Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

 

‘’Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ’’

 

Αντιδράσεις αναμένονται από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ,στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο όπου

συζητείται η θέσπιση κινήτρων, ουσιαστικά έγκρισης κονδυλίων μέσα από φορολογική επιβάρυνση των νησιωτών , για τη παραμονή επικουρικών γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

‘’Η Δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί υποχρέωση του κράτους πρόνοιας σύμφωνα και με το Σύνταγμα και ανάλογοι φόροι εισπράττονται ήδη, από τους πολίτες, ως εκ τούτου αποτελεί πρόκληση οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών να καλούνται πάλι να συνεισφέρουν ,με την ‘’ευαρέσκεια ‘’μάλιστα του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή στη πρωτοβουλία της Περιφέρειας ,να αναλάβει το κόστος χορήγησης αυτών των κινήτρων..’’δηλώνουν στην ΕΡΑ Ρόδου Περιφερειακοί σύμβουλοι αντιδρώντας στη πρωτοβουλία αυτή της Περιφερειακής αρχής .

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου περιφερειακού συμβούλου Ν. Καραμαρίτη η πρόταση της Περιφερειακής αρχής είναι να διαθέσει ποσό 450 ευρώ για κάθε έναν γιατρό (σε 40 ανέρχονται οι πρώτοι) που θα υπηρετήσει σε νησί (τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα υποδείξει το ΥΠΕΚΑ )προκειμένου να καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής..

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ‘’ΡΟΔΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ’’

Ψήφισμα καταδίκης για την επίθεση στον μετανάστη από το Πακιστάν, που σημειώθηκε στην Έμπωνα, κατέθεσε στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» Γιώργος Υψηλάντης.
 Ο κ. Υψηλάντης παρέδωσε στο προεδρείο σχέδιο ψηφίσματος, καλώντας το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν το περιστατικό φρίκης σε βάρος μετανάστη, που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες στο νησί .


ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔ/ΛΩΝ ΡΟΔΟΥ


Δεκτή έγινε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εργαζόμενοι για την αναβολή των εκλογών στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά, και με προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε ανέστειλε τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τις ημερομηνίες 2, 3, 4 Μάρτη, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που ορίστηκε για τις 9 Μαρτίου.

‘’ Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της πλειοψηφίας της απερχόμενης Διοίκησης του Σωματείου να αποκλείσει χιλιάδες συναδέλφους από τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες’’ τονίζει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο Σωματείο, καλώντας την πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης με κοινή συμφωνία των δύο παρατάξεων, να αποδεχτεί τα όσα με αίτημά τους ζητούν οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στο δικαστήριο. Να οδηγηθεί δηλ. το Σωματείο σε εκλογές με αδιάβλητες, διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς μεθοδευμένο αποκλεισμό κανενός εργαζόμενου.

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ‘’ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΟΜΑΛΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ ΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ –ΚΡΗΤΗ’’

Ερώτηση προς τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα , κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην έντονη ανησυχία που υπάρχει σε Κάρπαθο και Κάσο, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την έλλειψη πλοίου που εκτελεί τα επιδοτούμενα δρομολόγια, συνδέοντας τα δύο αυτά νησιά της Δωδεκανήσου με τον Πειραιά, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η ακινητοποίηση του ενός πλοίου θα επισύρει οξύ πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καρπάθου και της Κάσου και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο.

Απευθύνει παράλληλα και ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη του τελευταίου διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου και Κάσου. Ο κ. Κόνσολας ζητά να καλυφθεί άμεσα ενδεχόμενο κενό που θα υπάρξει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του επαναληπτικού διαγωνισμού.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 28ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙ 14ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας 28χρονος ημεδαπός ο οποίος προσέγγισε 14χρονο ημεδαπό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και έκτοτε, αφού απέκτησαν διαδικτυακή φιλία, του έστελνε μηνύματα με προτάσεις που αφορούσαν σε ασελγείς πράξεις.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε άμεσα μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από γονιό του ανηλίκου.
Ο συλληφθείς με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του παραπέμφθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ

Στην επικύρωση της απόφασης κατάργησης του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω-Νισύρου, θα προχωρήσει το Περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κατά την σημερινή του συνεδρίαση.

Ο Φορέας, που αποτελούσε μέχρι σήμερα αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, κατά την τελευταία του συνεδρίασή ,στις 31 Οκτωβρίου μετά από πρόταση του προέδρου του, αντιδημάρχου Κω Ηλία Σιφάκη, αποφάσισε τη κατάργηση του με το σκεπτικό ότι

‘’δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του υπό το υπάρχον καθεστώς και δεδομένου ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τα υπόλοιπα θεσμικά μέλη της εταιρίας δεν συνεισέφεραν οικονομικά ως όφειλαν εκ του καταστατικού.’’

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της εταιρίας ήταν η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Κω, ο δήμος Νισύρου, η Ένωση ξενοδόχων Κω, το Σωματείο ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και το Σωματείο τουριστικών πρακτόρων.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ

Μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην «Μούσα του Αιγαίου», Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη, παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Πολύκεντρο Πυλίου, στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Δράσεις «Φαιναρέτη» και ο Μηνάς Χατζηαντωνίουμε στόχο τη λειτουργία του Κέντρου παράδοσης και λαϊκού πολιτισμού «Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη - Ευτυχία Σαρρή».

