Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Υπερχείλισε ανάχωμα στις Σέρρες- Αναμένεται επέμβαση του στρατούΣτιγμές αγωνίας περνούν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας Σερρών, καθώς το ανάχωμα στον οικισμό Αχινού, φέρεται ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης, που έγινε χθες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστη Κεμανιτζόγλου, το ανάχωμα έχει ήδη υπερχειλίσει, ενώ αναμένονται δυνάμεις του στρατού προκειμένου να δημιουργήσουν, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την περιφερειακή Ενότητα Σερρών, πρόχειρα αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, προκειμένου να διαφυλαχτούν οι γεωργοκτηνοτροφικές κτιριακές εγκαταστάσεις της περιοχής από τα ορμητικά νερά."Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεμανιτζόγλου, ενώ επεσήμανε ότι ήδη η δημοτική αρχή προειδοποίησε τους αγρότες του δήμου να αποφύγουν τη διέλευσή τους στους αγροτικούς επαρχιακούς δρόμους, κοντά στον ποταμό."Ο όγκος του νερού που περιμένουμε δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή και ήδη ζούμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση" είπε ο κ. Κεμανιτζόγλου.Την ίδια ώρα, υποστηρικτικά αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, κατασκεύαζαν όλη τη νύχτα, σε τέσσερα σημεία που υπερχείλισε ο ποταμός, υπάλληλοι του Δήμου Εμμανουήλ Παππά. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος,Δημήρης Νότας, "μέχρι τις 6 το πρωί σκαπτικά μηχανήματα του δήμου κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές και να αποτρέψουν τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών στους οικισμούς Ψυχικό, Βαλτοτόπι και Παραλίμνιο Πεθελινό".Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, επισημαίνει πως η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά τα 36 μέτρα και να αγγίζει τα 36,9. "Η λίμνη βρίσκεται σε τελικό οριακό σημείο, και δυστυχώς περιμένουμε πολύ νερό από τη Βουλγαρία" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "προσπαθούμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ελπίζω να τα καταφέρουμε".Επιστολή Μέγκλα προς Τσίπρα για τις πλημμύρες  : Βοηθήστε μας !Την  άμεση Οικονομική Ενίσχυση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων της Π.Ε. Σερρών για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των συνεπειών τους – Προτάσεις για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα υποδομών για την αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του :

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, 

    Πέρασαν μόλις λίγες ημέρες, όταν στην επίσκεψή μας στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της ΠΕ Σερρών στις 14 Μαρτίου και στη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κο Παναγιώτη Σγουρίδη, τονίζαμε: «ο Νομός Σερρών αξίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Πολιτεία λόγω του ότι κατατάσσεται προτελευταίος ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των νομών της χώρας και ότι υπολείπεται κατά 1.62 δις από το μέσο όρο των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Στην έκτακτη σύσκεψη που ακολούθησε (14/03/2015) στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, καταθέταμε τις προτάσεις μας για την προστασία του τόπου μας από τις πλημμύρες ως εξής: 

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

 άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 αύξηση των κονδυλίων  για την δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών  από τα αρμόδια Υπουργεία είτε μέσω του  ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων προγραμμάτων. 

 πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες  είτε είχαν  σπαρμένα χωράφια, είτε άσπαρτα. Κύριε Πρωθυπουργέ,

 Να υπάρχει επικοινωνία και μόνιμη συνεργασία  με τις αρχές της Βουλγαρίας  για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και του ελέγχου της ποιότητας και καθαρότητας  αυτών από την γειτονική χώρα.

    Οι επιπρόσθετες χθεσινές και ενδεχομένως αυριανές πλημμύρες στην ήδη επί τρεις εβδομάδες πλημμυρισμένη Π.Ε. Σερρών,  όπου βλέπουμε:

 να έχουν πλημμυρίσει ακόμα περισσότερο τεράστιες εκτάσεις σε τουλάχιστον 4 Δήμους, 

 να έχει γίνει ο σερραϊκός κάμπος μια τεράστια λίμνη  (υπολογίζονται ως πλημμυρισμένα 40.000 στρέμματα και υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν ακόμα άλλα 20.000 τουλάχιστον σε όμορες περιοχές),  

 να χάνονται περιουσίες, 

 να έχουν καταστραφεί τα ήδη σπαρμένα χωράφια και 

 να έχει καταστεί αδύνατη η σπορά στα μέχρι στιγμής  άσπαρτα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο,  

