Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών  16/4/2015Με μικρή συμμετοχή αγροτών πραγματοποιήθηκε το πανσερραϊκό συλλαλητήριο για αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες
 
Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των πληγέντων αγροτών του νομού Σερρών στο πανσερραϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης. Με το συλλαλητήριο, οι Σερραίοι θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες και παράλληλα να στηριχθεί οικονομικά ο νομός, από τον κρατικό μηχανισμό, για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα...

Στο πανσερραϊκό συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των δημάρχων και των εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συμμετείχαν πολιτικοί φορείς του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (ΕΒΕΣ), ενώ εκ μέρους των αγροτών συμμετείχαν μόνο οι πρόεδροι, τα μέλη των αγροτικών συλλόγων και του ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του νομού.
 
Οι περίπου 100 συγκεντρωθέντες στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικό δρόμο της πόλης και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, προκειμένου να συντάξουν με τον αντιπεριφερειάρχη, από κοινού, ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία για να επιτευχθούν οι στόχοι των πληγέντων αγροτών.
 
«Είμαστε ένα ντόμινο. Η καταστροφή των αγροτών επιφέρει και την καταστροφή του εμπορικού κόσμου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Μπαλίτης, προσθέτοντας ότι «οι έμποροι επαγγελματίες δεν μπορούν, πλέον, να ανταποκριθούν ούτε στις ασφαλιστικές τους εισφορές».
 
«Η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας είναι το αποτέλεσμα του μεγάλου προβλήματος που έχουμε στον νομό με τα αντιπλημμυρικά έργα που σταμάτησαν εδώ και χρόνια, τις πλημμύρες που σημειώθηκαν και την καταστροφική ζημιά των αγροτών. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών έχει, ήδη, αποστείλει έγγραφο στον πρωθυπουργό της χώρας στις 29 Μαρτίου, με υπόδειξη να δοθούν χρήματα στην Περιφέρεια και στους δήμους των Σερρών για να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς με κύριο αίτημά μας να συσταθεί διακρατική επιτροπή Ελλάδας-Βουλγαρίας, ώστε να επιλυθεί το πλημμυρικό φαινόμενο του Στρυμώνα που αντιμετωπίζουν από κοινού οι δύο χώρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, Χρήστος Μέγκλας.
 
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα συνταχθεί από τους εκπροσώπους των αγροτών και θα συνυπογραφεί από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τα κύρια αιτήματα που θα ζητήσουν οι αγρότες να επιλυθούν είναι οι αποζημιώσεις για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η κάλυψη των δικαιωμάτων τους μέσα από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και η κατασκευή των έργων υποδομής που αφορούν τον ρου και την κοίτη του Στρυμώνα.
 
Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η στάθμη των νερών του Στρυμώνα, στα κατακλυσμένα χωράφια που «πνίγηκαν» με το νερό να αγγίζει, σε πολλές περιπτώσεις, τα τέσσερα έως πέντε μέτρα ύψος.
 
«Η υποχώρηση των νερών είναι ασήμαντη» σημείωσε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο οποίος επεσήμανε ότι «σε όλο τον νομό έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 90.0000 στρέμματα».
 
«Στον δήμο, η κατάστασή μας συνεχίζει να είναι απελπιστική. Ας ελπίσουμε, η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, ενώ ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, δήλωσε: «Έχουμε μία γενική κατάκλιση από νερά, της πρώην αποξηραμένης λίμνης του Αχινού και είναι άγνωστο πότε θα απομακρυνθούν τα νερά. Από ό,τι φαίνεται, μέχρι τον Ιούνιο η κατάσταση θα είναι όπως σήμερα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, απαιτούμε άμεσα την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για όλους τους αγρότες, έστω και κατ΄ εξαίρεση».
 
Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και των πολιτικών Αρχών του τόπου, μετά το πέρας της πορείας διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οι αγρότες επέρριψαν ευθύνες στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, ότι δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια για να αποκομίσει χρηματικά κονδύλια από τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον νομό.
 
Ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε ότι η Περιφέρεια Σερρών έκανε όλα αυτά τα χρόνια τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ φέτος κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί από το πλημμυρικό φαινόμενο της λίμνης Κερκίνης, που δεχόταν καθημερινά ανεξέλεγκτους όγκους νερού από τη γείτονα χώρα.
 
«Το καλοκαίρι του 2011 μας δόθηκε η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια. Ο νόμος λέει ότι όταν δίνονται αρμοδιότητες δίνονται και τα αντίστοιχα χρήματα. Εμείς ζητήσαμε τα χρήματα επίμονα και με όσα πήραμε κάναμε έργα, άλλα δεν ήταν αρκετά για να καθαρίσουμε τον Στρυμώνα που χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια για να καθαριστεί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μωυσιάδης.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση  ΣΥΡΙΖΑ Σερρών εναντίων των φορέων που διοργάνωσαν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους πλημμυροπαθείς αγρότες
 
Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ στρέφεται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των πολιτών και των φορέων του Ν. Σερρών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τους πλημμυροπαθείς αγρότες του νoμού. Να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο συλλαλητήριο απουσίαζαν οι κυβερνητικοί βουλευτές κ. Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ) και η ΥΜΑΘ κ. Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ), ενώ ήταν παρόντες δύο πολιτευτές ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.
 
