Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   30 -04-2015Καλέσματα ΣΥΡΙΖΑ και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την πρωτομαγιά

Παραθέτουμε δύο ανακοινώσεις-καλέσματα ακόμη που κοινοποιήθηκαν σήμερα για την πρωτομαγιά, από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες να βρεθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Εργατικό Κέντρο, την Παρασκευή στις 10 το πρωί στην συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Η ανακοίνωση:
H μεγάλη πολιτική ανατροπή που συνέβη στη χώρα μας στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου ήταν σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της αγανάκτησης και της οργής της κοινωνίας για τη βάρβαρη επίθεση που υπέστη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικας, των κυβερνήσεων που εκτελούσαν τις εντολές της και τους πλούσιους που βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν πίσω κατακτήσεις των εργαζομένων για τις οποίες χρειάστηκαν αγώνες που ξεκινούν από τον 19ο αιώνα.

Τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν μέσα σε μια ημέρα. Η καταστροφή του κοινωνικού ιστού, η τεράστια διόγκωση της ανεργίας, η φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, η ασφυξία στην οικονομία συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτια της θλιβερής πραγματικότητας.

Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ βρισκόμαστε στην καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης ενώ ο πολιτικός εκβιασμός των «δανειστών» και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση καθώς και στην πολιτική αποτυχία του ελπιδοφόρου εγχειρήματος που επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια πολύ σκληρή μάχη στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Διαπραγματεύεται μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και νομοθετεί μια σειρά από μέτρα που ακυρώνουν τους μνημονιακούς νόμους, επαναφέροντας και αποκαθιστώντας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα (όπως είναι το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας κ.λ.π.), παρά την έντονη αντίδραση όλου του τοπικού πλέγματος εξουσίας , από την ΝΔ, το απομεινάρι του ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, μέχρι τα ΜΜΕ της διαπλοκής.

Ο κόσμος εμπιστεύεται τις προθέσεις , αποδέχεται τους στόχους και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτή η συμπαράσταση εκφράζεται με αγωνιστική παρουσία στους δρόμους μόνο σε κρίσιμες κορυφαίες στιγμές, όπως έγινε με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες τις ημέρες των συνεδριάσεων των Ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτή η στάση είναι πολύτιμη, αλλά δεν αρκεί. Χωρίς την παρουσία του λαού στους δρόμους, χωρίς την αγωνιστική συμμετοχή του αγωνιστικού κομματιού της κοινωνίας, η κυβέρνηση θα βρίσκεται μπροστά σε αρνητικούς συσχετισμούς και μεγάλα εμπόδια.

Αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, το άνοιγμα των συνδικάτων στους ανέργους και στους εργαζόμενους της επισφαλούς εργασίας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ανατραπεί η κυριαρχία των γραφειοκρατικών δυνάμεων στα συνδικάτα.

Η κυβερνητική αλλαγή δημιουργεί, εκτός των άλλων, πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για την ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης που εξακολουθεί να υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα η οποία χαρακτηρίζεται από την εργοδοτική τρομοκρατία και την πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους συμπολίτες μας να πάρουν μαζικά μέρος στον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Για να τιμήσουμε τους αγώνες που δόθηκαν και να δώσουμε στους δρόμους μια νέα υπόσχεση πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προωθήσουμε την αντεπίθεση των δυνάμεων της εργασίας.

Η ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης

ΟΛΟΙ –ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜE
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Από τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886, η 1η Μάη αποτελεί διαχρονικά την αφετηρία για την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Δεκαετίες μετά οι εργαζόμενοι ζουν τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου. Ζουν την καρατόμηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Ζουν την επιστροφή τους σε εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα.

Στόχος των πολιτικών που επιβλήθηκαν τα τελευταία κυρίως χρόνια είναι η κατάργηση του 8ώρου, των Συλλογικών Συμβάσεων, των δικαιωμάτων στην εργασία, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Είναι, δηλαδή, η κατάργηση δικαιωμάτων που δεν χαρίστηκαν, αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακριά διαδρομή του Εργατικού Κινήματος.