καθιστούν την κατάσταση στο Νομό μας ακόμα πιο τραγική· είμαστε στο μη περαιτέρω,  αν δεν ληφθούν και άμεσα μέτρα αποκατάστασης και προφύλαξης από περαιτέρω καταστροφές, και αν δεν δρομολογηθούν μακροπρόθεσμα έργα υποδομών και βέβαια, αν δεν αποκατασταθούν υλικά και ηθικά οι πληγέντες. Συγκεκριμένα:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 Κινητοποίηση και ενίσχυση όλων των δυνάμεων της Περιφέρειας, των Δήμων, του Στρατού με όλα τα

απαραίτητα μέσα και πόρους, με άμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Κρατική Μηχανή – οι φιλότιμες προσπάθειές τους δεν αρκούν - προς την κατεύθυνση της προστασίας των πλημμυρόπληκτων περιοχών, της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν ήδη συμβεί και κυρίως της προφύλαξης από περαιτέρω καταστροφές, οι οποίες φοβούμαστε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση θα αποβούν ακόμα πιο ολέθριες. Ειδικότερα στο σημείο του Στρυμόνα, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ( από το κανάλι της Μπέλιτσας μέχρι τον ποταμό Αγγίτη), χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση για την έναρξη εργασιών καθαρισμού. 

 Καταθέτουμε εκ νέου την πρότασή μας για επικοινωνία και μόνιμη συνεργασία  με τις αρχές της Βουλγαρίας μέσω ενός ευέλικτου, λειτουργικού και άμεσης αποτελεσματικότητας διακρατικού οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων και του ελέγχου της ποιότητας και καθαρότητας  αυτών από την γειτονική χώρα, 

 Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου: κινδυνεύει με ρήγμα το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης !, από τα πολλά νερά του ποταμού Στρυμόνα που έρχεται από τη Βουλγαρία (πολλές βροχές και στη γείτονα χώρα, λιώσιμο χιονιών κ.ά.). Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και να έχουν σαφείς και άμεσες οδηγίες από τη Κυβέρνησή σας.

 Κατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 προς χειροπιαστά και χρήσιμα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, καθαρισμού ποταμών από φερτές ύλες, δημιουργία αναχωμάτων, προληπτικά έργα και σε κάθε περίπτωση έργα που θα αποτρέπουν στο μέλλον τέτοιες καταστροφές. 

 Εξασφάλιση πόρων του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία» ( Interreg) για έργα

υποδομών και καθαρισμού του έκ Βουλγαρίας ορμώμενου ποταμού Στρυμόνα, προκειμένου να γίνουν επιτέλους έργα που θα «πιάσουν τόπο» και θα είναι επ΄ ωφελεία και των επόμενων γενεών και έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη διαχείριση του Interreg από το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ώστε η πολιτική κατεύθυνση και βούληση της Κυβέρνησής σας να υλοποιείται δια αυτού.

 Τέλος, Κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οικονομικά με αποζημιώσεις οι πληγέντες κάτοικοι, αγρότες, επαγγελματίες κ.ά. των πλημμυρόπληκτων περιοχών   Απευθύνουμε έκκληση, Κύριε Πρωθυπουργέ! Ο Νομός Σερρών δεν μπορεί να χάνει και τα ελάχιστα που του έχουν απομείνει. Χρειάζεται την άμεση παρέμβασή σας για να αντιμετωπιστούν δραστικά και αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και από τις πλημμύρες.

Με τιμή 

Ο Πρόεδρος  

Χρήστος Μέγκλας
Διαδήλωση στη διασταύρωση Εθνικής Οδού - Λιβαδιάς. Τέλος στις υποσχέσεις και στα λόγια ! Τώρα νέος δρόμος εκτός των οικισμών !Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής Σιντικής για την κακή κατάσταση του οδοστρώματος στο δρόμο Προμαχώνα -  Κιλκίς, θα προχωρήσουν σε  δυναμική κινητοποίηση, την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στο ύψος της Λιβαδιάς, στις 8 το πρωί, με βασικό αίτημα την χάραξη και κατασκευή νέου δρόμου, εκτός των οικισμών. Την κινητοποίηση οργανώνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Σιντικής.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κίνησης :Εν έτη 2015, να διεκδικούμε το αυτονόητο, ασφαλές οδικό δίκτυο στον τόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, φαντάζει απόλυτα λογικό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα δρόμο, που αν και στα χαρτιά είναι χαρακτηρισμένος ως «Επαρχιακή Οδός» έχει εξελιχθεί σήμερα σε βασική αρτηρία σύνδεσης του Τελωνείου Προμαχώνα με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν είμαστε υπερβολικοί.

Ο δρόμος από τη γέφυρα του Στρυμόνα στο Νέο Πετρίτσι, έως την Καστανούσα, θυμίζει … κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τοπίο. Μια εικόνα που σίγουρα δε συνάδει με μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και μια περιοχή που θεωρείται  τουριστική λόγω και του σπάνιου υγροτόπου της Κερκίνης.

