Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Σέρρες : Ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα στα Δικαστήρια από τους Σερραίους Ενάντια στην ΑΕΠΙ

Με την σοβαρή και οργανωμένη αντίδραση Ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα στα Δικαστήρια από τους Σερραίους Ενάντια στην ΑΕΠΙ .

Tην Παρασκευή 13 του Μάρτη 2015 “έφερε” στα Δικαστήρια Σερρών Δεκάδες Σερραίους Επαγγελματίες 156 με μήνυση της η ΑΕΠΙ με σκοπό να τους δικάσει .
Το κλητήριο θέσπισμα ακυρώθηκε γιατί έκρινε το Δικαστήριο ότι δεν περιείχε τα απαραίτητα στοιχεία που ζητά ο νόμος.

Αυτά και άλλες παραλήψεις καθιστούσαν αδύνατη την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων όπως δήλωσε ο κ. Σωτήρης Μανουσίδης νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εστιατόρων και της ΟΕΒΕΣ που παρέστει στο δίκη για να υπερασπιστεί τους 156 Σερραίους .
Ο κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και της ΟΕΒΕΣ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη γιατί δικαιώθηκαν οι συνάδελφοι Σερραίοι Επαγγελματίες.

Όλες αυτές τις μέρες έγινε ένας μεγάλος αγώνας αφιερώθηκε πολύς χρόνος , τρέξιμο ,ενημέρωση , συναντήσεις για να μπορούμε να έχουμε οργανωμένα και συλλογικά ένα αποτέλεσμα θετικό έγιναν μεγάλες προσπάθειες τίποτε δεν είναι τυχαίο .
Ακόμη ο κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς τόνισε ότι η Ένωση Εστιατόρων θα συνεχίσει να ενημερώνει όλα τα μέλη της , θα συνεχίσει να τα προστατεύει από πράξεις και ενέργειες των οργάνων συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων .Και κάλεσε όλους τους Επαγγελματίες να είναι κοντά στα Σωματεία γιατί ΜΟΝΟ οργανωμένα και συλλογικά ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πετύχουμε να προωθήσουμε τα ζητήματα μας και να βγούμε Νικητές .
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολτιισμού Ν. Ξυδάκης στην Αμφίπολη
Το έργο της ανασκαφής στην Αμφίπολη έχει ολοκληρωθεί, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η μελέτη και συντήρηση των ευρημάτων, ενώ στόχος δεν είναι να βρεθούν διάσημοι νεκροί, αλλά ιστορικές αλήθειες ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σε μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και ανάλυση της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο, μετά την ξενάγηση που έκανε στον λόφο Καστά.
Το «καρφί» στην Περιστέρη
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να καταστήσει σαφές ότι η «δουλειά» των αρχαιολόγων δεν είναι να απευθύνονται στους δημοσιογράφους και να εξάπτουν τη φαντασία, αλλά να ενημερώνουν τις υπηρεσίες τους, φράση που εκλαμβάνεται ως "καρφί" στην υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.«Οι αρχαιολόγοι δεν απευθύνονται στους δημοσιογράφους, αλλά στην υπηρεσία τους και στην αρχαιολογική κοινότητα. Στην υπηρεσία τους για να ενημερώνουν αυτά που βρίσκουν και τι πράττουν και στην επιστημονική κοινότητα στους συναδέλφους τους, στους οποίους παρουσιάζουν τα ευρήματα, τις σκέψεις τους, τις ερμηνείες τους και τίθενται και στην επιστημονική "βάσανο", στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους, για να φτάσουν σε μία σύνθεση, στα συμπεράσματα. Βεβαίως, ενδιαμέσως γίνονται κάποιες ενημερώσεις στην κοινή γνώμη, σε πράγματα που ενδιαφέρουν, αλλά με μέτρο και ζυγισμένα. Δεν είναι για να εξάπτουμε τη φαντασία», κατέστησε σαφές ο υπουργός.«Δεν ψάχνουμε διάσημους νεκρούς, αλλά ιστορικές αλήθειες»«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες και να βρούμε την ιστορία αυτού του τόπου. Μεγάλες ιστορικές συνέχειες από την εποχή του λίθου. Ψάχνουμε να βρούμε πολύτιμους λίθους, ερμηνευτικούς, για το τι υπήρξε το παρελθόν και ποιοι είμαστε σήμερα. Ήδη, αυτό το μνημείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. Ήταν κάποιος νεκρός, κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης, αλλά η αρχαιολογική επιστήμη και η σημερινή μας κατάσταση μας οδηγούν στις σκέψεις να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε στα χέρια μας» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός ΠολιτισμούΤι απάντησε για τον Μέγα ΑλέξανδροΌπως επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης η φάση της ανασκαφής έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει η μελέτη και η συντήρηση των ευρημάτων.«Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ΄αυτή τη φάση της» είπε ο αν. υπουργός και συνέχισε: «Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα [...]. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αν το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην ταυτοποίηση του ταφικού μνημείου και την ενδεχόμενο σχέση του με τον Μ. Αλέξανδρο, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Οι επιστήμονες πάντα θα προσπαθούν να ταυτίσουν τα ευρήματα τους, όχι μόνο με πρόσωπα, αλλά κυρίως με ιστορικές περιόδους, με στοιχεία οικονομικής και πολιτικής ιστορίας. Αλλά μερικά πράγματα μένουν αταύτιστα, εδώ υπάρχουν εξαιρετικά αντικείμενα μέσα στο Μουσείο Αμφίπολης, τα οποία είναι αταύτιστα. Δεν αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά τους και την επιστημονική και πολιτιστική τους αξία».Για δε την ενδεχόμενη σχέση του μνημείου με τον Μ. Αλέξανδρο, ο αν. υπουργός σημείωσε: «Υπάρχει κάποια σημασία, δηλαδή θα αλλάξει κάτι στην Μακεδονία, αν πούμε ότι σε αυτόν τον τάφο ήταν ο τρίτος εγγονός του; Η Μακεδονία θα είναι αυτή που είναι, οι άνθρωποι που ζουν εδώ θα είναι αυτοί που είναι. Έχουμε πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία για να έχουμε μία πολύ πλούσια, πολύ βαριά και πολύ δημιουργική ταυτότητα ιστορική. Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς να επιβεβαιώνουμε για κάτι παραπάνω. Έτσι νομίζω εγώ, τουλάχιστον».

