Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Επιστολή Προέδρων Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ προς την υπουργό Ν. Βαλαβάνη

Κοινό υπόμνημα απέστειλαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι τρόποι επίλυσης από το αρμόδιο υπουργείο.

Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για άμεση κατάργηση του άρθρου 21 Ν. 431/2015.

Σύμφωνα με το εν λόγω υπόμνημα:

«Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ θεωρούν κατ’αρχήν θετική την ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών, στις έντονες διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου, για την

τροποποίηση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015.

Υποστηρίζουμε και κρίνουμε αναγκαία οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα των ενδο-ομιλικών

(τριγωνικών) συναλλαγών τις οποίες έχουμε καταγγείλει επανηλειμμένα, κατεύθυνση στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε, εφόσον όμως αυτή γίνεται στα πλαίσια των

κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υγιούς ανταγωνισμού.

Η θέσπιση όμως του άρθρου 21 του Ν.4321/15 και η τροποποίησή του όπως αναρτήθηκε προς διαβούλευση, πιστεύουμε ότι δημιουργεί και πάλι σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, πέρα από τα νομικά προβλήματα που σίγουρα έχει. Πλήττει άμεσα τις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων κυρίως της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους προμήθειας α’ υλών και υλικών που οδηγεί σε αύξηση τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεών μας.

Ταυτόχρονα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό τις

επιχειρήσεις εντός της χώρας μας.

Δημιουργεί αυθαίρετα διπλή φορολογική υποχρέωση και μάλιστα μεταξύ χωρών της Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετακινείται η υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας της συναλλαγής στις επιχειρήσεις ενώ είναι υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης η εξακρίβωση και απόδειξη οποιασδήποτε τυχόν παράνομης συναλλαγής.

Δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο σήμερα ταυτίζεται με κίνδυνο της βιωσιμότητας αντλώντας κεφάλαια από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντέχουν όχι μόνο δώδεκα ή τρεις μήνες αλλά ούτε μια ημέρα να χάσουν τη ρευστότητα τους.

Θεωρούμε ότι πρακτικά είναι αδύνατη η εφαρμογή του άρθρου 21 όποια τελική μορφή και αν πάρει, πέρα από το τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο των δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων που απαιτεί, τα οποία μάλιστα είναι αναμφίβολο εάν δύνανται

να παρασχεθούν από τις επιχειρήσεις του άλλου κράτουςμέλους (κανείς δεν πρόκειται να παράσχει στοιχεία για συναλλαγές της επιχείρησης με τρίτους πελάτες).

Οι επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες σε οποιονδήποτε έλεγχο γίνεται από τις φορολογικές αρχές και επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτόν. Όμως θα πρέπει το Κράτος να το διασφαλίζει μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς και σταθερές διαδικασίες. Στόχοι μας πρέπει να είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου και σε καμία περίπτωση του εμπορίου στο σύνολό του το οποίο πλήττεται συνολικά σε αυτή την περίπτωση. Πλήττεται συνολικά η επιχειρηματικότητα στη χώρα και αποτρέπονται οι νέες επενδύσεις. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη, για τους παραπάνω λόγους, την

κατάργηση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ Φ. ΚΟΥΒΕΛΑ (Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ) ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Δευτέρα 4/5/15‏

Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα:

Δευτέρα 4 Μαΐου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής στις 16:00 και στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στις 17:00

Θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συμβουλευτικού Κέντρου (Δημοτική Αγορά) στις 16:00

Θα ακολουθήσει η εκδήλωση-συζήτηση με την Γ.Γ. Ισότητας και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα και την κρίση (The press progect) που διοργανώνει το ΜΕΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ στις 18:00 στο Στέκι Πολιτισμού Πολιτικής κι Αλληλεγγύης (Κύταρο) - Σεφέρη 4 Κομοτηνή.Κατάργηση του 1€ ανά συνταγή στο Φάρμακο ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτηση προς Κουρουμπλή

Μετά την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία για εξετάσεις, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι δύο βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Στάθης Γιαννακίδης, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν της Ροδόπης και ο Ρίζος Δημήτριος βουλευτής Έβρου με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ζητούν την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, που ισχύει ακόμη.