Ο δρόμος που συνδέει το Νέο Πετρίτσι με το Κιλκίς, είναι επίσημα χαρακτηρισμένος ως «Επαρχιακή Οδός». Όμως μετά το 1990 -και τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α Ευρώπη- έχει καταστεί ουσιαστικά κύρια οδική αρτηρία για όλα σχεδόν τα φορτηγά διεθνών μεταφορών (ΤΙΡ) που κινούνται ανάμεσα στα τελωνεία Προμαχώνα από τη μία και Δοϊράνης ή Ευζώνων από την άλλη ή για επαγγελματίες οδηγούς που τον επιλέγουν για να κερδίσουν χρόνο και χρήμα –μια και δεν έχει αναβάσεις- κατευθυνόμενοι προς τη Θεσσαλονίκη η και την Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για στενό δρόμο, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, που εξυπηρετεί και τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που αποτελούν πλειοψηφία στο δήμο μας.

Στον ίδιο δρόμο, μετακινούνται δηλαδή από Ι.Χ. και γεωργικά μηχανήματα, έως βαριά φορτηγά και νταλίκες διεθνών μεταφορών. Παράλληλα διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές, μικρά και μεγάλα χωριά και οικισμούς, με δεκάδες επίπεδες διασταυρώσεις σε όλο το μήκος του, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί μόνιμα κινδύνους για τροχαία ενίοτε και θανατηφόρα.

Ουδείς αμφισβητεί, πως οι σοβαρές φθορές στο οδικό δίκτυο, προέρχονται από τα δεκάδες βαριά οχήματα που το διασχίζουν καθημερινά. Αξίζει να σημειώσουμε, πως η Εγνατία Οδός Α.Ε θα θέσει το επόμενο διάστημα σε λειτουργία Σταθμό Διοδίων στον Προμαχώνα. Ουσιαστικά η εταιρεία θα εισπράττει τέλη από βαριά οχήματα τα οποία δε θα κινηθούν στο δικό της δίκτυο, αλλά θα στρίψουν δεξιά στη γέφυρα του Στρυμόνα για το Κιλκίς, με αποτέλεσμα να σημειώνονται φθορές στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Αν και το 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε διαθέσει 500.000 ευρώ για βελτίωση τόσο των επικίνδυνων σημείων όσο και του ασφαλτοτάπητα, η κατάσταση σήμερα είναι άκρως επικίνδυνη, με τον κλισέ χαρακτηρισμό «δρόμος καρμανιόλα» να είναι επιεικής….

Επειδή έχουμε κουραστεί όλα αυτά τα χρόνια, από υποσχέσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, ζητάμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από τις αρμόδιες Αρχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να σκύψουν επιτέλους στο πρόβλημα και να δουν με τη δέουσα προσοχή το λογικό αίτημά μας, να κινούμαστε με ασφάλεια στο βασικό οδικό δίκτυο της περιοχής μας.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε να υπάρξει σοβαρός προγραμματισμός για την κατασκευή νέου δρόμου εκτός οικισμών στη χάραξη της δεκαετίας του 1970 Ν.Πετριτσίου – Κάτω Ποροίων και έως τότε να ανακατασκευαστεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το υπάρχον δίκτυο από τη γέφυρα του Στρυμόνα έως την Καστανούσα και τα σύνορα με το νομό Κιλκίς.

Από εδώ και πέρα ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και εντατικός. Δηλώνουμε, πως για κάθε ατύχημα – δυστύχημα ή ζημιά στα Ι.Χ μας εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου, θα στρεφόμαστε πλέον νομικά κατά των αρμοδίων Αρχών, διεκδικώντας νόμιμες αποζημιώσεις. Υπενθυμίζουμε πως μόνο τα τελευταία 3 χρόνια στην Αττική, καταβλήθηκαν σε οδηγούς που τα Ι.Χ. τους υπέστησαν καταστροφές εξαιτίας κακοτεχνιών στους δρόμους1,5 εκ. ευρώ.

           Τέρμα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Δεν είμαστε πολίτες Β΄ κατηγορίας. Είμαστε εδώ, στην εσχατιά της ελληνικής επικράτειας και, κυριολεκτικά, «ΦΥΛΑΜΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ». ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.Δυναμικά όλοι στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού  Κιλκίς - Προμαχώνα στο ύψος της Λιβαδιάς, στις 30 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00 π.μ., για να διαδηλώσουμε ειρηνικά και να κάνουμε γνωστό το πρόβλημά μας σε όλη την Ελλάδα.Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