Τα μνημόνια αποτέλεσαν το εργαλείο, προκειμένου η χώρα μας να μπει σε ένα συνεχώς ανατροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής ύφεσης και μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να οδηγηθούν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και χαράτσια, κατάργηση δομών του κοινωνικού κράτους, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων κλπ.

Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές αναπτύχθηκαν μεγάλοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι στη χώρα μας αντιστάθηκαν αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας. Ο ανυποχώρητος αγώνας τους συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίηση αυτών των πολιτικών, που οδήγησαν στην εξάπλωση της φτώχιας, της ανεργίας, στην ένταση του αυταρχισμού και στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο ίδιος ανυποχώρητος αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια στην επιχειρούμενη, με τελεσίγραφα και εκβιασμούς, προσπάθεια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να συνεχιστεί η επιβολή μνημονιακών πολιτικών. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν:
- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
- Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.
- Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού και όχι για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
- Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
- Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.
- Αύξηση των μισθών και των συντάξεων και επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, αλλά και με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, τη φοροκλοπή και ταυτόχρονα με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ της χώρας μας.
-Προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η χιτλερική θηριωδία στη χώρα μας.
- Κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, της Εθνικής Κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στη χώρα μας, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανέργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, του λαού και της νεολαίας.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά,
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Όλες και όλοι στην Απεργία την Παρασκευή 1η Μάη 2015
Συλλαλητήριο στις 10:00 πμ, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Το κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης για την 1η Μάη

Συγκέντρωση – Πορεία  – Παρασκευή 1η Μάη, 10:00 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας, αναφέρει η ΄Λαϊκή Αντίσταση και αναφέρει:
φετινός γιορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς είναι αναγκαίο -περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά- να πάρει ταξικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Παρά τις αυταπάτες που έχουν στηθεί, ότι «η ελπίδα ήρθε», μέσα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά την επίθεση «ρεαλισμού» που δεχόμαστε για να αποδεχτούμε έναν «έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό» με τους δανειστές-δυνάστες, η επίθεση του συστήματος στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού είναι εδώ!
Με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, τη νέα τρόικα και την επιτήρηση, την τήρηση των «υποχρεώσεων» σε Ε.Ε και ΔΝΤ στο «ακέραιο». Παράλληλα, η λεγόμενη «διαπραγμάτευση» με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», σημαίνει υποταγή στα κέντρα του συστήματος μέσα και έξω από την Ελλάδα, υποταγή στις απαιτήσεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Σημαίνει νέα δεσμά και νέα δεινά για την εργατική τάξη της χώρας, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τη νεολαία, όλα τα καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας.

Είναι ανάγκη λοιπόν να αναδειχτεί το ταξικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Σαν ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης ενάντια στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Σαν ημέρα υπόσχεσης και προετοιμασίας για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο, που θα ανοίξουν το δρόμο για τη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και τη δικαίωση της προοπτικής της εργατικής τάξης και όλων των λαών. Σαν ημέρα προβολής του ταξικού περιεχομένου των αγώνων, ενάντια στον κυρίαρχο, υποταγμένο συνδικαλισμό που μπαίνει φρένο στην ανάπτυξη και την νικηφόρα έκβαση τους.

Αλλά είναι ακόμη πιο αναγκαίο να δεθεί αυτό το ταξικό περιεχόμενο με την απαίτηση (απαίτηση ζωής) να ξεδιπλώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας την αντίσταση και την πάλη τους, ξεπερνώντας τις όποιες αυταπάτες υπάρχουν ακόμη, τις απογοητεύσεις ή την αναμονή και το μούδιασμα. Τους ταξικούς αγώνες της διεκδίκησης, της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, κόντρα στην αντίληψη συνδιαλλαγής ή συνδιαχείρισης του συστήματος, ενάντια στην υποταγή και την αποδοχή της κυριαρχίας του.

Το δικαίωμα της εργατικής τάξης και όλου του λαού στη ζωή και στη δουλειά, δεν τίθεται σε «διαπραγμάτευση», δεν αναβάλλεται, ούτε υποτάσσεται στις ανάγκες των διαχειριστών του συστήματος. Καταχτιέται μέσα στην ταξική πάλη. Μόνο η εργατική τάξη και οι λαοί μπορούν με ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, να ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωση τους, ενάντια στον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό , στον πόλεμο, στον φασισμό και ρατσισμό.

