Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Δικαίωση «βλέπει» μετά από απόφαση του ΣτΕ, για τα απορρίμματα, ο συνδυασμός «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ» (πρώην δημοτική αρχή και νυν μείζονα αντιπολίτευση στο δήμο)!

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης της απόφασης 11715/ 8684 από 12-11-2012 με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων     (Χ.Υ.Τ.Υ) και οδού πρόσβασης στις εγκαταστάσεις στην θέση Λίβα Ζακύνθου. Η απόφαση απορρίπτει την ένσταση και δημιουργεί νέες δυνατότητες για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η τρίχρονη καθυστέρηση που υποστήκαμε, δημιούργησε ασφυκτική κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία της Ζακύνθου. Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών αλλά ούτε και για πανηγυρισμούς. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ και ομόφωνων αποφάσεων του Δήμου μας που άλλωστε έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα. Καλούμε τον Σύνδεσμο Καθαριότητας χωρίς χρονοτριβές να επανακαθορίσει την θέση του και να δώσει ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ»!

Την κυβέρνηση καταγγέλλει η γραμματεία του ΠΑΜΕ Ζακύνθου για την ΠΝΠ για τη δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων!

Στη σχετική ανακοίνωση-καταγγελία αναφέρεται ότι: «Η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, χρησιμοποιώντας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δέσμευσε τα αποθεματικά των Δήμων, Περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι ο ρόλος και της σημερινής κυβέρνησης δεν διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ίσα ίσα βαδίζει στα ίδια χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η όποια διαπραγμάτευση, η όποια συμφωνία γίνεται προς όφελος της άρχουσας τάξης και δεν έχει καμιά σχέση με τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα».

Πρόταση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, της δέσμευσης, με κυβερνητική απόφαση, των αποθεματικών δημοσίων οργανισμών, αλλά και Περιφερειών-Δήμων:

«Προς πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Κύριε Πρόεδρε προτείνουμε για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης 2 σοβαρά θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και θεωρούμε ότι το ΠΣ πρέπει να πάρει θέση, αρχικά, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που πήρε η κυβέρνηση για την παρακράτηση των οικονομικών πόρων των δήμων, των περιφερειών και άλλων δημοσίων φορέων. Επίσης, το ΠΣ, να πάρει θέση, για την αντι-αγροτική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να καταθέσουν τοπογραφικό για τα βοσκοτόπια τους».

Επερώτηση για τα θέματα υγείας στα Ιόνια Νησιά των Γουλή Θεόδωρου και Κορφιάτη Ιωάννη Περιφερειακών Συμβούλων με την «Λαϊκή Συσπείρωση»- Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων-Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Κύριε περιφερειάρχη
Σας είναι ήδη γνωστή και από άλλες ερωτήσεις μας και συνεχείς παρεμβάσεις μας, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας σε όλη την περιφέρεια και εν προκειμένω στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις δομές και μονάδες υγείας (Γ.Ν.Νοσοκομείο, ΚΥ, ΕΚΑΒ κλπ) είναι η έλλειψη προσωπικού, οικονομικών πόρων, βασικών μέσων και αναλωσίμων, κ.α. Η παραπάνω κατάσταση πανθομολογούμενα θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή ασθενών, εντατικοποιεί μέχρι εξάντλησης των βιολογικών αντοχών του ιατρικού νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού των νοσοκομείων και Κ.Υ., υποβαθμίζει αναγκαστικά το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ κάνει μια οδύσσεια τη στιγμιογράφηση για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η πολύ πρόσφατη καταγγελία της γενικής συνέλευσης των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ληξουρίου “Μαντζαβινάτειο”, η παλαιότερα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, των εργαζομένων στο ΚΥ Ιθάκης αλλά και οι καταγγελίες του διευθυντή της παθολογικής κλινικής του ΓΝΝ Αργοστολίου κ. Λικιαρδόπουλου, δείχνουν ανάγλυφα την εικόνα. Συγκεκριμένα οι ιατροί του “Μαντζαβινάτειου” καταγγέλλουν ότι «…● αδυνατούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας δουλεύοντας με αυτούς τους ρυθμούς ● αδυνατούμε να εγγυηθούμε την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου καλύπτοντας τόσο τα τακτικά όσο και τα επείγοντα περιστατικά ● αρνούμαστε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών μας και την δική μας επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια.» Συμπληρώνουν τέλος ότι «…μέχρι να καταστεί δυνατή η ενίσχυση της Παθολογικής κλινικής με μόνιμο προσωπικό αναστέλλουμε τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων της Παθολογικής κλινικής ξεκινώντας από την 1/4/2015 και περιοριζόμαστε στην παρακολούθηση νοσηλευόμενων ασθενών και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών»