Αναλυτικά:

Τα τελευταία πέντε χρόνια, με την εφαρμογή των Μνημονίων, το κοινωνικό αγαθό της υγείας δέχτηκε βαρύ πλήγμα. Οι τρεις προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας, με τη πολιτική που ακολούθησαν για το Φάρμακο, κατέστησαν δυσκολότερη την πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη, με το βάρος να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Πολλοί συμπολίτες μας ακόμη και σήμερα, αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για αυτούς φάρμακα. Στην καταστροφική πορεία που πήρε ο τομέας της φαρμακευτικής περίθαλψης προστέθηκε και το 1€ ανά συνταγή επιβαρύνοντας περισσότερο τη κατάσταση. Σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας χρονική συγκυρία, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμπολίτες μας θα απολαμβάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην φαρμακευτική περίθαλψη, καταβάλλοντας συμμετοχή ανάλογη με το εισόδημα τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)   Ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να ελαφρύνει και να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη;

2)   Αν είναι στις προθέσεις του η κατάργηση του 1€ ανά συνταγή και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

3)   Αν είναι στις προθέσεις του η συμμετοχή του ασφαλισμένου να είναι ανάλογη με το εισόδημά του;

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα.Παρέμβαση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έκανε σήμερα, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν είναι μία εμπορική τράπεζα. Πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων στις υποδομές, την ενέργεια, την έρευνα, την καινοτομία και τις μεταφορές.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι η λιτότητα έχει γεμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με στρατιές ανέργων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται πλέον να κινηθεί ως μια καθαρά αναπτυξιακή τράπεζα για τη χρηματοδότηση επενδύσεωνσε κράτη μέλη με υψηλό επίπεδο ανεργίας όπως η φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα με στόχο το κοινωνικό όφελος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την έκδοση ομολόγων χρηματοδότησης αειφόρων έργων υποδομών και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Δεδομένου ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δημιούργησαν το 85% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οφείλει να αυξήσει δραστικά τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τέλος η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για τη μείωση της ανεργίας των νέων πρέπει να αποτελέσει σημαντικό πεδίο δράσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων''.

Ξεκίνησε επίσημα το φεστιβάλ “Πόλις Ονείρων” των Μουσικών Σχολείων

Στο γεμάτο από κόσμο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης έγινε το βράδυ του Σαββάτου η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Πόλις Ονείρων των Μουσικών Σχολείων της χώρας.

Στην πρώτη βραδιά του φεστιβάλ, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και των Υφυπουργών Μ. Κόλια Τσαρουχά και Π. Σγουρίδη, ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και τους επισκέπτες και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Αυτές τις μέρες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες, γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά, μια μεγάλη ορχήστρα, ένα αδιαίρετο σύνολο, αλλά ταυτόχρονα κοινωνοί του έργου του οικουμενικού Μάνου»

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Όνειρο παιδιών της γειτονιάς» με τους μαθητές να ερμηνεύουν έργα Χατζιδάκι και μαζί τους γνωστούς μουσικούς όπως η Σαββίνα Γιαννάτου.

Συμμετείχαν κατά σειρά:

Ξάνθης – Σύνολο Κιθάρας

Ηρακλείου – Χορωδιακό Σύνολο

Άρτας – Χορωδιακό Σύνολο

Αργολίδας – Σύνολο Κιθάρας, Σύνολο Μουσικής Δωματίου

Πειραιά – Χορωδιακό Σύνολο

Άμφισσας, Αργολίδας, Ξάνθης – Σύνολο Κιθάρας , Σύνολο Μουσικής Δωματίου, Χορωδιακό Σύνολο

Διάβασε η εκπαιδευτικός Κελίδου Αναστασία

Τραγούδησαν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Βασίλης Γισδάκης ενώ στο πιάνο ήταν η Ευγενία Καρλάφτη. Την εκδήλωση παρουσίασε ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Σωτηρόπουλος

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί περίπου 1.000 μαθητές από σχολεία όλης της χώρας, στην Ξάνθη, και διεξάγεται για δεύτερη χρονιά

