Στο κλίμα της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών

Εκδόθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης η απόφαση του τμήματος αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ ΑΕ. Με ψήφους 4-1, το ΣτΕ κινείται στο κλίμα της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρός του Κ. Μενουδάκος και αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση εκπομπών και θεωρεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί. Παράλληλα,  το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει υπήρξε συμμόρφωση και δίνει οδηγίες στον ΥΠΟΙΚ να κάνει νέες -τις αναγκαίες- προσλήψεις για τον φορέα που θα επαναλειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση.

Μόνο ένα μέλος του δικαστηρίου, η σύμβουλός του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, διατύπωσε μία μειοψηφία, σημειώνοντας ότι για να ήταν απολύτως σύννομη η κατάργηση της ΕΡΤ, όφειλε η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κατάργηση να ιδρύσει το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Για το λόγο αυτό, η κα Καραμανώφ, όπως αναφέρεται στην απόφαση, πιστεύει ότι η βλάβη που έχει προκληθεί δεν θεραπεύεται και για το λόγο αυτό τάχθηκε υπέρ της αναστολής της απόφασης στο σύνολο της για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο σκεπτικό της απόφασης για όχι στο μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες αναφέρεται επί λέξη ότι με τη διακοπή της μετάδοσης ΡΤ εκπομπών προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη διότι παύει έστω και προσωρινά να παρέχεται η υπολειτουργική έννοια της δημόσιας υπηρεσίας της μετάδοσης ΡΤ εκπομπών και σχετικών διαδικτυακών εκπομπών.

Πηγές: in.gr, kathimerini.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21/06/2013 - 10:19
Συνημμένα αρχεία:

Πολυμέσα