"Γιναμε σήμερα (15/4/15) στην συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας θεατές μιας Πολιτικής φιέστας «ανεξάρτητων» δεξιών πολιτικών παραγόντων και ορισμένων άχρωμων άοσμων, τέως προοδευτικάριων, οι οποίοι επιχειρούν να μετατοπίσουν την πολιτική βάση των επίκαιρων και διαχρονικών ευθυνών τους στο διαχρονικό πρόβλημα των πλημμυρών.
 
Επιχειρούν να διαχειριστούν πολιτικές εκτόνωσης των αγροτών οι οποίοι σε όλη την περίοδο άσκησαν ευθέως κριτική στην πολιτεία τους και σήμερα τους γυρίζουν την πλάτη.
 
Προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι για αυτό που δεν έπραξαν αυτοί 60 χρόνια ευθύνεται ο «ιός» των ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας σκοπίμως ότι η κυβέρνηση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα από την πρώτη κιόλας στιγμή και εργάζεται πυρετωδώς χωρίς ανέξοδες εξαγγελίες και βαρύγδουπες δηλώσεις προς την κατεύθυνση των πραγματικών λύσεων μέσα σε ένα εξαιρετικά αντίξοο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον.
 
ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ"

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Σερραίων Πολιτών  για τους πλημμυροπαθείς

Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς προχώρησαν την Τετάρτη 15-04-2015 οι αγρότες του Νομού Σερρών συνεπικουρούμενοι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του βουλευτές, τους δημάρχους καθώς και προέδρους συλλόγων και φορέων.

Το ψήφισμα ήταν το επιστέγασμα του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στο Διοικητήριο Σερρών, με το οποίο σύσσωμη η Σερραϊκή κοινωνία έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ικανοποιήσει χωρίς καθυστέρηση βασικά αιτήματα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας έχεις ως εξής :

Σέρρες   15-4-2015
 
          Προς
1)      Γραφείο Πρωθυπουργού
         κ . Αλέξη Τσίπρα
2)      Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής  
          Ανασυγκρότησης
3)      Υπουργείο Οικονομικών
4)      Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
           Περιβάλλοντος και  Ενέργειας
5)      Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής  Ασφάλισης και
           Κοινωνικής Αλληλεγγύης
6)      Υπουργείο Οικονομίας , Υποδομών , Ναυτιλίας και
           Τουρισμού                       
 
 
Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Σερραίων Πολιτών
 
Ο αγροτικός κόσμος των Σερρών με την υποστήριξη του Α΄και Β΄ Βαθμού  Τοπικής Αυτ/σης , τοπικών βουλευτών καθώς και των φορέων (Επιμελητήριο- Εμπορικός Σύλλογος) , μετά μας τεράστιες καταστροφές που υπέστη ο νομός από μας πλημμύρες  διεκδικεί άμεσες παρεμβάσεις  και  λύσεις  από την κυβέρνηση στα ζωτικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν   στην περιοχή μας .
 
Οι αγρότες μας Περιφερειακής Ενότητας, σήμερα βρισκόμαστε  σε απόγνωση καθώς μετράμε μας πληγές για άλλη μια χρονιά από μας πλημμύρες,  καταγγέλλοντας  μας παθογένειες και μας διαχρονικές ευθύνες μας Ελληνικής Πολιτείας .
Για το λόγο αυτό :
1)         Έχοντας υπ΄ όψιν πως η φετινή χρονιά αποτελεί  σηματωρό για την επόμενη προγραμματική περίοδο μας ΝΕΑΣ ΚΑΠ, ζητούμε εισήγηση για την άμεση και ορθή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μας ενιαίας ενίσχυσης για το έτος  2015.
2)         Έχοντας υπ΄όψιν πως  δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ παραγόμενης αξίας από καλλιέργεια, η οποία σημειωτέον  θα συνοδευόταν από συνδεδεμένες ενισχύσεις (αιγοπεριβαλλοντικά , ολοκληρωμένη διαχείριση  κλπ) , ζητούμε άμεση αποζημίωση
3)         Ζητούμε άμεση αλλαγή του κανονιστικού καθεστώτος του ΕΛΓΑ με αναδρομική ισχύ
4)         Ζητούμε πάγωμα των άμεσων υποχρεώσεων (δανειακών, φορολογικών, ασφαλιστικών και ρυθμίσεων ) όλων των πληγέντων αγροτών
5)         Ζητούμε άμεση αποκατάσταση μας υποδομές των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ (αντλίες, ηλεκ. Εξοπλισμός  κλπ) καθώς  και των  ιδιωτικών αντλιοστασίων
6)         Ζητούμε παράκαμψη περιβαλλοντικών μελετών για άμεσο καθαρισμό μας κοίτης του Στρυμόνα
7)         Ζητούμε άμεση ενίσχυση  του ανατολικού αναχώματος μας λίμνης Κερκίνη,  αποκατάσταση των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα  και μας τάφρου  Μπέλιτσα
 
Τέλος, ζητούμε την άμεση παρέμβαση μας οργανωμένης πολιτείας καθώς  και επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού , προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμασι   τον όλεθρο που έχει υποστεί  ο νομός μας .
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16/04/2015 - 09:18