Πρόγραμμα Δευτέρα 04/05/2015

Παρουσιάσεις Μουσικών Σχολείων 10.30 – 13.30

Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο

Καρδίτσας , Θεσσαλονίκης, Καβάλας Λευκάδας, Σιάτιστας, Κομοτηνής

Τόπος Τόπος

Πλατεία Μητροπόλεως Κεντρική Πλατεία

Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο

Πρέβεζας , Γιαννιτσών Ηρακλείου. Κατερίνης

Τόπος Τόπος

Πλατεία Ελευθερίας Εμπορικό Κέντρο

Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο

Αργολίδας, Δράμας, Σερρών Λαμίας , Ιωαννίνων

Τόπος Τόπος

Πάρκο Μ. Αλεξάνδρου Πάρκο Νομαρχίας

Μουσικό Σχολείο

Κωνσταντινούπολης – Avi Akyol, Βουλγαρίας – Shiroka Laka

Τόπος

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Μουσικά Εργαστήρια 16.00 – 19.00

Εισηγητής Εισηγητής

Νίκος Κυπουργός, Σύνθετης Παναγιώτα Τηγανούρια, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών

Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Τίτλος Εργαστηρίου Τίτλος Εργαστηρίου

Έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεία και ανάλυση

Ερμηνεία και ανάλυση (Χορωδιακό Σύνολο)

(Ορχηστρικό Σύνολο)

Τόπος Τόπος

Προκάτ Δημοκρίτειου Προκάτ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Πανεπιστημίου Θράκης Αναγνωστήριο

Αναγνωστήριο

Ξενάγηση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι 19.00 – 20.00

Δείπνο Γνωριμίας 21.00 – 23.30

Συνάντηση όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών των Μουσικών Σχολείων καθώς

και των επίτιμων προσκεκλημένων σε δείπνο γνωριμίας.

Συμμετέχει η παραδοσιακή ορχήστρα «Μπάντα Τέτοια»

Με Imam baildi και πολύ κόσμο ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ της ΑΡΕΝ στην Ξάνθη

Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκε η συναυλία των Imam Baildi και των Big Band, με την οποία ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ της Αριστερής Ενότητας στην Ξάνθη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο αναγνωστήριο ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου, το βράδυ του Σαββάτου ενώ στη διάρκεια του διημέρου υπήρξαν μια σειρά από συζητήσεις και εκδηλώσεις όπως η συζήτηση για το μέλλον των ελληνικών Πανεπιστημίων, που έγινε την Παρασκευή ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας υπήρξε ρεμπέτικη βραδιά στο Αναγνωστήριο.

''Που βαδίζεις Ευρώπη;''εκδήλωση των σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Κομοτηνής(ΕΑΑΚ)

Εκδήλωση στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ των σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Κομοτηνής(ΕΑΑΚ)μια συζήτηση με τίτλο ''Που βαδίζεις Ευρώπη;'',για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στη κρίση.Τώρα που και η διαπραγμάτευση κατέρρευσε, τα ερωτήματα γύρω από την φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά πόσο αποτελεί εν τέλει το σπίτι των λαών είναι πιο αμείλικτα από ποτέ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών ή είναι ταγμένοι στις οικονομικές ελίτ ;

ομιλητές:

-Μιχάλης Χρυσομάλλης: Αν.Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

-Παναγιώτης Μαυροειδής: Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ,μέλος της ''Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της Ε.Ε''

την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 18.30 στο Αμφιθέατρο 11 της Νέας Νομικής (Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής)Καθηγήτριες από το Harvard και το Tufts στην Ξάνθη για να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία !

Μια πολυμελής αποστολή από Αμερικανίδες ακαδημαϊκούς, κυρίως, αλλά και δημοσιογράφους και κριτικούς γεύσεων βρέθηκε το Σάββατο στην Ξάνθη.

Πρόκειται για τα μέλη της οργάνωσης Culinary Historians of Boston, που αποτελείται κατά βάση από Καθηγήτριες Πανεπιστημίου, οι οποίες έχουν σαν αντικείμενο την εξερεύνηση της γαστρονομίας περιοχών και την καταγραφή και διάχυση των εντυπώσεών τους και των κριτικών τους . Πρόκειται για την παλαιότερη οργάνωση αυτού του είδους στην Αμερική, με καθηγήτριες από το Harvard, το Tufts και άλλα φημισμένα ιδρύματα της Βοστώνης που επισκέφτηκε την Ξάνθη ως έναν από τους λίγους προορισμούς της περιοδείας της στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ και των Κρεοπωλών της Ξάνθης Γ. Μπατζακίδης ξενάγησε τις επισκέπτριες στην αγορά αλλά, κυρίως, τις γνώρισε με τις τοπικές γεύσεις και τις πληροφορίες που συνοδεύουν την τοπική κουζίνα αλλά και τη σύνδεσή τους με την κουλτούρα της περιοχής.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης σε αυτή τη θητεία είναι η Κύπρια Αγνή Χαραλάμπους-Τέρνερ που ζει στη Βοστόνη εδώ και 30 χρόνια. Όπως δήλωσε στο XanthiPress.gr η περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και, ειδικότερα, στην Ξάνθη εντάσσεται στο πλαίσιο των εξορμήσεων που κάνουν τα μέλη της οργάνωσης και οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. “Η γαστρονομία είναι πλούσια, το τοπίο είναι διαφορετικό αλλά επίσης, τα φαγητά είναι διαφορετικά στην Ελλάδα καθώς εδώ τα κρέατα έχουν γεύση και συνδυάζονται με διαφορετικές συνθήκες ενώ στην Αμερική δεν υπάρχει κάτι τέτοιο” σημείωσε.

Την αποστολή οργάνωσε ο Αντώνης Σόρος, πράκτορας από την Αθήνα, που ειδικεύεται σε ταξίδια για γαστρονομικό τουρισμό πάνω από 10 χρόνια και, όπως σημειώνει, “τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν τη γαστρονομία μαζί με την κουλτούρα των ανθρώπων κάθε περιοχής. Εμείς μπορεί να θεωρούμε συνηθισμένες κάποιες λεπτομέρειες, αλλά αυτοί να δίνουν ιδιαίτερα σημασία” σημειώνει και προσθέτει ότι τα μέλη της αποστολής από τη Βοστόνη έχουν εντυπωσιαστεί από τις επισκέψεις του, από την εικόνα και από τις γεύσεις της Ξάνθης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπατζακίδης ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους επισκέπτες για το ενδιαφέρον τους και στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή και το ενδιαφέρον ανθρώπων με τόσο μεγάλο επιστημονικό υπόβαθρο και θέσεις, όπως μια πρώην Πρύτανης του Tufts και άλλοι από τα πιο γνωστά Πανεπιστήμια της Βοστόνης, βρέθηκαν στην Ξάνθη και τη δημοτική αγορά και δοκίμασαν τις γεύσεις της περιοχής. Όπως σημείωσε με νόημα, είναι πεποίθησή του ότι η ανάδειξη αυτής της διάστασης του τουρισμού στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει σημαντική διέξοδο, κάτι που αποδείχτηκε με την επίσκεψη της οργάνωσης από τη Βοστόνη.

Τα μέλη του Culinary Historians of Boston που βρέθηκαν στην Ξάνθη επισκέφθηκαν τη δημοτική αγορά, την Παλιά Πόλη, καφέ και ταβέρνες της πόλης αλλά και της ορεινής περιοχής.Η Ορνιθολογική Εταιρεία στη βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία

Μια ξεχωριστή διασυνοριακή εκδρομή διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους τής παρατήρησης πουλιών το τετραήμερο 29 Μαΐου – 1 Ιουνίου. Εκδρομή που –μεταξύ πολλών άλλων- περιλαμβάνει την Ξάνθη και διάφορες περιοχές της.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η εκδρομή αποτελεί ένα οδοιπορικό σε βιότοπους διεθνούς σημασίας και τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική Ροδόπη στη Βουλγαρία.

Αφετηρία θα είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά οι χρόνοι αναχώρησης και επιστροφής θα εξυπηρετήσουν και όσους συμμετέχοντες αναχωρήσουν από την Αθήνα ή άλλες περιοχές. Η εκδρομή θα ξεκινήσει με παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο διεθνούς σημασίας της λίμνης Βιστωνίδας και στο Πόρτο Λάγος και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, έναν πραγματικό ορνιθολογικό παράδεισο που φιλοξενεί καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου χιλιάδες πουλιά. Στο Δέλτα, η παρατήρηση πουλιών θα γίνει με βαρκάδα σε επιλεγμένη διαδρομή τής προστατευόμενης περιοχής με παραδοσιακές πλάβες (βάρκες χωρίς καρίνα).