-   Η ελπίδα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες
 - Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς

Πρωτοβουλία για μια Αγωνιστική – Ταξική Πρωτομαγιά

Κάλεσμα-ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης για την πρωτομαγιά

Με σύνθημα «1η Μάη 2015 : Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκε! –πλατεία Ελευθερίας, 10 π.μ.», η Τοπική Επιτροπή Ξάνθης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, στους οποίους οφείλεται το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων της – όλων αυτών που τόσα χρόνια αφαιρούνται και κατεδαφίζονται. Η Πρωτομαγιά του 2015 μπορεί και πρέπει να σαλπίσει το σύνθημα: Όχι άλλη απελπισία, ούτε άλλη αναμονή! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα χέρια τους!

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι:
Οι λεγόμενοι «θεσμοί» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν είναι παρά στυγνοί εκβιαστές και τοκογλύφοι, που από την μια δολοφονούν με τις μνημονιακές επιλογές και τον οικονομικό στραγγαλισμό, και από την άλλη πνίγουν μαζικά στα νερά της Μεσογείου, τους πρόσφυγες που πασχίζουν να επιβιώσουν από τις πολεμικές καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν.

- Ο δρόμος των «διαπραγματεύσεων» μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οδηγεί σε διαρκείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, σε αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου.

Μέσα στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση:
- Αποδέχτηκε το δυσβάσταχτο, τοκογλυφικό χρέος τω 320 δις ευρώ και πληρώνει δόσεις δισεκατομμυρίων, (ενώ μίλαγε για την διαγραφή «του μεγαλυτέρου μέρους του»).
- Αποδέχτηκε τους βασικούς στόχους των δανειστών για πολύ μεγάλα πλεονάσματα για το χρέος (πράγμα που απέρριπτε κατηγορηματικά).
- Παραπέμπει την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ σε βάθος διετίας και σε συμφωνία με τον ΣΕΒ και τους δανειστές, ενώ μένει άθικτο όλο το οπλοστάσιο της ελαστικής εργασίας.
-Αρνήθηκε να εθνικοποιήσει τις τράπεζες (ενώ μίλαγε για «δημόσιο έλεγχο»).
- Συμφώνησε να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, συζητώντας μόνο για τους ρυθμούς και τον τρόπο που θα γίνουν ( ενώ μίλαγε για τα «δημόσια αγαθά»).
- Έχει εδώ και καιρό αποδεχτεί, το ασφυκτικό πλαίσιο της επιτροπείας που περιλαμβάνεται στους κανονισμούς της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πορεία μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με επιμέρους αλλαγές. Αυτή η πορεία, αν δεν παρέμβει ο λαός, οδηγεί σε ένα νέο μνημόνιο. Οι υποσχέσεις για την υλοποίηση ορισμένων αιτημάτων των εργαζομένων με αποσπασματικό και περιορισμένο τρόπο και οι επιλεκτικές συγκρούσεις με ορισμένους καναλάρχες όταν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζουν ανενόχλητοι να επιβάλουν τη δική τους πολιτική, περισσότερο βοηθάνε την «εξυγίανση» του συστήματος και οδηγούν στην αφομοίωση του κινήματος, παρά υπηρετούν μια πολιτική σε όφελος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Υπάρχει δυνατότητα για ένα άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία. Για να μη χαθεί η ελπίδα. Για να γίνει το ρήγμα που άνοιξε ο αγώνας του λαού δρόμος αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Απαιτείται εδώ και τώρα άμεση στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους. Ούτε ένα ευρώ στο ΔΝΤ για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία. Διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος..Απειθαρχία, ρήξη αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Μόνο ο οργανωμένος λαός με τους αγώνες του μπορεί να επιβάλει το ξήλωμα των μνημονίων και την απόσπαση κατακτήσεων. Με μεγάλες συγκεντρώσεις την 1η του Μάη. Με νέες κινητοποιήσεις στις 10-12 Μάη όταν η κυβέρνηση θα πληρώνει άλλα 780 εκ € στο ΔΝΤ και θα «διαπραγματεύεται» στο Eurogroup, διεκδικούμε:

