Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών  5/3/2015


Ημερίδα για την προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη στο Όρος Μενοίκιο  

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του Προγράμματος LIFE+ «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών με τίτλο «Η προστασία του Ασπροπάρη στο Όρος Μενοίκιο, η απειλή των δηλητηριασμένων δολωμάτων». Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου και ώρα 11:00, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών (1ο χιλ Σερρών - Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Σέρρες).

Στην Ελλάδα σήμερα αναπαράγονται λιγότερα από 15 ζευγάρια του σπάνιου αυτού γύπα, με το Όρος Μενοίκιο να φιλοξενεί μόλις ένα από αυτά. Το είδος χαρακτηρίζεται στην πρόσφατη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ως «Κρισίμως Κινδυνεύον». Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ελληνική επικράτεια είναι η παράνομη χρήση και η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση. Η νοσηρή αυτή πράξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Ενδεικτικό της απειλής των δηλητηριασμένων δολωμάτων για τα πτωματοφάγα αρπακτικά είναι το περιστατικό δηλητηρίασης δύο ατόμων του είδους κατά την άφιξή τους από την Αφρική, τον Απρίλιο του 2013 στην Ασπροβάλτα Σερρών.

Παρεμβάσεις στο δρόμο προς Ιστίμπεη

Τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του νεοσύστατου Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, αποτελούμενη από τους Γιώργο Τάτσιο, Ευγένιο Χαϊτίδη, Άννα Κωστίκα και Μαρία Τζιάκα.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε εξαιρετικό κλίμα σχετικά με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας στη βελτίωση του οδοστρώματος που οδηγεί στο Οχυρό Ιστίμπεη, ώστε να γίνει απρόσκοπτα η μετάβαση των εκατοντάδων επισκεπτών την 5η Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί η ετήσια εκδήλωση μνήμης για τη μάχη των Οχυρών.

Ο κ. Αντιπεριφειάρχης πρότεινε να γίνει προγραμματισμός για τη σταδιακή ασφαλτόστρωση του εν λόγω δρόμου, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη σε υλοτομία, κτηνοτροφία, ιστορικό και εναλλακτικό τουρισμό.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποφασίστηκε να τεθεί υπό την αιγίδα της αντιπεριφέρειας η πρώτη εκδήλωση (διάλεξη) του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου στις Σέρρες με θέμα «Οχυρά Γραμμής Μεταξά, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ».

Θανατηφόρο τροχαίο στη Νικόκλεια  

Χθες (4-3-2015) τα ξημερώματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 41χρονος ημεδαπός και ενώ κινούνταν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με κατεύθυνση από Αγία Παρασκευή προς Νικόκλεια στις Σέρρες, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νιγρίτας Σερρών.

Συνελήφθησαν 3 άτομα, για περισσότερα απο 600.000 ευρώ, χρέη στο Δημόσιο

Ειδικοί αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν χθες (2-3-2015) και σήμερα (3-3-2015) για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων για οφειλές στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 ατόμων στις Σέρρες.

Αναλυτικά, πρόκειται για:
•           54χρονο ημεδαπό, για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 298.777,40 ευρώ.
•           57χρονη ημεδαπή, για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 258.379,61 ευρώ.
•           51χρονο ημεδαπό, για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των   51.429,44 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.
    
 
...
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05/03/2015 - 09:31