Συνέντευξη του Πέτρου Κωνσταντίνου - ΚΕΕΡΦΑ στην ΕΡΑ

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Δίκτυο της ΕΡΑ, ο κος Πέτρος Κωνσταντίνου μετέφερε την ενημέρωση που είχε από μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στην Αμυγδαλέζα και επικοινώνησαν με την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή».

Ανέφερε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η Αστυνομία προσπάθησε να βάλει μέσα στα κοντέινερ των Μπλοκ 9 και 10 τους κρατούμενους με βίαιο τρόπο. Πριν από πέντε μέρες στα συγκεκριμένα κοντέινερ οι κρατούμενοι είχαν βάλει σε λειτουργία τα κλιματιστικά που υπήρχαν αλλά δεν χρησιμοποιούνταν και για να τιμωρηθούν τους έκοψαν το ρεύμα με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε φως. Μετά την άρνηση των κρατουμένων χθες να μπουν στα συγκεκριμένα κοντέινερ η Αστυνομία απάντησε με ρατσιστικά σχόλια και βία.

Επίσης, ανέφερε, ότι νωρίτερα την ίδια μέρα αστυνομικοί ποδοπάτησαν το φαγητό των κρατουμένων λέγοντας προσβλητικές φράσεις όπως, «φάτε το κι ας πεθάνετε». Και όλα αυτά ήταν απλώς η σπίθα που προκάλεσε την εξέγερση που γενικεύτηκε με εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών. Εκτιμώντας τα αίτια, ανέφερε πως οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες, υπενθυμίζοντας την μαζική απεργία πείνας που είχαν κάνει οι κρατούμενοι με μόνο αίτημα την ελευθερία τους και το κλείσιμο των κέντρων κράτησης.

Για τις προηγούμενες καταγγελίες στην ΚΕΕΡΦΑ ανέφερε χυδαίες επιθέσεις αστυνομικών κατά κρατουμένων κατά την διάρκεια της προσευχής του Ραμαζανιού, καθώς και τους βασανισμούς μεταναστών στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου -που πριν κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα- προκειμένου να υπογράψουν την οικειοθελή αποχώρησή τους από την χώρα.

Η κορύφωση αυτής της πίεσης  που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν με την έναρξη του «Ξένιου Δία» από την τότε τρικομματική κυβέρνηση οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στα όρια τους, λόγω της ρατσιστικής συμπεριφοράς της Αστυνομίας.


Στο γενικότερο θέμα του αν η ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και πιο ρατσιστική ο κος Κωνσταντίνου εκτίμησε πως η διολίσθηση της κοινωνίας μας προς τον ρατσισμό δεν είναι αυθόρμητη αντίδραση, αλλά μια πολιτική που έρχεται από τα πάνω, από τις ίδιες τις κυβερνήσεις και είναι χαρτί για την διάσπαση του εργατικού κινήματος. Στοχοποιεί τους αδύναμους και κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες και επειδή πάντα συνοδεύεται από την προπαγάνδα για τις αρρώστιες και την εγκληματικότητα που δήθεν προκαλούν οι αλλοδαποί βοηθά τους κυβερνώντες να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.


Στο υπόλοιπο της τηλεφωνικής του συνέντευξης στην ΕΡΑ και τη δημοσιογράφο Μαρία Κουτσιμπύρη, ο κος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στα ζητήματα της ιθαγένειας των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, τις απειλές και τις διώξεις που δέχεται ο ίδιος και η ΚΕΕΡΦΑ ενώ κατέληξε με ένα μήνυμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τον αγώνα που δίνουν. 

 

...ακούστε το επισυναπτόμενο ηχητικό αρχείο...

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11/08/2013 - 22:59
Συνημμένα αρχεία: