Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Σέρρες: Σε ετοιμότητα οι εμπλεκόμενοι φορείς ενόψει της αντιπυρικής περιόδου - Συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15-05-2015 στην αίθουσα «Κων/νος Καραμανλής» του Διοικητηρίου...

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας.

Βασικός σκοπός ήταν να συντονιστούν οι δράσεις όλων όσοι εμπλέκονται στην πολιτική προστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου,  με στόχο την πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές.

«Σε λίγες ημέρες εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο η οποία πρέπει να μας βρει όλους στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει. Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Σερρών με την αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και φέτος στις υψηλές ανάγκες αυτής της περιόδου, δίνοντας όπως κάθε φορά έμφαση στην πρόληψη. Είμαστε βέβαιοι πως και αυτή τη φορά η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι αγαστή και τα αποτελέσματα τα επιθυμητά» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

«Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να καθοριστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας με στόχο την πρόληψη κινδύνων κατά την αντιπυρική περίοδο. Επιδίωξή  μας είναι να κυλήσει χωρίς προβλήματα και η φετινή περίοδος, κάτι που συνέβη κατά το 2014 χάρη στο σωστό συντονισμό όλων, αλλά και στα πολύ καλά αποτελέσματα που υπήρξαν από την πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών, την οποία οφείλουμε να συγχαρούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Σερρών Γιώργος Καραγιαννίδης.

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της πρόληψης αλλά και του σωστού σχεδιασμού έδωσε και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας, τονίζοντας πως το τρίπτυχο της αποτελεσματικότητας είναι κατάλληλη προετοιμασία-πρόληψη-ετοιμότητα. «Τα θέματα των πυρκαγιών έχουν να κάνουν κυρίως με την πρόληψη και την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Η πρόληψη συνδέεται πάντοτε με τον σχεδιασμό ο οποίος αποτελεί πρωτεύον ζήτημα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εδώ και χρόνια συγκεκριμένο σχεδιασμό στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, ο οποίος βέβαια πρέπει διαρκώς να επικαιροποιείται με βάση τα πορίσματα που προκύπτουν από τις συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων» δήλωσε ο Χρήστος Μαμαρίκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Μπαρμπαρούση ο οποίος επιπλέον τόνισε το δυσμενές πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η αντιπυρική προστασία με ελάχιστα χρήματα, ελλιπές προσωπικό και λιγοστά μηχανήματα, γεγονός που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί και φέτος με επιτυχία στο δύσκολο έργο της αντιπυρικής προστασίας τόνισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών διά του διοικητή της Σωτήρη Δημητράκη, ο οποίος προχώρησε και σε έναν απολογισμό για την περίοδο του 2014, κατά την οποία τα 300 περίπου συμβάντα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Η υπηρεσία μας έχει προβεί στην αναθεώρηση του σχεδίου για τις πυρκαγιές και έχουν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στη δασική οδοποιία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Δημητράκης. Την ετοιμότητά τους δήλωσαν επίσης δήμοι, δασαρχεία, στρατός και αστυνομία.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στην ανάγκη ενός άρτιου συντονισμού προκειμένου  να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό και βάσει των αναγκών που υπάρχουν τα μηχανήματα και το προσωπικό. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαίο είναι να τεθούν προτεραιότητες με τη συνεργασία των δήμων, της πυροσβεστικής,  των δασαρχείων και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών με στόχο να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αξιοποίηση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς και τη λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όταν η επικινδυνότητα φτάσει στην κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή).Να σταματήσει το «βάρβαρο» έθιμο στην Αγία Ελένη ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική ΟμοσπονδίαΤην τελετουργική θανάτωση βοοειδών και αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων (Αναστενάρια) στο χωριό Αγ. Ελένη Σερρών, καταδικάζει με επιστολή της προς την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και το Δήμο Σερρών, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.). ..Όπως υποστηρίζει το συγκεκριμένο έθιμο αφενός είναι παράνομο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία οι σφαγές ζώων πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφετέρου η σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού. Μάλιστα, ζητά από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς:

· Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών

· Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

· Δήμο Σερρών

Κοινοποίηση:

· Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών κ. Φίλιππο Παππαδόπουλο

· Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ

· Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.

· Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών

· Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

· Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

· Επίτροπο Περιβάλλοντος & Ευζωίας ζώων Ε.Ε.

