Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ανοχύρωτη απέναντι στις πλημμύρες η πεδιάδα των Σερρών


Ανοχύρωτη παραμένει η πεδιάδα των Σερρών σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων, καθώς η διαρκής μείωση της χωρητικότητας της τεχνητής λίμνης Κερκίνης, εξαιτίας των προσχώσεων και της απουσίας έργων συντήρησης στις υπάρχουσες υποδομές, αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, έπειτα από συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Αποστόλου.
Όπως είπε η κ. Κόλλια- Τσαρουχά, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές, κάθε 100 χρόνια εμφανίζονται δύο ως τρεις φορές πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα. «Δεδομένης της κατάστασης, δεν τολμώ να διανοηθώ τι θα μπορούσε να προκύψει αν κάποια στιγμή συμβούν τέτοια φαινόμενα, που ευτυχώς σήμερα φαντάζουν μακρινά. Υποχρεούμαι όμως να υποστηρίξω ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδος του νομού Σερρών που αρδεύεται από τη λίμνη Κερκίνη, με τους σημερινούς ρυθμούς προσχώσεων, δεν θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες διοχέτευσης υδάτων» σημείωσε.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ναι μεν δεν έχει απαντήσεις για το τι θα συμβεί αν επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του Μαΐου σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όταν η λίμνη βρίσκεται στο ανώτατο δυνατό ύψος της στάθμης της, «αλλά είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που διαθέτει το Γ' Σώμα Στρατού, δεν θα είναι τότε αρκετές».

Κατά την ίδια, όλα τα έργα που δημιουργήθηκαν έχουν ημερομηνία λήξης αν δεν γίνεται συνεχής εργασία πάνω τους.  Έτσι, λοιπόν, και η χωρητικότητα της Κερκίνης μειώνεται διαρκώς, εξαιτίας των προσχώσεων.
Απαραίτητη η αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων
Πρόσθεσε ότι τα έργα υποδομής που απαιτούνται και κατ' επέκταση το κόστος τους είναι γνωστά αλλά παραμένουν δυσθεώρητα και ξεπερνούν τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες των δύο γειτονικών εμπλεκομένων χωρών, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. «Μόνο η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θα ήταν σε θέση να προστατεύσει τη Μακεδονία και τη Θράκη» υποστήριξε.Τους πρώτους μήνες του 2015, με αυξημένο επίπεδο βροχόπτωσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία και με τη στάθμη της Κερκίνης να ελέγχεται οριακά, εμφανίσθηκε, σύμφωνα με την υφυπουργό, η υπερχείλιση στην Τάφρο Μαυροθαλάσσης. Επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να στηριχτούν τα αναχώματα σε διάφορα σημεία, αλλά τελικά εκείνο στην περιοχή Πεθελινού έσπασε, με αποτέλεσμα το νερό να περάσει από την περιοχή αποστράγγισης της Αμφίπολης. Το σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι ότι οι περαιτέρω προβλέψεις είναι δυσμενείς, αφού το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τα αναχώματα που προστατεύουν την πεδιάδα των Σερρών είναι πλέον κορεσμένα από νερό.
Τα απαιτούμενα έργα
Έχουν καταγραφεί τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και αυτά αφορούν την ενίσχυση των αναχωμάτων της Κερκίνης, τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα από τις νησίδες και την ενίσχυση των αναχωμάτων στον κάτω Ρου, τον συμπληρωματικό καθαρισμό της εκβολής της Τάφρου Μαυροθαλλάσης και του Καστρί, την πραγματοποίηση επανελέγχου της διατομής στην εκβολή του Στρυμόνα, την ενίσχυση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων στην περιοχή της πρώην λίμνης Αχινού, και την πραγματοποίηση εκτεταμένων καθαρισμών σε όλες τις κύριες αποστραγγιστικές τάφρους.
Οι πρώτες παρεμβάσεις και οι αποζημιώσεις
Ο κ. Αποστόλου επισκέπτεται σήμερα τις πλημμυρισμένες περιοχές. Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε «Σήμερα θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε τις πρώτες μας παρεμβάσεις που αφορούν τις υποδομές στην Κερκίνη και γενικότερα στις παραποτάμιες/παραλίμνιες περιοχές, αλλά και έχοντας την αρμοδιότητα των αγροτικών θεμάτων θα εξετάσουμε κατά πόσο μπορούμε να αποζημιώσουμε τις απώλειες, είτε σε επίπεδο παραγωγής, είτε σε επίπεδο εισοδήματος και δικαιωμάτων».

