Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών  12/3/2015


Επεμβαίνει ο Στρατός στις πλημμυρισμένες περιοχές των Σερρών

Μετά την αυτοψία στο ανάχωμα του Στρυμόνα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε άμεση βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κλιμάκιο του Γ’ ΣΣ μεταβαίνει ήδη στην περιοχή...
 
Κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού, με επικεφαλής τον στρατηγό διοικητή, Ηλία Λεοντάρη, μεταβαίνει στην περιοχή του Στρυμόνα Σερρών, για να ενισχύσει άμεσα το ανάχωμα, που «έσπασε», με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
 
Μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, οι αρμόδιοι μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,Απόστολος Τζιτζικώστας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο, για να ζητήσει τη βοήθεια του Στρατού, καθώς είναι επείγον να σταματήσει η διαρροή νερού και να περιοριστούν οι πλημμύρες.
 
Αμέσως, δόθηκε εντολή να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού και να δημιουργήσει στην ουσία νέο ανάχωμα μήκους περίπου 120 μέτρων για να σταματήσουν οι πλημμύρες, είτε με μηχανήματα από εδάφους, είτε από αέρος, καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη.
 
Από την πληγείσα περιοχή, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έδρασε άμεσα, στην πραγματικά μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Πρώτιστο μέλημά μας είναι αφενός να σταματήσουμε το καταστροφικό αυτό φαινόμενο, με τη δημιουργία αναχώματος περίπου 120 μέτρων για να μη συνεχιστούν οι πλημμύρες, αφετέρου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών. Αποφασίσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνεύσουν οι κατοικημένες περιοχές και να μην πλημμυρίσουν άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις».
 
Η Περιφέρεια ήδη έστειλε αίτημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έγινε άμεσα δεκτό από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ στην πρωινή σύσκεψη αποφασίστηκε δέσμη αναγκαίων μέτρων, ώστε να προστατευθεί η περιοχή από ενδεχόμενες νέες βροχοπτώσεις (οι οποίες άρχισαν και πάλι).
 
«Δε χωρά καμιά καθυστέρηση και σε καμιά περίπτωση δε θα θέσουμε σε κίνδυνο τους οικισμούς και το παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Στη σύσκεψη και την αυτοψία, εκτός του περιφερειάρχη, συμμετείχαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σερρών, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Εμμανουήλ Παππά, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Σερρών και εκπρόσωποι από τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ της περιοχής.
 
Ο κ. Μωυσιάδης, ο οποίος χτες μετέβη στην Αθήνα για να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Σερρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους, τόσο στις εργασίες άμεσης ενίσχυσης του αναχώματος, όσο και στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η περιοχή».
 
Την ίδια ώρα η κ. Κόλλια - Τσαρουχά έκανε διαρκείς επαφές με το σύνολο των αρμοδίων στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μεγάλες, αλλά ευτυχώς δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση τον Πεθελινό Σερρών, για τον οποίο ελήφθη ειδική μέριμνα. Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά παραμένει στις Σέρρες, για να συμμετέχει στο συντονισμό των επιχειρήσεων αποκατάστασης των καταστροφών.
 
Την ίδια ώρα τους αρμόδιους ανησυχεί και η κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Κερκίνη. Σε δηλώσεις του στα μέσα των Σερρών, ο κ. Μωυσιάδης είπε πως τα θυροφράγματα της λίμνης θα ανοίξουν το ερχόμενο Σάββατο, διότι αντέχουν μόνο για άλλες τρεις μέρες και έτσι είναι πιθανό να πλημμυρίσουν χωράφια ελεγχόμενα και αναγκαστικά, αλλά θα προστατευτούν οι γύρω οικισμοί. Αν χρειαστεί μάλιστα θα δημιουργηθούν και αναχώματα γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.

ΣΥΡΙΖΑ-Αφροδίτη Σταμπουλή καταγγέλλει: Παραλείψεις αντιπλημμυρικών έργων σε Στρυμόνα και Κερκίνη και πολιτική εκμετάλλευση της δυστυχίας

Με δήλωση της το απόγευμα της Τρίτης 10/3, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Π.Ε. Σερρών Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στην Π.Ε. Σερρών καταγγέλλει την εγκατάλειψη της συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων, από τις κυβερνήσεις, ενώ υπεραμύνεται την άμεση δράση της σημερινής κυβέρνησης με το να κηρυχθεί άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Π.Ε. Σερρών. Ταυτόχρονα καταγγέλλει και την πολιτική εκμετάλλευση της δυστυχίας των συμπολιτών μας...
 