· Βουλευτές ΕυρωκοινοβουλίουΘέμα: Τελετουργική θανάτωση βοοειδών και αμνοεριφίων σε θρησκευτικά πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σερρών.Αξιότιμοι κ.κ.Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ενημερώθηκε για την τελετουργική θανάτωση-θυσία ζώων, ταύρων και αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων (Αναστενάρια) στο χωριό Αγ. Ελένη Σερρών, παρουσία κατοίκων και επισκεπτών.Κύριοι, όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Νομοθεσία (Ν.4039/2012) προστατεύει την ευζωία όλων των ζώων, ενώ είναι καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας να προάγει την φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών.

Επειδή:1. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί οι σφαγές ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνονται στα σφαγεία, με συγκριμένες οδηγίες κτηνιάτρου (αναισθητοποίηση) και υγειονομικές συνθήκες κατάλληλες γι αυτό το σκοπό. (Π.Δ. 327/1996).2. Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώου παρουσία κοινού, μεταξύ αυτών και παιδιών, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού. Είναι ένα βάρβαρο και αποκρουστικό θέαμα που μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει.3. Το να γίνεται λόγος σήμερα για «θυσία» ζώου ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης στο όνομα της οποίας τελείται το συγκεκριμένο έθιμο.Η Φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε έθιμο που περιέχει κακοποίηση ζώου, πολύ περισσότερο δε, τη δημόσια κακοποίηση αυτού.Παρακαλούνται οι παραπάνω αρχές όπως μεριμνήσουν ώστε εφέτος να μην πραγματοποιηθεί καμιά δημόσια σφαγή-θυσία ζώου, είτε στην Αγία Ελένη Σερρών ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Αναστενάρια (21-23 Μαΐου, 2015).Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει το σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας μας «Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών» ώστε, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από την Εισαγγελική Αρχή, να ορίσει εκπρόσωπο του ο οποίος/η οποία σε συνεννόηση μαζί σας και συνοδεία των αστυνομικών οργάνων/κτηνιατρικών υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση της τάξης/εφαρμογή της νομοθεσίας περί σφαγής και γενικότερα της φιλοζωικής νομοθεσίας, ώστε να παρακολουθήσει και να βιντεοσκοπήσει τα τεκταινόμενα (περιφορά και αναισθητοποίηση των ζώων), αρχής γενομένης από το πανηγύρι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου 2015, χωριό Αγ. Ελένη Σερρών).Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των αρνιών και των ταύρων.

Αρχής γενομένης από την Πέμπτη 21 Μαΐου, θρησκευτικής εορτής των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι επίσης και παγκόσμια ημέρα πολιτισμού!

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα.Με εκτίμησηΓια την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών ΣωματείωνΗ Πρόεδρος

Αναστασία Βυσσίνου ΜπομπολάκηΗ Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

Σέρρες: Νεαροί «άνοιξαν» 9 σπίτια- Αφαίρεσαν χρυσαφικά και συσκευές η αξία των οποίων ξεπερνά τις 15.000 ευρώΣυνολικά 9 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε κατοικίες στις Σέρρες εξιχνιάστηκαν από τους αστυνομικούς και για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 20χρονου, για το αδίκημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής...Ο 20χρονος μαζί με συνεργό του εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κατοικίες στην πόλη των Σερρών. Η δράση τους τοποθετείται το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, οπότε διέρρηξαν συνολικά εννέα κατοικίες στην πόλη των Σερρών και αφαίρεσαν χρυσαφικά/κοσμήματα και ηλεκτρικές μικροσυσκευές, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.Eκδήλωση : Αριστερά και Ιστορία της Ανατολής
Η Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ διοργανώνει την Δευτέρα 18 Μαΐου  και ώρα 7.30 μμ (στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκώνα) στην εκδήλωση -συζήτηση με θέμα Αριστερά και Ιστορία της Ανατολής.

Θα μιλήσουν οι

Ali Sait Cetinoglu,Τούρκος ερευνητής, ιστορικός, κοινωνιολόγος των λαών της Ανατολής με θέμα  : " Ο πλούτος του Πόντου και η γενοκτονία στον Πόντο" και ο Στέργιος Θεοδωρίδης ,ερευνητής με θέμα : " Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει ".