Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ανακοίνωση Δημάρχου Ζακύνθου για την υπόθεση της θαλάσσιας ρύπανσης από παράνομο αγωγό!

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:
«Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ενημερώνει τη Ζακυνθινή κοινωνία πως σε ότι αφορά το θέμα που προέκυψε με τα λύματα στο Τσιλιβί, ο Δήμος έχει κάνει από την πλευρά του όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. 

Το πρόβλημα με τον παράνομο αγωγό το είχαμε εντοπίσει πριν από δύο μήνες και αμέσως ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη να "ξηλώσει" το δίκτυο. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ έστειλε και εξώδικο στον επιχειρηματία. Υπήρξε, λοιπόν, άμεση παρέμβαση από την πλευρά μας και δεν ισχύουν τα όσα λέγονται περί συγκάλυψης του εν λόγω επιχειρηματία. 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει, τόσο την προεκλογική περίοδο όσο και τους μήνες που έχει στα χέρια της τη διακυβέρνηση του Δήμου, ότι δεν διαπλέκεται με επιχειρηματίες. Η εντιμότητα και η ηθική του Δημάρχου και των συμβούλων του, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για αυτό, εξάλλου, οι Ζακυνθινοί μας τίμησαν με 57% στις δημοτικές εκλογές. Είναι προφανές ότι οι υπόνοιες για διαπλοκή και συγκάλυψη δεν μας αγγίζουν και δεν μας αφορούν. Όσοι έχουν στοιχεία περί του αντιθέτου να μας τα προσκομίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση να σταματήσουν τη λασπολογία.

Εν κατακλείδι, ο φάκελος με τις ενέργειές μας για όσα έπραξε, παρανόμως, ο ξενοδόχος του Τσιλιβί, έχει κατατεθεί στο Λιμεναρχείο και στον Εισαγγελέα. Αναμένουμε τις εντολές της Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω».

Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Μην αγνοείται τα άτομα με αναπηρία»!-Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό και στην Βουλή, η ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία), με πρόεδρο τον Ζακυνθινό, Γιάννη Βαρδακαστάνη, ζητά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν έχουν αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και έχουν υπονομεύσει την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή μέτρων για τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία και ζητά:

-Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, είτε πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Καμία αλλαγή στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο μισθό ή στη σύνταξη των εργαζόμενων ή συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία ή γονέων/κηδεμόνων αυτών, ή στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη την ανυπαρξία ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος που υπολογίζει την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

-Να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και γονείς/σύζυγοι/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από σκληρά και άδικα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων τους, τα οποία έχουν ήδη συρρικνωθεί δραματικά με την εφαρμογή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών. Να μη γίνει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς υπαλλήλων ΑμεΑ και γονιών αυτών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ.

-Να μην καταργηθούν οι ειδικές ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για άτομα που ανήκουν σε βαριές κατηγορίες αναπηρίας, ενόψει της επικείμενης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

-Να προστατευτούν τα αναπηρικά επιδόματα: προνοιακό - διατροφικό-εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.α.».

Κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Κατεπείγουσα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 και ώρα 14:30 με τηλεδιάσκεψη στις αίθουσες συνεδριάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Π.Ι.Ν στην Τράπεζα της Ελλάδος και της εκπνοής της προθεσμίας των Περιβαλλοντικών μελετών.

ΚΕΡΚΥΡΑ :
Αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού)
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ: Διοικητήριο -Αργοστόλι /Πλατεία Βαλιάνου,
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Διοικητήριο - 21ης Μαΐου
ΛΕΥΚΑΔΑ: Διοικητήριο - Αντ. Τζεβελέκη