Αναλυτικά στη δήλωσή της αναφέρει:
"Η πρόσφατη πλημμύρα εκτεταμένων καλλιεργημένων περιοχών, σε πολυάριθμες δημοτικές κοινότητες τις Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κατέδειξαν την παντελή απουσία των συνεχών ελέγχων και την παράλειψη των σοβαρών παρεμβάσεων που απαιτούνταν για τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
 
Η σημερινή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες στο αίτημα της Περιφέρειας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση υπερπηδώντας, ως τυπικό εμπόδιο, το γεγονός ότι ο αρμόδιος Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, δεν έχει αναλάβει τυπικά τα καθήκοντά του. Παράλληλα, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αγροτική ανάπτυξη, ώστε όχι μόνο να παρέμβουν άμεσα οι υπεύθυνοι φορείς για τις αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ) αλλά και να αναζητηθούν όλες οι πιθανές εθνικές και κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πληρέστερη αποζημίωση των πληγέντων το συντομότερο δυνατόν.
 
Η προσπάθεια χρησιμοποίησης επικοινωνιακών τεχνασμάτων με σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση της δυστυχίας των συμπολιτών μας προσβάλλει τη νοημοσύνη τους και ως τέτοια θα απομονωθεί."
 
Ανοίγουν το Σάββατο οι «πόρτες» της Κερκίνης

«Θα ανοίξουν οι "πόρτες" του θυροφράγματος της Κερκίνης το Σάββατο, υπό τον πλήρη έλεγχο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, μετά από επιτόπιο έλεγχο με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στην περιοχή του Πεθελινού, του δήμου Εμμανουήλ Παππά. Το κλιμάκιο μετέβη στο σημείο όπου έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Στρυμόνα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο πλημμύρας κατοικημένες περιοχές του συγκεκριμένου δήμου.
 
Νωρίτερα οι προαναφερθέντες συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αμέσως τα προβλήματα που προέκυψαν στο νομό, μετά τη συνεχή νεροποντή των τελευταίων ημερών.
 
Κάτοικοι του Πεθελινού και άλλων χωριών του δήμου Εμμανουήλ Παππά επέρριψαν ευθύνες στην κ. Κόλλια και τον κ. Τζιτζικώστα κάνοντας λόγο για παραμέληση του νομού, ενώ τους επιτέθηκαν φραστικά με αποτέλεσμα να παρέμβουν άνδρες της αστυνομίας για την αποτροπή επεισοδίων.
 
Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι του δήμου Αμφίπολης Κώστας Μελίτος και του δήμου Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα εξέφρασαν φόβους περί πλημμύρας κατοικημένων περιοχών, μετά το άνοιγμα του φράγματος της Κερκίνης.
 
Στο Πεθελινό, όπου έσπασε το ανάχωμα, βρίσκεται αυτήν την ώρα τεχνικό κλιμάκιο προκειμένου να λάβει αμέσως μέτρα ώστε να αποφευχθεί η πλημμύρα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ ζητήθηκε να παρέμβει και ο στρατός ώστε να συμβάλει στη δημιουργία τεχνητού φράγματος με σάκους άμμου που θα συγκρατήσουν το νερό.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού στον τύμβο της Αμφίπολης

Το πρώτο διερευνητικό βήμα για την επόμενη ημέρα της έρευνας στον Τύμβο Καστά και υπό την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε σήμερα το μεσημέρι.
 
Δύο εκπρόσωποι του ΥΠΠΟ μετέβησαν στην Αμφίπολη όπου είχαν συνάντηση με την διεπιστημονική ομάδα των ανασκαφέων, δηλαδή την κα Κατερίνα Περιστέρη, τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Λεφαντζή, τον πολιτικό μηχανικό κ. Δημήτρη Εγγλέζο και τον καθηγητή γεωλογίας κ. Γρηγόρη Τσόκα.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12/03/2015 - 10:21