Πηγή: ΑΠΕ


Ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος αποδεικνύει πως δόθηκαν λεφτά στην Περιφέρεια για αντιπλημμυρικά έργα Επτα εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από το Υπουργείο ανάπτυξης το 2012 μόνο για την ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης. Παράλληλα προωθήθηκε απόφαση διάθεσης πίστωσης 3.7 εκ ευρώ ενώ διατέθηκαν από το ίδιο Υπουργείο στο διάστημα 2009-2012 το ποσό των 45 εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πολλά από αυτά σύμφωνα με εσωτερικό κοινοβουλευτικό έλεγχο δόθηκαν στο Νομό Σερρών. Με σειρά ερωτήσεων της Βουλευτού Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά τον Ιούνιο του 2012 προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών προκύπτει το γεγονός ότι παρά το ότι δόθηκαν κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάσταση κυρίως για τα παραλίμνια χωριά του Νομού Σερρών προκύπτει ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης, δεν είναι ούτε η στοιχειώδης. Όσον αφορά μάλιστα το τελευταίο Υπουργείο Εξωτερικών η κ. Κόλλια με ερώτησή της ζητούσε ως αναγκαία την σύναψη και υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας που να ρυθμίζει την επάρκεια των νερών του ποταμού Στρυμόνα.

Με απάντηση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας απαντούσε στην κ. Κόλλια στις 30/7/2012 ότι η υπάρχουσα κοινοτική νομοθεσία που είναι δεσμευτική για τις δύο χώρες και το υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο παρέχουν αρκετά εργαλεία για την διασφάλιση της επάρκειας των υδάτων. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι απαιτείται για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας η ενδεχόμενη εξειδίκευση της σε διμερές επίπεδο.Από μία σειρά απαντήσεων από τα άλλα Υπουργεία και μέριμνα και χρηματοδότηση υπήρξε προς τον αρμόδιο φορέα «Περιφέρεια» εντούτοις σήμερα σχεδόν τρία χρόνια μετά, από συσκέψεις επί συσκέψεων, η κρισιμότητα του προβλήματος παραμένει. Ελπίζουμε έστω στο παρά πέντε να υπάρξει σοβαρότητα και στοιχειώδης ωριμότητα από τους ιθύνοντες πριν έρθουμε αντιμέτωποι με φαινόμενα ανεπανόρθωτα.Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ανησυχητικού φαινόμενο το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εδώ και μία τετραετία αποφασιστικά εντούτοις δεν έγινε στην ουσία το παραμικρό για να μας θωρακίσει. Οι συνεχείς προσχώσεις με φερτά υλικά και η απουσία ολοκληρωμένου έργου για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινόμενου και κυρίως το γεγονός ότι η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει απειλητικά πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για απώλειες όχι μόνο των καλλιεργειών και των απουσιών αλλά και ανθρώπινων ζωών σ αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Το γεγονός ότι ανακοινώνονται μέτρα στοιχειώδη ή ημιτελή που σχετίζονται με τις διαρροές στο ανάχωμα και στο φράγμα Λιθοτόπου σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας και τα προβλήματα υπερχείλισης κατάντη του ποταμού Στρυμόνα, χωρίς να υλοποιούνται με υπευθυνότητα προβληματίζει και θέτει στην ουσία ακόμη και σε προοπτική αφανισμού.  

  πηγή : serresparatiritis.gr