περιστατικά κυβερνητικών παρεμβάσεων στην ΕΡΤ, η συνολική ειδησεογραφική λειτουργία της έχει υπάρξει, διαχρονικά βλέποντάς την, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο φιλόξενη στη διαφορετική άποψη από κάθε άλλου καναλιού. Το κλείσιμο της φτωχαίνει απότομα τη δημοκρατία μας σε μια εποχή από κάθε άποψη κρίσιμη. Η μέσα σε μια νύχτα απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων αποτελεί επίσης μια πρωτοφανή εξέλιξη, ένα απίστευτο κακό προηγούμενο για τη χώρα μας».

Επισημαίνει η ΠΕΔΑ και κατ’ επέκταση το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς: «Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ‘‘ξαφνικό θάνατο’’ μπορεί να έχει πλέον οποιοδήποτε Νομικό Πρόσωπο του δημόσιου τομέα, με μια απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μετά και τα συνεχή δημοσιεύματα του προηγούμενου μήνα, η Ε.Ε. της ΠΕΔΑ εκφράζει την ανησυχία της, μήπως μέσα σε μια νύχτα κλείσουν όλοι οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Οργανισμοί των Δήμων, οι Παιδικοί Σταθμοί και οι άλλες κοινωνικές υποδομές. Τέτοιο αιφνιδιαστικό ακρωτηριασμό της Αυτοδιοίκησης δεν μπορούμε φυσικά να τον δεχθούμε, ούτε να τον αναμείνουμε παθητικά, σύμφωνα και με την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου της ΠΕΔΑ και του τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα. Ζητάμε από την κυβέρνηση:

1) Την ακύρωση του εν μια νυκτί κλεισίματος της ΕΡΤ, την επαναλειτουργία του Οργανισμού με όλους τους εργαζόμενους του.

2) Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τον αυθαίρετο ακρωτηριασμό τομέων ολόκληρων του δημοσίου και την απόλυση του συνόλου των εργαζόμενων τους χωρίς τον παραμικρό διάλογο».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ, Παναγιώτης Κανακάκης, στην προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να διακόψουν τη συνεδρίαση, προκειμένου, «σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις για ανατροπή της πολιτικής που οδήγησε στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας».

Πηγή: εφημερίδα Αμαρυσία