Στο δάσος Δαδιάς, το βασίλειο των αρπακτικών πουλιών, η επίσκεψή μας θα είναι επικεντρωμένη στην παρατήρηση των αρπακτικών που φιλοξενεί το εθνικό πάρκο, όπως όρνια, μαυρόγυπες αλλά και τον ασπροπάρη, τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης του οποίου ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, έχει υποστεί δραματική μείωση. Σημειώνουμε ότι για τον ασπροπάρη η Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη» σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (B.S.P.B.), το W.W.F. Ελλάς και τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (R.S.P.B.), με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία (για περισσότερες πληροφορίες: www.lifeneophron.eu, αφιέρωμα τεύχους 51 του «Οιωνού»).

Η διαμονή μας στον Έβρο θα γίνει στο χωριό Τυχερό, στον πολύ φροντισμένο ξενώνα «Θράσσα» δίπλα στη λίμνη. Η εκδρομή μας στον Έβρο θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Μουσείο Μεταξιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Σουφλί.

Στη Βουλγαρία, θα επισκεφθούμε περιοχές της ανατολικής Ροδόπης που αποτελούν καταφύγιο γυπών και αρπακτικών πουλιών και φιλοξενούν τον κύριο πληθυσμό του ασπροπάρη στη γειτονική χώρα. Θα φιλοξενηθούμε στο ξενοδοχείο «Paradise» στο Ματζάροβο στις όχθες του ποταμού Άρδα. Θα επισκεφθούμε το Κέντρο Ενημέρωσης «Ανατολική Ροδόπη» - Κέντρο Γυπών της B.S.P.B. και την ταΐστρα για τα αρπακτικά πουλιά όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ασπροπάρηδες, όρνια και μαυρόγυπες. Στο Στούντεν Κλάντενετς (Studen KIadenets) θα δούμε το φράγμα και τα ξεχωριστά ηφαιστειακά τοπία, ενώ θα επισκεφθούμε και το Περπερικόν, θρακικό οχυρό του 4ου π.Χ. αιώνα λαξευμένο σε βράχο και μοναδικό στο είδος του!

Στην επιστροφή θα επισκεφθούμε -μετά την Ξάνθη- το φράγμα του Νέστου στους Τοξότες για παρατήρηση πουλιών και πεζοπορία στην υπέροχη παραποτάμια διαδρομή, λαξευμένη στα βράχια. Στην Κεραμωτή της Καβάλας θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε αποικίες ερωδιών, κορμοράνους και θαλασσοκόρακες, αλλά και να δοκιμάσουμε ψάρια και ντόπια μύδια σε παραθαλάσσιο ταβερνάκι.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το αναλυτικότερο πρόγραμμα της εκδρομής και συμπληρώστε τη δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα, υπεύθυνο της διοργάνωσης, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 210 8227937 και 210 8228704 (εσωτερικό 106) ή στο 6974 510976Δωρεάν διακοπές για παιδιά χαμηλόμισθων και ανέργων στην Ευρωκατασκήνωση Θάσου

Ο.Α.Ε.Δ. Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις

Είστε άνεργος ή χαμηλόμισθος ;

Το παιδί σας θέλει να πάει κατασκήνωση;

Μπορείτε φέτος να στείλετε για 15 μέρες δωρεάν στην Ευρωκατασκήνωση Θάσου το παιδί σας για να περάσει όμορφα και δημιουργικά τις διακοπές του.Εάν έχετε οικογενειακό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα του 2013), δικαιούστε 15 μέρες εντελώς ΔΩΡΕΑΝ κατασκήνωση για όλα τα παιδιά σας από 6 έως 16 ετών.

Εργαζόμενοι:

με 50 ημέρες εργασίας το 2014, ή με 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, ήμε 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας οι κατηγορίες αυτές λειτουργούν και αθροιστικά μέχρι την συμπλήρωση των 50 ημερών

Άνεργοι :

με τέσσερις μήνες (4) συνεχόμενης ανεργίας

Κάντε κράτηση θέσεως τώρα για να σας ενημερώσουμε εγκαίρως για τις εγγραφές στον ΟΑΕΔ.

ΒΗΜΑΤΑ (καλοκαίρι 2014):

Α) Υποβολή ηλεκτρονικά της αίτησης συμμετοχής (θα την βρείτε στο www.oaed.gr).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρατάμε το αποδεικτικό κατάθεσης της ηλεκτρονικής αίτησης που μας δίνει το σύστημα (π.χ. αριθμός πρωτοκόλλου).

