Eιδήσεις από την ΕΡΑ Ιωαννίνων


Ιωάννινα: Οργή και αγανάκτηση στην κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ

Με μαζική κινητοποίηση απάντησαν το πρωί της Τετάρτης εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι των Ιωαννίνων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ΟΑΕΕ.

Αφορμή για την κινητοποίηση αυτή είναι η εισαγωγή και η παραμονή στο νοσοκομείο Ιωαννίνων αυτοαπασχολούμενου από τα Γιάννινα, ο οποίος για μία μικρή οφειλή που έχει προς τον Οργανισμό, δεν του παρέχεται καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Ο ασθενής βρίσκεται στο Νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και τώρα η οικογένειά του καλείται να πληρώσει τα νοσήλεια.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι των Ιωαννίνων κινητοποιήθηκαν καθώς οι περισσότεροι πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Παρά την επιμονή της τοπικής ομοσπονδίας και των εκπροσώπων των συνδικαλιστών σωματείων της περιοχής η επικοινωνία με την διοίκηση του ΟΑΕΕ στην Αθήνα στάθηκε αδύνατη.

 

Ιωάννινα: Άρση των αυστηρών μέτρων στην Κακαβιά

Κανονικά διεξάγεται από το απόγευμα της Τετάρτης η κίνηση στον ελληνοαλβανικό μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε άρση των αυστηρών μέτρων που είχαν ληφθεί τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Είχε προηγηθεί η λήψη αντίστοιχων μέτρων από την πλευρά της Αλβανίας, η οποία ουσιαστικά από το πρωί της Τετάρτης απαγόρευε την είσοδο των Ελλήνων πολιτών.

Μετά από διαβουλεύσεις που έγινε η ελληνική πλευρά επανέφερε το καθεστώς εισόδου που ίσχυε μέχρι πρότινος, πράγμα που αναμένεται να πράξουν και οι Αλβανοί.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα σύνορα, θεωρούνται απόρροια της έντασης που έχει δημιουργεί τις τελευταίες ημέρες στην Πρεμετή, μεταξύ του τοπικού δήμου και της ορθόδοξης κοινότητας.

 

Άρτα: Θερινό Σχολείο στα Τζουμέρκα        

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων διοργανώνουν  Θερινό Σχολείο με θέμα: «Οικολογία, Τουρισμός και Ανάπτυξη».

Οι δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου θα εστιάσουν στην διερεύνηση της σχέσης του ανερχόμενου τουριστικού φαινομένου με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, στο πλαίσιο του Θ.Ε.Σ.Τ. θα αναλυθούν και θα συζητηθούν οι ιδιαίτερες  διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται το φυσικό και το πολιτισμικό περιβάλλον ως τουριστικό ‘προϊόν’ και ως μοχλό ανάπτυξης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, τα μαθήματα, καθώς και η διαμονή/φιλοξενία των φοιτητών και των διδασκόντων θα πραγματοποιηθούν στο Δασικό Χωριό «Κέδρος» στον Καταρράκτη Άρτας.  

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

 

Ηγουμενίτσα: Να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, προτρέπει τους κτηνοτρόφους ο Περιφερειάρχης

Στο δυναμισμό της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης στο Αντάμωμα των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας που έγινε στη Δριμίτσα Ηγουμενίτσας. Ο Περιφερειάρχης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι σχεδόν οι επαγγελματικοί κλάδοι, θα ξεπεραστούν και προέτρεψε  το σύνολο του  κτηνοτροφικού κόσμου να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που παρέχει ο νέος Νόμος για τη νομιμοποίηση των κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αντί τιμήματος 300 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση εξόφλησης των παραγωγών από τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», τόνισε ότι συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία τους, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια επιδιώκει να βρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει προς όφελος των προμηθευτών – κτηνοτρόφων της, αλλά και της ίδιας της γαλακτοβιομηχανίας.  

 

Ιωάννινα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βλαχόστρατα

Λόγω εκτέλεσης του έργου βελτίωσης υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση δικτύων, θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Αυγούστου η βλαχόστρατα, από τον κόμβο Κάτω Μαρμάρων μέχρι τη διασταύρωση Εργατικών Κατοικιών.

Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από τον παράδρομο της περιφερειακής μεταξύ κόμβου Κάτω Μαρμάρων και κόμβου Νεοχωρόπουλου.

Η κίνηση των πεζών θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και μέσω εργοταξιακής σήμανσης.