Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών  6/5/2015Πρωτομαγιάτικη «κάθοδος των Βουλγάρων» στη Βόρεια Ελλάδα - Γιατί απέφυγαν τις Σέρρες
 
Αυξημένη κατά 60%-70% ήταν η κίνηση στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, με πολλούς τουρίστες, από τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και από την Ουκρανία, να περνούν τα ελληνικά σύνορα για μια σύντομη απόδραση...
 
Πρωτομαγιάτικη «κάθοδος των Βουλγάρων» στη Βόρεια Ελλάδα
 
Οι περισσότεροι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ημερών, αφού συνδύασαν την Πρωτομαγιά με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου (βάσει του Παλαιού Ημερολογίου).
 
Ωστόσο, το "κύμα" τουριστών που πέρασε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τον σταθμό του Προμαχώνα, δεν "γέμισε" τα ταμεία των καταστηματαρχών στις Σέρρες, αφού οι περισσότεροι τουρίστες από τα Βαλκάνια επιλέγουν κυρίως παραθαλάσσιες περιοχές για τις διακοπές τους. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως Βούλγαροι- που είναι πλέον ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων σπιτιών στον Στρυμονικό Κόλπο και στα παράλια της Καβάλας.
 
"Παρότι οι περισσότεροι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες διασχίζουν τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, οι Σέρρες δεν αποτελούν εμπορικό σταθμό των τουριστών, γιατί η χάραξη της Εγνατίας Οδού είναι μακριά από την πόλη" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Μπαλίτης.
 
Εξήγησε δε, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαφορές δράσεις και εκδηλώσεις πάνω στην εθνική οδό Σερρών - Προμαχώνα και μία από τις σκέψεις είναι να χαρίζουν το κόστος των διοδίων σε όποιον τουρίστα επισκεφθεί κάποιο κατάστημα της πόλης των Σερρών.
 
"Θα τους δίνουμε πίσω το αντίτιμο των διοδίων αρκεί να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της πόλης" σημείωσε ο κ. Μπαλίτης.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σύσκεψη εργασίας των Προέδρων των Επιμελητηρίων Μακεδονίας - Θράκης με την υφυπουργό ΥΜΑΘ Μ. Κόλλια - Τσαρουχά
 
Στο Επιμελητήριο Σερρών πραγματοποιήθηκε η πρώτη γνωριμία-συνάντηση της νέας Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης. Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστου Μέγκλα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Απριλίου  στο Επιμελητήριο Σερρών, με την κ. Κόλλια να τονίζει στους Προέδρους των Επιμελητηρίων ότι «η Περιφέρεια της Μακεδονίας Θράκης αξίζει κι εγώ θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τη θέση μου ως Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης ώστε να αναδείξω και να προωθήσω θέματα, που μπορεί να μην είναι στις δικές μου άμεσες αρμοδιότητες, αλλά ως μέλος της Κυβέρνησης και σε επαφές που θα έχω με τους Υπουργούς θα προσπαθήσω να περάσω αυτά τα θέματα , τα οποία θα μου αναδείξετε και για αυτό θα είμαι στη διάθεση σας. Άλλωστε θα επισκεφθώ τις περιοχές σας όσο πιο γρήγορα γίνεται».
 
Οι Πρόεδροι που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Δ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Παύλος Τονικίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτσόγλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, και το μέλος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Καμπουρίδης.
      
Ο οικοδεσπότης της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας παρουσίασε στους Προέδρους των Επιμελητηρίων την Υφυπουργό τονίζοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσει  η κ. Κόλλια τα προβλήματα και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για να συμβάλει στην επίλυση τους και να τα μεταφέρει στην Κυβέρνηση. Η Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αφού ευχαρίστησαν και αυτοί, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για την πρωτοβουλία του, αναφέρθηκαν σε γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιχειρηματική κοινότητα αλλά και σε επι μέρους προβλήματα των περιοχών τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Υφυπουργό για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των Νομών τους.

Προβλήματα που συζητήθηκαν ήταν το παραεμπόριο που μαστίζει τη Βόρεια Ελλάδα, και τα προβλήματα που πηγάζουν από τη γειτνίαση με τη Βουλγαρία,  η γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα, ο «προληπτικός» φόρος 26% στις επιχειρήσεις, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, η ρευστότητα, τα προβλήματα στα Τελωνεία και το οδικό δίκτυο, οι υποδομές, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, η μη σύνδεση των Επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο, η καθυστέρηση  πληρωμών του ΕΣΠΑ στη γυναικεία Επιχειρηματικότητα κ.α.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων μίλησαν για το σπουδαίο έργο που επιτελούν τα Επιμελητήρια τονίζοντας ότι πρέπει να τους ανατεθούν κι άλλες αρμοδιότητες όπως η αδειοδότηση των Επιχειρήσεων. Στα επιμέρους προβλήματα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών τόνισε  ότι ο Νομός Σερρών κατατάσσεται προτελευταίος ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των νομών της χώρας και ότι υπολείπεται κατά 1.62 δις από το μέσο όρο των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην μη αξιοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας έκανε αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το Εμπάργκο της Ρωσίας. Πρόεδροι μίλησαν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα προγράμματα επιδότησης της εργασίας ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση  για τον τουρισμό.
    
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας ζήτησε από τα Επιμελητήρια της Μακεδονίας Θράκης να στηρίξουν το Υπουργείο πιέζοντας την Κυβέρνηση να του δώσει ενισχυμένες αρμοδιότητες. Η Υφυπουργός δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνάντηση τονίζοντας ότι αν ενεργοποιηθούν όλοι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τα πολλά θέματα και προβλήματα προς επίλυση τους.  

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στην κ. Υπουργό ως προς το να έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες σε θέματα διαχείρισης του INTERREG και του επενδυτικού Νόμου.

Σέρρες: Στις 27 Μαΐου η δίκη των σωφρονιστικών για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι
 
 Στο εδώλιο θα καθίσουν 13 δεσμοφύλακες, κατηγορούμενοι για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο - Σε δίκη και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.
 
 Στις 27 Μαΐου προσδιορίστηκε να διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που κατηγορούνται για τον θάνατο του αλβανού κρατούμενου Ιλία Καρέλι, στις φυλακές Νιγρίτας, πέρυσι τον Μάρτιο.
 
Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 13 δεσμοφύλακες, κατηγορούμενοι για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο, ενώ σε δίκη παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.
 
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι προέβησαν σ' αυτή την ενέργεια για να τιμωρήσουν τον Αλβανό βαρυποινίτη για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος συναδέλφου τους, στις φυλακές Μαλανδρίνου.
 
Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 189/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, «ο αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους.

Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».
 
Για την υπόθεση προφυλακίστηκαν έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχεδόν 12 μήνες προσωρινής κράτησης, πριν αποφυλακιστούν, υπό όρους, τον περασμένο Μάρτιο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιποι επτά συνάδελφοί τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06/05/2015 - 10:55