Β) Πηγαίνουμε στον αρμόδιο για την περιοχή μας ΟΑΕΔ και ειδικότερα στην υπηρεσία ΚΠΑ2 έχοντας μαζί μας τα εξής:

1)   Το αποδεικτικό κατάθεσης, π.χ. ο αριθμός πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής μας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

2)   Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης τελευταίου εξαμήνου.

3)   Επίσημο έγγραφο (π.χ. βιβλιάριο ασθενείας) από το οποίο θα φαίνεται ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου γονέα και τα ΑΜΚΑ των παιδιών.

4)   Ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης του γονέα που υποβάλλει την αίτηση.

5)   Για χωρισμένους γονείς, υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) του μη δικαιούχου γονέα ότι συναινεί να συμμετέχουν τα παιδιά του στο πρόγραμμα διαμονής σε κατασκήνωση.

Γ)   Μετά την οριστική έγκριση της συμμετοχής σας από τον ΟΑΕΔ, κάνετε επιβεβαίωση θέσης και επιλογή περιόδου στο τηλέφωνο 2310-427300Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο «Παρέα με τον Μάνο…» παρουσιάζουν το βράδυ (20.00) της Παρασκευής 8 Μαΐου στην καπναποθήκη «Π», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου.

Θα ερμηνευτούν έργα του μεγάλου δημιουργού από τις δουλειές του "Οδός ονείρων", "Κύκλος με την κιμωλία", "Ματωμένος γάμος" κ.α.

Συντελεστές της παράστασης

Μαέστρος: Μαρία Σγουρίδου

Πιάνο: Βίκυ Σωτηριάδου

Σοπράνο: Ανθή Ελευθεριάδου, Αθανασία Κοκκίνη, Αγγελική Κυπραίου, Χαρικλεια Πετμεζάκη, Ρίτσα Πετράκη, Έλενα Σκουντούρη, Ευμορφία Χάνου

Άλτο: Ρίτα Αλησιάνη, Χρύσα Γεωργιάδου, Νίκη Γούναρη, Εύα Δρόσου, Αθανασία Καρανικολή, Τασούλα Μαυρίδου, Σουζάννα Τάσση, Κατίνα Πριμικιρλίδου

Τενόροι: Γιώργος Γεωργιάδης, Χρυσούλα Γιαννακοπούλου, Απόστολος Παπαδημητρίου, Μάκης Φλωράς

Μπάσοι: Θανάσης Καρυδάκης, Σπύρος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Τσαπακίδης

Συμμετέχει ο μικρός Στέφανος Παλληκαρίδης

Η Έλενα Στράντζα χορεύει σε χορογραφίες της Μάχης Σοΐδου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Λαδάς

Επιμέλεια κειμένων: Γιούλη Αποκατανίδου

Φωτισμός/ήχος: Βασίλης Αναστασιάδης.

Η χορωδία:Η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου, στη μέχρις στιγμής παρουσία της έχει δώσει πολλές αξιόλογες παραστάσεις μεταξύ των οποίων στην Καλαμαριά, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στα Γιαννιτσά, στην Αλεξάνδρεια, στις Σέρρες, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου (παράλληλες εκδηλώσεις με το έργο «Άξιον εστί») κ.ά.

Στους δύσκολους καιρούς ο καθένας δίνει ό,τι μπορεί και η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου, με αγάπη και συναίσθηση του εγχειρήματός της, δίνει ένα μικρό ψήγμα του πολιτισμού και της ιστορίας μας, με το βλέμμα στραμμένο σ’ ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο αύριο.Σεμινάριο κινεζικής καλλιγραφίας στη Φ.Ε.Ξ.

Σεμινάριο κινεζικής καλλιγραφίας διάρκειας δυόμισι ωρών με τον Luoke Chen διοργανώνει το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

Ο γεννημένος στην Ταϊβαν ζωγράφος, τέως καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου της Ταϊπέι και Tai Chi master, θα μυήσει τους συμμετέχοντες με τη διδασκαλία του στην κινεζική καλλιγραφία.

Ο κόσμος της κινεζικής καλλιγραφίας αποτελεί για τον δυτικό άνθρωπο μία γοητευτική και μυστήρια τέχνη. Οι ρίζες της χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.χ. Εικόνα και γραφή σχηματίζονται με το πινέλο και το μελάνι και αποτελούν μία ενότητα. Οι Κινέζοι θεωρούν την καλλιγραφία μία από τις εξέχουσες μορφές καλλιτεχνίας και μέσο άσκησης. Επιδίδονται δε σε αυτή τακτικά και με επιμέλεια. Θεωρείται συγγενής της ζωγραφικής και πηγάζει από μία κοινή αισθητική βάση.