- Άμεση νομοθετική εφαρμογή του 751 € κατώτερου μισθού, των μισθών των κλαδικών συμβάσεων, σαν πρώτο βήμα για την πλήρη επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα, του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
- Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
- Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
- Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο, μείωση των ωρών δουλειάς (5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο) και των χρόνων σύνταξης. Να εθνικοποιηθούν και να ξανανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια με εργατικό έλεγχο.
- Καμιά νέα ιδιωτικοποίηση. Επιστροφή στο δημόσιο των εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
- Δραστική φορολόγηση του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και της εκκλησίας.
- Διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες για ανέργους και φτωχούς. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
- Αποφασιστική ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην υπερεκμετάλλευση των πολυεθνικών και των μεσαζόντων.
- Συνδικαλιστικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Διάλυση των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ. Να ξηλωθούν όλοι οι φασιστικοί μηχανισμοί στο κράτος.
- Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, έξω η Φρόντεξ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ζούμε την πιο βαθιά και βάρβαρη κρίση του καπιταλισμού που για να την ξεπεράσει οδηγεί τους λαούς στην φτώχια, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Μόνο η εργατική τάξη και οι λαοί μπορούν με ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, να ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωση τους. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έδειξαν ότι μπορεί η λαϊκή πάλη να επιβάλει ανατροπές.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων, για την επανάσταση και την εργατική εξουσία, για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό της εποχής μας.

Αλλαγή στάσης από την Περιφέρεια ΑΜΘ για τα αποθεματικά; «Η ΑΜΘ παρούσα στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας»

Είναι γνωστές οι εξελίξεις με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί υποχρεωτικής μεταφοράς και μετακίνησης των διαθέσιμων πόρων των Περιφερειών σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και η συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό.

Για αυτά συγκλήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ στο οποίο ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το πλήγμα κατά της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και την εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στην οποία επιτεύχθηκε η δέσμευση ότι η μεταβίβαση των πόρων θα είναι προσωρινή και θα αποκατασταθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Περιφερειών.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Βιώσαμε στην ΑΜ-Θ τον περασμένο χειμώνα, δύσκολη κατάσταση από τις φυσικές καταστροφές. Είχαμε και έχουμε ανάγκη από χρηματοδοτήσεις για να επανέλθει η ζωή στις πληγείσες περιοχές. Αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Αντί για ενίσχυση η Κυβέρνηση αποφάσισε το παραπάνω μέτρο. Οι Περιφέρειες είναι θεσμός της Πολιτείας και στο βαθμό που μπορούν, συμβάλλουν στην διατήρηση ρευστότητας, διαθέτοντας μέρος από τους πόρους που προορίζονται για έργα. Το κάνουν και θα το κάνουν για το μικρό μεταβατικό διάστημα 2 μηνών περίπου που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Έτσι αναιρούμε το πάγωμα της συμμόρφωσης στην ΠΝΠ που είχαμε αποφασίσει. Θεωρούμε όμως ουσιώδη την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων των έργων από τα διαθέσιμά μας, καθώς επίσης και την πλήρη επαναφορά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας που είναι για μας κόκκινη γραμμή».

Μετά την ενημέρωση του Περιφερειάρχη το Περιφερειακό Συμβούλιο δέχθηκε, με μία αρνητική ψήφο, να είναι παρούσα την εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

Η  εκδήλωση του ΠΑΜΕ Ξάνθης

Στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε τελικά –λόγω καιρού- το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε για τις απεργίες της Χαλυβουργίας και της Κόκα Κόλα, στα πλαίσια του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των απεργών της Κόκα Κόλα που παρουσίασαν τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα που κάνουν ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Ο απεργός της Κόκα Κόλα Γιώργος Ευθυμιάδης, αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η απεργία και την πορεία της μέχρι και σήμερα, καθώς και στην ανάγκη έμπρακτης στήριξης από όλους τους εργαζόμενους ώστε να είναι νικηφόρος.

Στη συνέχεια ο Κώστας Βογιατζής από τη Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε, στάθηκε στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τον απεργιακό αγώνα της Χαλυβουργίας, ενώ ακολούθησε συζήτηση.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Θεοδοσίας Γραμματικού για την απεργία της Χαλυβουργίας «non omnis moriar».

Σαμαρείτες: Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες, Συλλόγους και Φορείς

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008, πιστοποιημένο από το Διεθνή Φορέα Πιστοποίησης Lloyd’s Register Quality Assurance.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ”ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ – ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ”  (BLS/AED)

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Ανανηπτών δημιουργήθηκε το  2008 και αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των  εκπαιδευμένων  πολιτών κάθε ηλικίας στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή

Υλοποιείται από πιστοποιημένους  Εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη τη χώρα  και η ύλη του είναι προσαρμοσμένη, εναρμονισμένη και σύμφωνη με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC)

Η διάρκεια του προγράμματος είναι έξι ώρες και το κόστος συμμετοχής 20 ευρώ.

Οι εκπαιδευόμενοι μετά τη θεωρητική και πρακτική τους εξάσκηση στην  Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή σε εξειδικευμένα προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδιστές τελευταίας τεχνολογίας μετά από εξετάσεις αποκτούν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Ανανήπτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο ισχύει για πέντε χρόνια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ”ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ” (ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ)

Το πρόγραμμα εκπαίδευση πολιτών ”ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ” διάρκειας 20 ωρών (3 – 4 ημέρες) υλοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε οργανωμένους φορείς (συλλόγους, σωματεία προσωπικό εταιρειών και εργοστασίων κλπ) όσο και σε μεμονωμένους πολίτες.

Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται το 1998 και μετά την τελευταία του αναθεώρηση το 2008 αποτελείται από 7 βασικές ενότητες 20 ωρών (1-7), στις οποίες αυτοί που το παρακολουθούν εκπαιδεύονται τόσο θεωρητικά όσο και στην πρακτική τους εφαρμογή
1.    ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
2.    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
3.    ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ
4.    ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ
5.    ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ
6.    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7.    ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

με σκοπό οι πολίτες  να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια  με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι  αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Από το 1998 μέχρι  σήμερα περισσότεροι από 55,000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί στις βασικές Πρώτες Βοήθειες παρακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ  ενώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ο εκπαιδευόμενος αποκτά Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης με ισχύ για 5 χρόνια.

Τέλος οι φορείς ( οργανισμοί, σωματεία, εταιρείες κλπ) που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους λαμβάνουν και Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Προσωπικού.

Προγραμματισμένη υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος
«Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών – Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες»

Από Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2015 θα υλοποιούνται τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε πρώτη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή / μήνα.

Πληροφορίες: www.samarites.gr
Αποστολή Αιτήσεων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ελ. Βενιζέλου 1, Ξάνθη • Τηλ. – φαξ.: 25410.27258


Φεστιβάλ Αριστερής Ενότητας // 1-2 Μαη στα ΠΡΟΚΑΤ

Πολιτικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, συζητήσεις, workshops, περίπτερα, Ethnic κουζίνα, βιβλιοπωλείο.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 01/05
 18:30 Εκδήλωση – Συζητηση : 1η Μάη (Παγκόσμια ημέρα κατά της λιτότητας). Από το Σικάγο στην Ευρώπη, από το 8άωρο στην λιτότητα…οι εργατικοι αγώνες μπορούν και κερδίζουν.
22:00 Ρεμπέτικο Γλέντι με τους Από πριν και από μετά

Σάββατο 02/05
 12:30 Ιστορικός περίπατος στην πόλη. [Η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων στην πόλη της Ξάνθης]
16:00 Ethnic Κουζίνα. Γεύσεις από διάφορες χώρες του κόσμου.
18:30 Εκδήλωση – Συζήτηση. Οικοδομούμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας στο σήμερα.
21:30 Συναυλία με τους Imam Baildi , Big Band κ.α

Ημερίδα στο κοινωνικό κέντρο "Σταύρος Χαλιορής"

