Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Φυλακές Νιγρίτας: Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην καταγγελία για κομμένες άδειες


Θυμίζουμε ότι η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει ότι στις Φυλακές Νιγρίτας ο διευθυντής απαγόρευσε τις άδειες!

Σύμφωνα με καταγγελίες των κρατουμένων στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών, ο διευθυντής των φυλακών ανέβαλλε όλο τον Ιανουάριο τα συμβούλια για χορήγηση αδειών, δηλώνοντας στους κρατούμενους ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν “μετά τις εκλογές”. Μετά τις εκλογές, όμως, ο διευθυντής απέρριψε όλες τις αιτούμενες άδειες, ακόμα και από ανθρώπους που τις έπαιρναν μέχρι τότε, ακόμα και από ανθρώπους που είχαν δύο μήνες, για να αποφυλακιστούν, ενώ αρνήθηκε να δώσει γραπτώς τις αποφάσεις αυτές, στις οποίες -σύμφωνα με τον νόμο- πρέπει να υπάρχει αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος».

Οι κρατούμενοι θεωρούν ότι αιτία για την απάνθρωπη αυτή τακτική αποτελεί η επιστροφή σε άλλη θέση του πρώην διευθυντή, ενώ είναι υπόδικος για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή σχετικά με την υπόθεση του άγριου μέχρι θανάτου ξυλοδαρμού του κρατούμενου Ιλι Καρέλι. Θεωρούν ότι αυτός είναι η αιτία που οι αιτήσεις τους κρατούνται στη γραμματεία πάνω από δύο μήνες, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δικαιούνταν μεταγωγή, σήμερα -μετά το κόψιμο της άδειάς τους- να μην έχουν αυτό το δικαίωμα. «Απαιτούμε από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει τέλος στην ανομία και την αυθαιρεσία των διοικήσεων των φυλακών, ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων», καταλήγει η Πρωτοβουλία.


Νωρίς το πρωί, πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης μας πληροφόρησαν ότι οι άδειες συνεχίζουν να δίνονται στις φυλακές Νιγρίτας και μόνο λόγοι φόρτου εργασίας εμποδίζουν την έκδοση αδειών.


Πηγή: efsyn.grΟ Λέων της Αμφίπολης «χυμάει» τώρα στο Βερολίνο! - Αποζημιώσεις διεκδικεί ο ΔήμοςΟ Δήμος θα διεκδικήσει αποζημίωση για τις θηριωδίες της Βέρμαχτ στα Κερδύλια, όπου εκτέλεσε 214 άμαχους...


Ήταν εννιά το πρωί της 17ης Οκτωβρίου του 1941 όταν στον συννεφιασμένο ουρανό των Κερδυλίων έλαμψε η πρώτη φωτοβολίδα. Ήταν το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι φρικτές, εν ψυχρώ εκτελέσεις των εκατοντάδων κατοίκων των δύο χωριών ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για τη βοήθεια των κατοίκων στους αντάρτες. Οι πυροβολισμοί των στρατιωτών της Βέρμαχτ έσκισαν τη σιγαλιά του πρωινού και 214 άμαχοι έπεσαν νεκροί στο ματωμένο χώμα των μαρτυρικών Ανω και Κάτω Κερδυλίων.


Μόλις 17 άτομα έμειναν ζωντανά από τα δύο χωριά, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας, για να θάψουν τους νεκρούς. Λίγες ώρες μετά, πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυπταν τον ουρανό για πολλά χιλιόμετρα. Οι ναζί τα έκαψαν συθέμελα πριν αποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους μόνο τη μυρωδιά του θανάτου.


Πέρασαν σχεδόν 74 χρόνια από τη σφαγή. «Ήρθε η ώρα εκείνοι που προκάλεσαν τα πρωτοφανή αυτά εγκλήματα να λογοδοτήσουν. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία» ανέφερε  ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος.


Επαφές


Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες η νομική υπηρεσία του δήμου ήρθε σε επαφή με την αντίστοιχη του Δήμου Καλαβρύτων και το προσεχές διάστημα θα υπάρξει επαφή και με την αντίστοιχη του Διστόμου, για το οποίο ήδη υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδας ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων.


«Θα διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούται ο λαός μας. Ξεκληρίστηκαν δύο ολόκληρα χωριά, σημειώθηκαν ανείπωτες πράξεις βίας και σκληρότητας. Κινούμαστε άμεσα προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και με άλλα μέρη της χώρας που έζησαν παρόμοιες τραγωδίες και κατόπιν συντονισμού να υπάρξει μια ενιαία γραμμή»τόνισε ο κ. Μελίτος.


Στις αρχές Οκτωβρίου του 1941 ο Δημήτριος Κίκηρας, ένας κάτοικος του Κάτω Κερδυλίου, έλαβε από τους αντάρτες χρήματα και ένα ζώο προκειμένου να αγοράσει και να μεταφέρει σε αυτούς τρόφιμα. Ο Κίκηρας, όμως, καταχράστηκε τα χρήματα. Ενας από τους αρχηγούς των ανταρτών, ο Μιχάλης Μπογατσόπουλος, τον απείλησε να τα επιστρέψει. Εκείνος, για να τα βρει, προσπάθησε να ληστέψει, στις 10 Οκτωβρίου, τον καλόγερο Γρηγόριο Καρακαλινό από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Σκότωσε τον βοηθό του καλόγερου, τραυματίστηκε ο ίδιος και διέφυγε. Την επομένη ο Κίκηρας συνελήφθη στην Ευκαρπία. Κατά την ανάκριση έδωσε τα ονόματα των ανταρτών, καθώς και τα ονόματα όσων τους τροφοδοτούσαν.


Στις 12 Οκτωβρίου το 382ο Σύνταγμα Πεζικού της Βέρμαχτ ερεύνησε τα δυο χωριά και αναζήτησε όσους είχε κατονομάσει ο Κίκηρας, χωρίς όμως να τους βρει. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εκτέλεσε ένα άτομο στο Κάτω Κερδύλιο, πυρπόλησε ορισμένα σπίτια ανταρτών και συνέλαβε κάποια άτομα.


Ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου δύο λόχοι του 220ού Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ και Σράινερ περικύκλωσαν τα Ανω Κερδύλια από τη θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλια από τη θέση Λειβάδια.


Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συγκέντρωσαν τους άνδρες μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και στη συνέχεια, αφού είχαν απομακρυνθεί οι άντρες, τους επετράπη να φύγουν. Στις εννιά το πρωί δόθηκε το σήμα με μια φωτοβολίδα και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εκτελούν... Τα κτίρια των χωριών κάηκαν, εκτός από τις εκκλησίες...


Αριστείδης Μάτιος


πηγή: dimokratianews.gr

Σέρρες: «Γιορτή της Άνοιξης- Γιορτή της Γαλλοφωνίας»Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνει τη «Γιορτή της Άνοιξης- Γιορτή της Γαλλοφωνίας» και απευθύνει κάλεσμα σε παιδιά ηλικίας 7-14 ετών το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 10:00-12:00 στον 1ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Η «Γιορτή της Άνοιξης- Γιορτή της Γαλλοφωνίας» με χρώμα γαλλικό θα περιλαμβάνει γνωριμία με τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας, κατασκευή σημαιών των κρατών-μελών της Γαλλοφωνίας, προβολή βίντεο και γαλλόφωνων τραγουδιών, το κυνήγι του πασχαλινού αυγού και δημιουργία πασχαλινών καρτών. Ελάτε να ψυχαγωγηθούμε “ à la française” !