ΘΕΜΑ 1ο : Μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Τράπεζα της Ελλάδας.- Ορισμός υπολόγων τραπεζικών λογ/σμων.
Εισηγητής: Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος
ΘΕΜΑ 2ο : Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020»
Εισηγητής: Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος
ΘΕΜΑ 3ο : Γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: Σταθμός βάσης   WIND   ΕΛΛΑΣ ( κωδ. έργου 225 )στη θέση « Αίνος » Δ. Κεφαλληνίας ( πρώην Δ. Λειβαθούς )
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας
ΘΕΜΑ 4ο : 5η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού της Π.Ι.Ν.
Εισηγητής:   Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Διονύσιος Στραβοράβδης
ΘΕΜΑ 5ο : Σύναψη σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ Π.Ι.Ν   και Δήμου Ιθάκης. Εισηγητής:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας

Σε αναζήτησης νέας στέγης το ΚΑΠΗ Ζακύνθου

Εγκαταλείπει ο Δήμος Ζακύνθου το σχέδιό του για την εγκατάσταση του ΚΑΠΗ στο χώρο του Κοινωνικού Εστιατορίου, στο Μουσικό Γυμνάσιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Ζ., Νικήτα Θεοδόση οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κατάσταση αναμονής και σε αναζήτηση ενός περισσότερο κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει τις ώρες απασχόλησης των ηλικιωμένων του νησιού.


Ο προηγούμενος χώρος κρίθηκε ακατάλληλος, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου, λειτουργικού ΚΑΠΗ. Ο αχανής χώρος του Κοινωνικού Εστιατορίου, κρίθηκε ακατάλληλος για τις τυπικές δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες της τρίτης ηλικίας.
Ο νέος χώρος, σύμφωνα με τον κ. Θεοδόση, βρίσκεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα αλλά σε άλλο σημείο του.

ΠΗΓΗ:imerazante.gr

Ενημέρωση επιχειρηματιών από τον Αντιδήμαρχο Ζακυνθίων για τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης

Ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, Γιάννης Στάθης, ενημερώνει τους επιχειρηματίες πως σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας (Π.Δ.211/2006, Καν. (Ε.Ε.) 1069/2009, Καν. (Ε.Ε.) 142/2011, Ν.4235/2014), τα υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης (οστά, μη βρώσιμα εντόσθια, αίμα, λίπη, τεμάχια κρέατος, κ.λ.π.) που προκύπτουν από σφαγεία, εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, καταστήματα λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπωλεία), καταστήματα λιανικής πώλησης ιχθύων (ιχθυοπωλεία) και πολυκαταστήματα τροφίμων, χαρακτηρίζονται ως υλικά κατηγορίας 2 ή 3 και δεν πρέπει να διατίθενται ανεξέλεγκτα σε ΧΥΤΑ, αλλά να οδηγούνται σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης τέτοιων υποπροϊόντων. 

Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η απόρριψη τέτοιων υλικών σε κοινούς κάδους του Δήμου. Σας καλούμε να συμμορφωθείτε με τη Νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. 

Οδηγίες από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου για τις «Εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών Φαρμάκων»

Από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, σε ανακοίνωση για το θέμα που αφορά στις «Εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων», τονίζονται τα εξής:
«Τίθεται πλέον σε λειτουργία η ψηφιακή υπηρεσία για τις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.Μετά την 26 Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική
χρήση γίνεται εφόσον εξασφαλισθεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου, στο οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης των θεμάτων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης δεν είναι υποχρεωτική. Στην ιστοσελίδα
http://ppp-usercert.minagric.gr/ είναι διαθέσιμη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για τον αυτοέλεγχο των γνώσεων του κάθε ενδιαφερόμενου και περιέχει όλες τις ερωτήσεις που τίθενται στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε εξετάσεις, σε ειδικά για το σκοπό αυτό, στη Ζάκυνθο, εξεταστικά κέντρα Οι ενδιαφερόμενοι, πέραν των ατομικών στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ), οφείλουν να καταβάλλουν στα ιδιωτικά και δημόσια Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων την αξία του τέλους εξέτασης, καθώς η έκδοση και πληρωμή του διενεργείται αποκλειστικά από τα Κέντρα Εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για το σύνολο των ατόμων κάθε Τμήματος εξέτασης.