 

Θερμή ήταν η ανταπόκριση πολιτών απ’ολη τη Κω στο κάλεσμα για απόδοση ελάχιστης ευγνωμοσύνης στη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της (πάνω από 80 χρόνια) στο παραδοσιακό τραγούδι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη ομιλία του Μηνά Χατζηαντωνίου,ακολούθησε ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα εκπομπών της ΕΡΤ αλλά και εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμήν της μεγάλης παραδοσιακής μας τραγουδίστριας.

Στη συνέχεια η Άννα ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενη και ευχαρίστησε με το δικό της μοναδικό τρόπο τον κόσμο για την παρουσία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για την εκδήλωση ήρθαν στην Κω ο πάτερ Αθανάσιος από τον Ορχομενό, που είναι χρόνια θαυμαστής της αλλά και ένας καπετάνιος από την Ιθάκη, ο οποίος -όπως τόνισε ο Μ. Χατζηαντωνίου συγκινημένος- σε όλα του τα ταξίδια είχε πάντοτε τρεις γυναικείες μορφές μαζί του: της Παναγίας, της μητέρας του και της Άννας Καραμπεσίνη.  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΠΗ

Δέκα τέσσερις πρόσφυγες εντοπίστηκαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες στην παραθαλάσσια περιοχή ''ΛΑΜΠΗ'' της Κω, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής. Μεταξύ αυτών και τρία παιδιά. Όλοι μεταφέρθηκαν στο χώρο της Αστυνομίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία και να αφεθούν ελεύθεροι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ DIGEA ΓΙΑ ΜΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Για αποκλεισμό των συμπολιτών μας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, κάνει λόγο σε επιστολή προς τη Digea ο δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος ζητώντας πλήρη κάλυψη  του νησιού με το ψηφιακό σήμα αφού το τελευταίο διάστημα ο Δήμος έγινε αποδέκτης  έντονων διαμαρτυριών από κατοίκους .

‘’Σας γνωρίζουμε ’’υπογραμμίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος ‘’ότι μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του επίγειου ψηφιακού σήματος της DIGEA στην Κάρπαθο,  είμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από κατοίκους του νησιού, λόγω αδυναμίας λήψης σήματος  -«λευκές περιοχές», όπως τις ονομάζει η DIGEA-  και συγκεκριμένα οι περιοχές  Όθος,   Πυλές , Αρκάσα, Όλυμπος, Αεροδρόμιο.
Οι συμπολίτες μας, με το ολοκληρωμένο δίκτυο της DIGEA και την αναβάθμιση του τηλεοπτικού σήματος, πίστευαν ότι θα επέρχονταν η ποιοτική βελτίωση στην καθημερινή τους ενημέρωση και ψυχαγωγία. Αντιθέτως, λόγω της ελλιπούς κάλυψης του νέου δικτύου, δεν έχουν πλέον καθόλου σήμα, ούτε καν το αναλογικό σήμα κακής ποιότητας που είχαν στο παρελθόν.’’

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΛΟ

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ 1Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ 1945
‘’Η Τήλος, νοιώθει την ανάγκη να εκφράσει ένα βαθύ και ειλικρινές ευχαριστώ προς του ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του νησιού και της χώρας μας, μία χώρα την οποία εμείς ήμαστε πλέον υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΗ, από κάθε είδους πόλεμο είτε αυτός είναι στρατιωτικός, είτε πολιτικός, είτε οικονομικός ..’’’τονίζει η δημοτική αρχή Τήλου με αφορμή την επέτειο από τη μάχη της Τήλου 1Η του Μάρτη 1945.

Περισσότερους από τέσσερις μήνες (20η  Οκτωβρίου 1944 – 1η Μαρτίου 1945.)

συνεπλάκησαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις με τους Γερμανούς για την απελευθέρωση του νησιού.

Η Τήλος θεωρείτο στρατηγικής σημασίας, καθώς από το νησί περνούσε η τροφοδοσία και τα εφόδια προς την γερμανική φρουρά της Ρόδου και σε περίπτωση απώλειας της οι Γερμανοί, ήταν θέμα χρόνου να εγκαταλείψουν την μάχη στα Δωδεκάνησα.  
Σκληρές ήταν οι μάχες μεταξύ Ιερολοχιτών και Γερμανών, οι απώλειες, τραυματισμοί, αιχμαλωσίες, βυθίσεις πλοίων. Μέχρι που οι Σύμμαχοι στα τέλη Φεβρουαρίου του 1945, αποφάσισαν την κατάληψη της Τήλου και απέστειλαν ισχυρές δυνάμεις Ιερολοχιτών, ναυτικού και αεροπορίας, οι οποίοι και κατάφεραν  να εξουδετερώσουν κάθε αντίσταση των  Γερμανών την 1η Μαρτίου.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΛΥΜΝΟ


ΔΩΔΕΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ


Δώδεκα ακόμα πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην Κάλυμνο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων.

Πρόκειται για 8 άνδρες υπήκοους Συρίας και 4 υπήκοους Αφγανιστάν (2 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 2 παιδιά) προερχόμενους από τα απέναντι τουρκικά παράλια.