Μετά την επίσκεψη στις πλημμυρισμένες περιοχές θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων φορέων στην αντιπεριφέρεια Σερρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη : Αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Παπά     
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου διοργανώνει μια βραδιά αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Παπά με προβολή του ιστορικού δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Εμμανουήλ Παπάς – ο Επαναστάτης Άρχοντας» σε σενάριο της Σοφίας Σωτηρίου και σκηνοθεσία του Σταμάτη Τσαρουχά. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η κ. Αναστασία Φακετοπούλου, φιλόλογος, και ο κ. Γεώργιος Βοζιάνης, εκπαιδευτικός.

Το αφιέρωμα στον Σερραίο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαρτίου στις 19:00 στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Πρεμιέρα στο ΔΗΠΕΘΕ : « Πολλά Φιλιά!... Φολβίλ »
Την κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς « Πολλά Φιλιά!... Φολβίλ » ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Η πρεμιέρα θα δοθεί την  Παρασκευή 20 Μαρτίου  στα " Αστέρια" στις  9.15΄μ.μ.

Παραστάσεις θα δοθούν :

Σάββατο 21, Κυριακή 22 Μαρτίου, Παρασκευή 27, Σάββατο 28, Κυριακή 29 Μαρτίου

Παρασκευή 3, Σάββατο 4, Κυριακή 5 Απριλίου 2015Ο Ευγένιος Λαμπίς είναι ο μαιτρ της φαρσοκωμωδίας. Οι φάρσες του ωστόσο έχουν πάντα και την απαιτούμενη κοινωνική κριτική που δεμένη με το άφθονο γέλιο τον έκαναν κλασικό συγγραφέα και μοναδικό στο χώρο της κωμωδίας.

Τα έργα του παίζονται και ξαναπαίζονται σε μεγάλες θεατρικές σκηνές και προσφέρουν καταπληκτικούς κωμικούς ρόλους με τους οποίους διασκεδάζει το κοινό.Το θέμα του έργου που ανεβάζουμε αφορά την απελπισμένη προσπάθεια ενός πατέρα να παντρέψει την κόρη του, έχοντας παράλληλα στόχο να συμπεθερέψει με παρατρεχάμενους του Λουδοβίκου της Γαλλίας ώστε να έχει κέρδη και τα μέσα στα διάφορα πόστα της εξουσίας. Το τι θα καταφέρει μετά από τρομερά κωμικές περιπέτειες και το μπλέξιμο της κόρης του σε έναν έρωτα που του ανατρέπει τα σχέδια, γεννά τις ίντριγκες στην υπόθεση του έργου. Με μια και μόνο σιγουριά για το γέλιο που προσφέρει μια καθαρόαιμη φαρσοκωμωδία.Συντελεστές

Μετάφραση: Ζάννα Αρμάου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μωραίτης

Σκηνογραφική επιμέλεια: Νίκος Ευστρατόπουλος

Φωτισμοί: Μιχάλης ΚουβόπουλοςΠαίζουν οι Ηθοποιοί: Παντελής Σταυρινός, Μιχάλης Κοβανίδης, Γιώργος Καρύδας, Αστερόπη Χαριτίδου, Ευαγγελία Δαμιανίδου και ο Νίκος Βεργίδης.
Εκδήλωση των προσφυγικών συλλόγων Ελλήνων της Ανατολής
«Θράκης, Μικρασίας, Πόντου άρξασθαι, παιδείας δράξασθε» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν οι προσφυγικοί σύλλογοι Ελλήνων της Ανατολής της Π.Ε. Σερρών, Θρακική Εστία, Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και Εύξεινος Λέσχη Ποντίων...

Η ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 21.03.2015 στο ξενοδοχείο Ελπίδα Resort, στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων από τις 10.00 π.μ έως τις 14.00 μ.μ. και θα αφορά σε ενημέρωση για την εκπαίδευση στις αλησμόνητες πατρίδες.