Το ύψος του τέλους συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων τροποποιήθηκε και ορίζεται ως ακολούθως:
α) Μέχρι την 31η Αυγούστου 2015 σε είκοσι πέντε ευρώ (25€).
β) Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, σε πενήντα ευρώ (50€).
Για κάθε άλλη σχετική πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Διεύθυνση Αγροτικής
Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ζακύνθου στα τηλ. 2695360313 – 316».

4ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου: Σποτάκι ενάντια στο κάπνισμα!

Με τη συμμετοχή μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολείων από διάφορες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκε, το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Διαδικτυακού Ραδιοφώνου European School Radio.
Πάνω από σαράντα ραδιοφωνικές ομάδες από αντίστοιχα σχολεία όλης της επικράτειας, αλλά και ομάδες από δεκάδες άλλα σχολεία-επισκέπτες από κοντινές πόλεις, όλοι νέοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαζί με μαθητικά συγκροτήματα, συμμετείχαν σε μια μεγάλη ραδιοφωνική συνάντηση που προβάλλει τη μαθητική δημιουργία στο χώρο των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας.
Σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση τη Ζάκυνθο εκπροσώπησαν οι μαθητές των οι μαθητές των ΣΤ1 και ΣΤ2 Τμημάτων του 4ου Δημοτικού Σχολείου όπου δημιούργησαν ένα ηχητικό σποτάκι με αντικαπνιστικό μήνυμα.
Τα παιδιά ρίχτηκαν με μεράκι στη δημιουργία του, χρησιμοποιώντας τους στοίχους του μαθητή Σπυρίδωνα Σπίνου-Κλόγκερη και τη μουσική του Σχολικού Συμβούλου Μουσικής Περικλή Παπαδόπουλου υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης μουσικής του σχολείου Σοφίας Φουράκη και συνεπίκουρες τις δασκάλες Πηγή Σεμιτεκόλου και Μαργαρίτα Πυλαρινού.
Μέσα από την διαδικασία, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με την παραγωγή ραδιοφωνικού σποτ και να αποκτήσεων δεξιότητες οπτικοαουστικής αγωγής. Ακόμη, να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του θέματος που πραγματεύονται.
Το φεστιβάλ αποτέλεσε τόπο συνάντησης για την ανάδειξη της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων στο τοπίο των ΜΜΕ αλλά και των προβληματισμών σχετικά με αυτά. Οι μαθητές με τη βοήθεια επαγγελματιών σε θέματα τεχνικά και περιεχομένου να εκφραστούν δημιουργικά με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, σποτ, να κατανοήσουν το τοπίο των ΜΜΕ, της επικοινωνίας και να προβληματιστούν σχετικά με την λειτουργία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (social media).
Στόχος ήταν να βρεθούν από κοντά, μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους συντονιστές του Διαδικτυακού Μαθητικού Ραδιοφωνικού σταθμού “European School Radio”. Επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα: “Το Μαθητικό Ραδιόφωνο στην εκπαίδευση. Η πρόκληση της ψηφιακής εποχής”.


«Η προσεισμική Ζάκυνθος μέσα από το αρχείο του Ντίνου Κονόμου», στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη του νησιού

Την Πέμπτη 7 Μαΐου, ώρα 17:30, «Η προσεισμική Ζάκυνθος μέσα από το αρχείο του Ντίνου Κονόμου», στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου – Πλατεία Διονυσίου Σολωμού 4, Ζάκυνθος. Με τον Ιεροκήρυκα Μητροπόλεως  Δ. Λυκογιάννη. Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά από 7 ετών και άνω. Μια προσφορά των «φίλων της Ξενοπούλειου Παιδικής Βιβλιοθήκης».

Ετήσια εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 20.30 το βράδυ, το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου. Η εκδήλωση θα περιέχει μουσικά κομμάτια ποικίλων ειδών μουσικής, απο διάφορα Μουσικά Σύνολα του Σχολείου. Η είσοδος όπως πάντα, ελεύθερη για όλους.

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07/05/2015 - 15:34