Κύριε περιφερειάρχη
Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας επιδίωξης της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιχειρηματική δράση και υλοποιείται κυρίως μέσα από την συστηματική κρατική υποχρηματοδότηση και την θεσμική κατοχύρωση όλων των αντιδραστικών αλλαγών, κυρίως στις εργασιακές σχέσεις.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους με τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ελπίζοντας πως θα βγουν από την κρίση πιο ενισχυμένοι. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι καινούργια, αλλά η πολιτική που εξήγγειλε, είναι πολύ παλιά και δοκιμασμένη. Η θέση της υπέρ της «υγιούς» επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, αποτελεί βασικό κριτήριο για να κριθεί ο χαρακτήρας του συστήματος Υγείας που υποστηρίζει και προωθεί που είναι ένα διευρυμένο αλλά και εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε αυτό το σύστημα οφείλεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο προϋπολογισμό σε δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και ότι η «δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών είχε ως κύριο όχημα τη μισθολογική μείωση των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές.

Η πρόσφατη Πρόσληψη 4.500 ατόμων εξειδικευμένου προσωπικού, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων ενώ καμιά από αυτές δεν αφορούν τα Ιόνια νησιά.Ο πρωθυπουργός επίσης παρέπεμψε στο μέλλον την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, ενώ δεν είπε κουβέντα για τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους οικονομικά ανήμπορους, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Ήδη η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα τα οποία καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ έφτασε στο 25,8% το 2014, υποχρεώνοντας τους ασφαλισμένους να πληρώσουν 622 εκ. σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων στους φαρμακοβιομήχανους.

Στα πλαίσια αυτά η προσπάθεια της συγκυβέρνησης σήμερα να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής στην πολιτική της είναι υποκρισία και πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, αφού την ίδια ώρα είναι δεσμευμένη στην πολιτική της ΕΕ και την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, στη νέα συμφωνία με την ΕΕ που προβλέπει συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την υλοποίηση των μειωμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων της προηγούμενης κυβέρνησης, μηδενικά ταμειακά υπόλοιπα σε νοσοκομεία κ.α

Με βάσει τα παραπάνω ερωτάσθε:
-σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να καλυφθούν όλες οι παραπάνω ελλείψεις σε προσωπικό , μέσα, και υλικά στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. του νομού Κεφαλονιάς –Ιθάκης και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρετε ώστε να διεκδικηθεί ένα αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο σύστημα υγείας με ισότιμη χρήση για όλους».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ!

Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου διοργανώνει συναυλία με έργα για δύο πιάνα. Οι πιανίστες Αναστόπουλος Δημήτρης και Ελίνα Γαβριηλίδου ερμηνεύουν έργα των Σ.Ραχμάνινοφ, Ντ.Μιγιό, Γ.Α.Παπαϊωάννου, Α.Ξένου, Θ.Μικρούτσικου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου ώρα 8 στην Αίθουσα Συναυλιών του Μουσικού σχολείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το φιλόμουσο ζακυνθινό κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει τη διασκευή του συντοπίτη συνθέτη Αλέκου Ξένου πάνω στα δημοφιλή θέματα Γιαργιτό και Αρέκια, σύνθεση που πρώτη φορά παρουσιάζεται στη Ζάκυνθο. Επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο Μουσικές Ιστορίες για δύο πιάνα του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Ο μεγάλος έλληνας μουσικοσυνθέτης θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος της βραδιάς. Το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου πέρα από το εκπαιδευτικό του έργο προωθεί και στηρίζει τη τέχνη και τον πολιτισμό μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και αυτή η σημαντική εκδήλωση, μια γιορτή πολιτισμού στην οποία καλεσμένοι είμαστε όλοι.


Παρουσίαση Ζακυνθινής «Ομιλίας» (παραδοσιακό λαϊκό θέατρο δρόμου) ''Το προξενιό και ο έρωτας'', του Γ. Σταμίρη:


«Σας περιμένουμε την Κυριακή να 'ρθείτε-Μαζί μας να γελάσετε και να ξελιγωθείτε….Κυριακή 26 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία Γαιτανίου,  στις 11 το πρωί. Διοργάνωση: Ομάδα Λαϊκού θεάτρου Γαιτανίου. Συμμετέχουν  τα χορευτικά συγκροτήματα Σαρακινάδου και Κρητών Ζακύνθου».

Φωτο: Είναι μία από τις πολλές και ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις αγωνιζόμενων εργαζόμενων και αλληλέγγυων στον προαύλιο χώρο της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΑ Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια παλαιότερων, βραδινών, συνηθως, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, κατά του "μαύρου" στον τοπικό σταθμό και στην ΕΡΤ, με τα μικρά παιδιά, να "κλέβουν" όπως πάντα την "παράσταση"!

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!


Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23/04/2015 - 14:23