Ημερίδα ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Αυχένας – μέση: συνεργάζομαι και δεν πονώ» και εισηγητή τον φυσικοθεραπευτή Αντώνη Δαηλίδη, διοργανώνεται το απόγευμα (18.30) της Κυριακής 3 Μαΐου στην αίθουσα του κοινωνικού κέντρου «Σταύρος Χαλιορής» στο Μαγικό Ξάνθης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισήγηση του φυσικοθεραπευτή με χρήση φωτογραφικού υλικού για τα προβλήματα που αφορούν στη σπονδυλική στήλη, χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για το πώς να υιοθετήσουμε σωστές στάσεις και συνήθειες στις καθημερινές δραστηριότητές μας, καθώς και απαντήσεις και πρακτικές συμβουλές στις ερωτήσεις- απορίες των παρευρισκομένων.

Το 2ο Γυμνάσιο αδελφοποιήθηκε με σχολείο στο Πρίντεζι της Ιταλίας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του 2ου Γ/σιου Ξάνθης με αντίστοιχη σχολική μονάδα (Ε. Palumbo) στο Πρίντεζι της κάτω Ιταλίας.

Η τελετή έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους δ/ντες των σχολείων. Είχε προηγηθεί θερμή εκδήλωση κατά την οποία οι δυο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν δώρα και φιλοφρονήσεις, τονίζοντας τους δεσμούς φιλίας των χωρών και ιδιαίτερα της Ελληνόφωνης ευρύτερης περιοχής. Η Ελληνική κοινότητα «Αγ. Νικόλαος» πρωταγωνίστησε στην γνωριμία και αδελφοποίηση των σχολείων και ήταν αυτή που υποδέχτηκε τους Ξανθιώτες. Μεταξύ άλλων οι μαθητές πρόσφεραν παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες επιχειρήσεις της πόλης που συνέφεραν γενναιόδωρα, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις και στηρίζοντας έμπρακτα την μαθητική κίνηση.

Η 45μελής ομάδα, καθώς και οι συνοδοί τους, ξεναγήθηκαν στις ομορφιές του Λέτσε, Καλημέρα, Τάραντα και Οτράντο, ενώ στην αποκορύφωση των διμερών εκδηλώσεων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, ντυμένοι στα χρώματα της στολής του συλλόγου Εβριτών Ξάνθης, που φρόντισε να ντύσει με χαρά τους μαθητές. Στο τέλος σειρά είχε η Ιταλική χορευτική «Ταραντέλλα», ενώ στο συρτάκι Έλληνες και Ιταλοί έγιναν ένα, σκορπίζοντας κέφι και χαμόγελα.

Οι  Ξανθιώτες μετέφεραν πρόσκληση ανταπόδοσης φιλοξενίας του δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου, ενώ με κάθε τρόπο διαφήμισαν τουριστικά τις ομορφιές της περιοχής και ιδιαίτερα της παλιάς πόλης.

Ο  δ/ντης του 2ου Γ/σιου Ξάνθης Π. Νταουτίδης και οι συνοδοί καθηγητές (Χ. Μαυροφρύδης, Κ. Βουγιουκλή, Ε. Αλεξιάδου) ευχαρίστησαν όλους τους ανθρώπους, φορείς και επιχειρήσεις που συνέβαλαν στην θετική ολοκλήρωση της αδελφοποίησης των σχολείων και τόνισε την πολύτιμη και πολύπλευρη απόκτηση γνώσης και εικόνων που περικλείουν τέτοιου είδους μαθητικές εκπαιδευτικές εμπειρίες.

2-6 Μαΐου το Χατζιδάκειο των Μουσικών Σχολείων στην Ξάνθη

Από τις 2 μέχρι τις 6 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πρόγραμμα

Σάββατο 02/05/2015
20.30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Τελετή Έναρξης
Χαιρετισμοί:
Δήμαρχος Ξάνθης: Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου: κ.κ Παντελεήμονας
Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Γεώργιος Παυλίδης
«Όνειρο παιδιών της γειτονιάς»
Οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων ερμηνεύουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι
Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία με σειρά εμφάνισης:
Ξάνθης – Σύνολο Κιθάρας
Ηρακλείου – Χορωδιακό Σύνολο
Άρτας – Χορωδιακό Σύνολο
Αργολίδας – Σύνολο Κιθάρας, Σύνολο Μουσικής Δωματίου
Πειραιά – Χορωδιακό Σύνολο
Άμφισσας, Αργολίδας, Ξάνθης – Σύνολο Κιθάρας , Σύνολο Μουσικής Δωματίου, Χορωδιακό Σύνολο
Διαβάζει η εκπαιδευτικός Κελίδου Αναστασία
Τραγουδούν: Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Γισδάκης
Πιάνο: Ευγενία Καρλάφτη
Την εκδήλωση παρουσιάζει ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Με την ευγενική χορηγία του Κοινωνικού Κέντρου Σταύρος Χαλιορής
Μουσικά Σχολεία συναντούν το Μάνο Χατζιδάκι 02-05 Μαΐου 2015
 
Κυριακή 03/05/2015
Διαλέξεις 11:00 – 13:00
Χαιρετισμοί:
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης: Παναγιώτης Κεραμάρης
Εκπρόσωπος Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων : Άγγελος Βλάχος
Εισηγητής Εισηγητής
Θεόδωρος Αντωνίου, Σύνθετης Κώστας Ηρακλής Γεωργίου, Εικαστικός
Θέμα Θέμα
Μουσική Παιδεία :το Δημιουργικό Μουσική και Καλλιτεχνική Παιδεία
Πρόσωπο της Εκπαίδευσης
Τόπος Τόπος
Προκάτ Δημοκρίτειου Προκάτ Δημοκρίτειου
Πανεπιστημίου Θράκης Πανεπιστημίου Θράκης
Συντονίζει: ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Μουσικά Εργαστήρια 15.30 – 19.00
Εισηγητής Εισηγητής
Νίκος Κυπουργός, Σύνθετης Παναγιώτα Τηγανούρια, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Τίτλος Εργαστηρίου Τίτλος Εργαστηρίου
Έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεία και ανάλυση
Ερμηνεία και ανάλυση (Χορωδιακό Σύνολο)
(Ορχηστρικό Σύνολο)
Τόπος Τόπος
Προκάτ Δημοκρίτειου Προκάτ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Πανεπιστημίου Θράκης Αναγνωστήριο
Αναγνωστήριο
Ξενάγηση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι 19.00 – 20.00
Παρουσιάσεις Μουσικών Σχολείων 20.00 – 21.30
Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο
Άμφισσας, Άρτας Χίου ,Πειραιά Κωνσταντινούπολης – Avi Akyol
Τόπος Τόπος Τόπος
Κεντρική Πλατεία Δημ. Αμφιθέατρο Γενισέα Ξάνθης

Δευτέρα 04/05/2015
Παρουσιάσεις Μουσικών Σχολείων 10.30 – 13.30
Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο
Καρδίτσας , Θεσσαλονίκης, Καβάλας Λευκάδας, Σιάτιστας, Κομοτηνής
Τόπος Τόπος
Πλατεία Μητροπόλεως Κεντρική Πλατεία
Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο
Πρέβεζας , Γιαννιτσών Ηρακλείου. Κατερίνης
Τόπος Τόπος
Πλατεία Ελευθερίας Εμπορικό Κέντρο
Μουσικό Σχολείο Μουσικό Σχολείο
Αργολίδας, Δράμας, Σερρών Λαμίας , Ιωαννίνων
Τόπος Τόπος
Πάρκο Μ. Αλεξάνδρου Πάρκο Νομαρχίας
Μουσικό Σχολείο
Κωνσταντινούπολης – Avi Akyol, Βουλγαρίας – Shiroka Laka
Τόπος
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Μουσικά Εργαστήρια 16.00 – 19.00
Εισηγητής Εισηγητής
Νίκος Κυπουργός, Σύνθετης Παναγιώτα Τηγανούρια, Σχολική Σύμβουλος Μουσικών
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Τίτλος Εργαστηρίου Τίτλος Εργαστηρίου
Έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεία και ανάλυση
Ερμηνεία και ανάλυση (Χορωδιακό Σύνολο)
(Ορχηστρικό Σύνολο)
Τόπος Τόπος
Προκάτ Δημοκρίτειου Προκάτ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Πανεπιστημίου Θράκης Αναγνωστήριο
Αναγνωστήριο
Ξενάγηση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι 19.00 – 20.00
Δείπνο Γνωριμίας 21.00 – 23.30
Συνάντηση όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών των Μουσικών Σχολείων καθώς
και των επίτιμων προσκεκλημένων σε δείπνο γνωριμίας.
Συμμετέχει η παραδοσιακή ορχήστρα «Μπάντα Τέτοια»

Τρίτη 05/05/2015
10.30 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
Μαθητές συναντούν το Μάνο Χατζιδάκι
Χαιρετισμοί:
Δήμαρχος Ξάνθης: Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου: κ.κ Παντελεήμονας
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
Παρουσίαση έργων του Μάνου Χατζιδάκι
Οι μαθητές των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων συμπράττουν
και ερμηνεύουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι
Διεύθυνση: Νίκος Κυπουργός
Την εκδήλωση παρουσιάζει ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία
1. Άμφισσας
2. Αργολίδας
3. Άρτας
4. Γιαννιτσών
5. Δράμας
6. Ηρακλείου
7. Θεσσαλονίκης
8. Ιωαννίνων
9. Καβάλας
10. Καρδίτσας
11. Κατερίνης
12. Κομοτηνής
13. Λαμίας
14. Λευκάδας
15. Πειραιά
16. Πρέβεζας
17. Σερρών
18. Σιάτιστας
19. Χανίων
20. Χίου
21. Βουλγαρίας – Shiroka Laka
22. Κωνσταντινούπολης – Avi Akyol
Συμμετέχουν οι Χορωδίες των Σχολείων
1. 1ο Δ.Σ. Ξάνθης
2. 3ο Δ.Σ. Ξάνθης
3. 4ο Δ.Σ. Ξάνθης
4. 5ο Δ.Σ. Ξάνθης
5. 6ο Δ.Σ. Ξάνθης
6. 10ο Δ.Σ. Ξάνθης
7. 12ο Δ.Σ. Ξάνθης
8. 13ο Δ.Σ. Ξάνθης
9. 15ο Δ.Σ. Ξάνθης
10. 18ο Δ.Σ. Καλαμαριάς
11. 20ο Δ.Σ. Ξάνθης
12. Δ.Σ. Άξιον Ξάνθης
13. Δ.Σ. Γενισέας Ξάνθης
14. Δ.Σ. Διομήδειας Ξάνθης
15. Δ.Σ. Ζυγού Καβάλας
16. 1ο Γ.Ε.Λ Ξάνθης
17. 8ο Γ.Ε.Λ Ιωαννίνων
18. 6ο Γ.Ε.Λ Καβάλας
20.30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Μουσικό Σχολείο Ξάνθης
Συναυλία Δημήτρη Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα
Χαιρετισμοί:
Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Ξάνθης: Ιωάννης Κακάρας
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων: Σταύρος Κοκκινίδης
Συναυλία με την συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων
του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης
αφιερωμένη στον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Ερμηνεύει η Φωτεινή Δάρρα
Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα
Ορχήστρα Έντεχνη – Λαϊκή
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ηρώ Παυλοπούλου, Άγγελος Μουρβάτης,
Βλαχομήτρος Δημήτριος, Κωνσταντία Γκεβρέκη.
Σύνολο Κιθάρας
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιόπη Μαμούση
Χορωδία
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ευαγγελία Γκουγκούλη, Κωνσταντίνος Δεδούσης
Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Τετάρτη 06/05/2015
Διαλέξεις 12.00 – 14.00
Εισηγητής
Φωτεινή Δάρρα, Ερμηνεύτρια
Τίτλος Διάλεξης
Η Φωτεινή Δάρρα μιλάει στους νέους Τραγουδιστές:
Πώς να αγνοήσω την Κλασική Φωνητική Τοποθέτηση για
να Ερμηνεύσω αληθινά το Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι
Τόπος
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης
& Παράδοσης
Εισηγητής
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σύνθετης
Τίτλος Διάλεξης
Το Μουσικό Συντακτικό
Τόπος
Ίδρυμα Θρακικής Tεχνης
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30/04/2015 - 13:22