Άρθρο στην εφημερίδα L’Humanité:Μπορούμε ν αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Οι προτεραιότητες μίας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που επί 2,5 χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που είχε δεσμευτεί στην τρόικα των δανειστών να προωθήσει νέα αντικοινωνικά μέτρα, αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον στόχο του να την ανατρέψει. Ο ελληνικός λαός έχει τώρα τον λόγο. Αυτός θα επιλέξει με την ψήφο του στις 25/1/2015 μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών. Εάν δηλαδή θα συνεχιστούν οι καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας ή εάν αυτές θα ανατραπούν και αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η κυβέρνηση και οι φίλοι της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσπαθούν με την διάχυση του φόβου και της κινδυνολογίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της προοπτικής μία αριστερής κυβέρνησης να τρομοκρατήσουν ένα λαό, που υποφέρει εδώ και 5 χρόνια από την αντικοινωνική πολιτική των μνημονίων, που κατεδάφισε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και εκτίναξε την ύφεση, την ανεργία και την φτώχεια σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η κινδυνολογία της κυβέρνησης και κυρίαρχων κύκλων του ΔΝΤ, της Ευρωζώνης και των οικονομικών και πολιτικών κυρίαρχων ελίτ της Γερμανίας, καθώς και οι επιθέσεις των λεγόμενων «αγορών», δεν τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας, ώστε μία αριστερή κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στους αγώνες και την ψήφο του ελληνικού λαού, να προωθήσει και να εφαρμόσει το αναπτυξιακό και προοδευτικό πρόγραμμά της μέχρι τέλους, χωρίς να υποκύψει σε καμία απειλή, σε κανένα εκβιασμό, σε καμία πίεση του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και των φιλικών τους μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το παρόν και το μέλλον της χώρας μας θα το αποφασίσει ο ίδιος ο λαός μας και όχι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ούτε οι υπάλληλοι των δανειστών της χώρας μας.

Το κριτήριο στις αποφάσεις μας, ως αριστερής – προοδευτικής κυβέρνησης, δεν θα είναι οι θρασύτατες και ταπεινωτικές για το λαό και τη χώρα μας απαιτήσεις των δανειστών της χώρας και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, αλλά η επιβίωση του λαού, η αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, το μέλλον της νέας γενιάς καθώς και η ανάγκη ν’ ανοίξουν νέοι ελπιδοφόροι δρόμοι για όλους τους λαούς της Ευρώπης με την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών της αιώνιας λιτότητας.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και σε κάθε περίπτωση η συμμαχία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας για το σχηματισμό μίας αριστερής κυβέρνησης. Η αριστερή κυβέρνηση θα έχει ως βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της, την ακύρωση των μνημονίων της λιτότητας, την αντικατάστασή τους από ένααναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποκατάσταση των εισοδημάτων των λαϊκών τάξεων και την επαναφορά των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επίσης την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές των δανειακών συμβάσεων, ώστε να ακυρωθούν οι επαχθείς και αποικιοκρατικοί όροι τους και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους, για να πάρει βαθειά ανάσα ο λαός και η χώρα μας.

Η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει πρώτα απ΄όλα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των άμεσων κοινωνικών αναγκών των θυμάτων της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Έχουμε έτοιμα τα νομοσχέδια, που η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή και θα ψηφίσει κατά προτεραιότητα για την επαναφορά του μηνιαίου μικτού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 586 ευρώ,που μειώθηκε στα χρόνια του μνημονίου, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για τηνεπαναχορήγηση της περικοπείσας 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, για όσους συνταξιούχους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου. Επίσης, τα νομοσχέδια για τηνκατάργηση των μνηνονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων που θέσπισαν τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εξ αυτού του λόγου, καθώς και την επαναφορά της προστατευτικής από τις απολύσεις εργατικής νομοθεσίας στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση τηςαυταρχικής και αντιδημοκρατικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση απεργών.

Επίσης η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή και θα ψηφίσει νομοσχέδια για την ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε τράπεζες, που θα προβλέπουν ακόμα και διαγραφή τμήματος ανάλογου με τις απώλειες που είχαν τα εισοδήματά τους τα 5 χρόνια του μνημονίου.

Ταυτόχρονα η αριστερή κυβέρνηση θα δρομολογήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στις φτωχές οικογένειες, κουπόνια σίτισης σε φτωχούς και ανέργους, διασφάλιση στέγης στους αστέγους, υγειονομική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, δωρεάν μετακίνηση των φτωχών και ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ).

Αυτά τα μέτρα θα είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του αντιμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματός μας. Η προώθησή του προϋποθέτει την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του λαού, την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης και συμμαχίες με αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, συνδικάτα αλλά και κυβερνήσεις του φτωχού ευρωπαϊκού νότου.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και η οικονομική και πολιτική ελίτ της Γερμανίας που ηγεμονεύει στην Ευρωζώνη διαχειρίζονται τον φόβο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκπροσωπούν την ελπίδα του λαού μας και όλων των λαών της Ευρώπης για καλλίτερες μέρες. Το μέλλον ξεκίνησε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε ν αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

του Δημήτρη Στρατούλη
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09/01/2015 - 18:03