Τα μαθήματα αποτελούν μια εισαγωγή και γνωριμία στην τεχνική της κινεζικής καλλιγραφίας, καθώς και στη χρήση των υλικών και εργαλείων της. Ο αρχάριος μαθητής πειραματίζεται με τις πρώτες βασικές πινελιές και -μέσα από τη σύνθεσή τους- ασχολείται με την αποτύπωση των συμβόλων–λέξεων της κινεζικής γραφής. Τα κινέζικα σύμβολα ανοίγουν την πύλη για την κατανόηση του κινεζικού πολιτισμού.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο κοστίζει 30 ευρώ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 25410 25421 και στην υπεύθυνη του εργαστηρίου κα Χατζηπαναγιώτη.Βιβλιοπαρουσίαση, «Χαμσίν ο άνεμος της Ανατολής»

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου ''ΧΑΜΣΙΝ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ'' της Λεύκης Σαραντινού, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα  4 Μαίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του θρακικού ωδείου Κομοτηνής, προσκαλούνται οι φίλοι της ανάγνωσης.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:
η συγγραφέας του βιβλίου Λεύκη Σαραντινού,
οι φιλόλογοι Χρύσα Παπανικολάου, Μαρία Αλεξίου καθώς και ο Σπύρος Κιοσές.
Βιβλιοπαρουσίαση την Τετάρτη Τατιάνα Αβέρωφ: «Δέκα ζωές σε μία»

Τα βιβλιοχαρτοπωλεία "Βαφειάδης" και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής,  διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Τατιάνας Αβέρωφ "Δέκα ζωές σε μία".

 Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, στις 7:30 μμ. στην Λέσχη Κομοτηναίων.

 Η συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο της και θα μοιραστεί με το κοινό την άγνωστη ζωή του πολιτικού και πατέρα της Ευάγγελου Αβέρωφ.

 Για το βιβλίο και την συγγραφέα θα μιλήσουν η Διευθύντρια Ειδήσεων τουRChannelΒάσω Θεολόγη καθώς και η Εκδότρια του Παρατηρητή της Θράκης Τζένη-Κατσαρή Βαφειάδη.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο….

 Η ζωή, σαν παραμύθι... Περιπετειώδης, γεμάτη πάθη και ανατροπές. Η άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μέσα από τη ματιά της κόρης του. Ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης.

 Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Σήμερα διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και εξοικονομεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να γράφει. Το Δέκα ζωές σε μία είναι το πέμπτο μυθιστόρημά της.

ΣΤο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής «Η Φιλονικία του Πιερ ΜαριβώΤο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής δίνει το καλλιτεχνικό βήμα στους νεαρούς δημότες του , φιλοξενώντας το εφηβικό τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου Επί Σκηνής και την παράσταση «Φιλονικία» του Περι Μαριβώ .

Η παράσταση θα δοθεί και σήμερα στις 9 το βράδυ.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων της Θράκης σήμερα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Μύριζε γαζία» της Βάντας Παπαϊωιωάννου-Βουτσά.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στη Δημοτική βιβλιοθήκη στις 7:30 το απόγευμα από τους φιλολόγους Σοφία Κιόρογλου και Άννα Μαρκούδη.

Επίσης στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 9 το βράδυ θα δώσουν συναυλία το γνωστό και αγαπημένο συγκρότημα «Χίλια Χρόνια»8η πανελλαδική ποδηλατοπορεία και στην Κομοτηνή 

Ο Π.Σ.Κ. Θράκας Ιππέας και οι On Bikes!-Ποδηλάτες Κομοτηνής® σε συνεργασία με την Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ συνδιοργανώνουν την 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στις 12:00 το μεσημέρι. Σημείο εκκίνησης Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι το κορυφαίο, διεκδικητικό γεγονός της χρονιάς για το ποδηλατικό κίνημα. Δεκάδες πόλεις από όλη την Ελλάδα εκδηλώνουν την αγάπη τους προς το ποδήλατο και ζητούν να του δοθεί ο χώρος που του αναλογεί.«Στις 10 Μαΐου 2015 οι ρόδες μας θα γυρίζουν μαζί και θα βροντοφωνάζουμε

Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία

και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία».