Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Σέρρες: Ξεκίνησε η καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεωνΞεκίνησε η καταγραφή των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις Σέρρες και τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά τη Δευτέρα...«Το ευχάριστο είναι πως καταφέραμε να αποφύγουμε την πλημμύρα σε οικισμούς. Δεν σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις ενώ, πλέον, δεν κινδυνεύουν και κτηνοτροφικές μονάδες», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης.«Τώρα το πρόβλημά μας είναι πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Ίσως κάποιοι προλάβουν να σπείρουν, όταν αποσυρθούν τα νερά αλλά αυτοί θα είναι ελάχιστοι», πρόσθεσε.Όπως είπε, κύριο ζήτημα είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών και να δοθεί, εκ μέρους της πολιτείας, οικονομική βοήθεια για αυτούς που έχουν πληγεί.Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, στο νομό βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές. Εκτίμησε ωστόσο ότι η ακριβής καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου, οπότε τα νερά θα έχουν πλέον υποχωρήσει.
Χρυσόγονος: Ευθύνες φορέων για τις καταστροφικές πλημμύρες στις Σέρρες«Υπάρχει η δυνατότητα αποζημιώσεων των αγροτών, σε βάρος των αρμόδιων ελληνικών φορέων, εάν και εφόσον αποδειχτεί και νομίζω ότι αποδεικνύεται, ότι υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τις κατάλληλες εργασίες, τόσο στο ποτάμι, όσο και στα παραποτάμια τμήματα και οι εργασίες αυτές δεν έγιναν από υπαιτιότητα και παράλειψη των αρμόδιων ελληνικών δημόσιων φορέων» ανέφερε από τις Σέρρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μετά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε χθες  νωρίς το μεσημέρι στις πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Βισαλτίας.«Έγιναν έργα με προχειρότητα σε ό,τι αφορά την αποξήρανση της λίμνης που υπήρχε εδώ και στις εργασίες που έγιναν στην κοίτη του Στρυμόνα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες που πρέπει να αποκατασταθούν, θα δούμε από ποιον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος.Επεσήμανε δε ότι από την πλευρά του θα γίνουν προσπάθειες αποζημίωσης των αγροτών μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι όπως είπε, οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές.«Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα για αποζημιώσεις, μέσω της Ε.Ε. αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται μέσω του Κανονισμού (ΕΚ) 2012/2002 του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυστηρές και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούμε να υπαχθούμε σε αυτό τον κανονισμό» τόνισε και πρόσθεσε: «για μένα το σημαντικότερο ζήτημα είναι ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ να συμπεριλάβει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα στην κοίτη του Στρυμόνα έτσι ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα, διότι με πυροσβεστικού τύπου παρεμβάσεις και απλώς με το να δοθούν τα χρήματα στους αγρότες, καλό είναι, αλλά το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε και πάλι του χρόνου και όποτε υπάρξει βροχόπτωση» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Στους λογαριασμούς τα 8 εκατ. για τα υπόλοιπα των τευτλοπαραγωγώνΣτους λογαριασμούς των δικαιούχων τευτλοπαραγωγών της χώρας βρίσκονται, ήδη, από το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου περίπου 8 εκατ. ευρώ, όπως πρώτα το Agronews είχε ανακοινώσει, κλείνοντας μια εκκρεμότητα μηνών για το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014 και πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στη μάχη της σποράς, ώστε να καλλιεργηθούν όσο το δυνατό περισσότερα στρέμματα γίνεται το 2015...Οι προϋποθέσεις, όσον αφορά τους οικονομικούς όρους για τους παραγωγούς, μετά και την απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ να διατηρήσει, και φέτος, ίδιο και απαράλλαχτο το τιμολόγιο του 2014, αλλά και να αποζημιώσει τα ασυγκόμιστα της περυσινής καμπάνιας με 35 ευρώ τον τόνο, φαντάζουν ιδανικές, δεδομένου ότι στην τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν θα ισχύσει κι η συνδεδεμένη ενίσχυση, η οποία υπό όρους μπορεί να φτάσει στα 53 ευρώ.Μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς οι συνεχείς βροχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν καταστήσει τους κάμπους, στις περιοχές ανάπτυξης της καλλιέργειας τεύτλου, δύσκολα προσβάσιμους, ενώ και οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών :  Παρουσίαση παιδικού βιβλίουΗ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου διοργανώνει το Σάββατο 4 Απριλίου στις 12:00 π.μ. παρουσίαση παιδικού βιβλίου στο χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης. Η συγγραφέας Χρυσή Γιάντσιου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Ο γυρισμός της Μινοδώρας».

Ένα βιβλίο τυλιγμένο με τη χρυσόσκονη του μύθου, η συναρπαστική ιστορία του Στρατή και της γνωριμίας του με την κυρία Ελισσώ. Το μυστικό που κρύβει η μοναχική γυναίκα θ' ανοίξει για το Στρατή ένα συναρπαστικό δρόμο, που την κατάληξή του ούτε ο ίδιος μπορεί να φανταστεί…

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.