Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών  23/12/2014


Eκλεβαν φορτηγά στη Βόρεια Ελλάδα
 
Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε  σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πτολεμαΐδα και Γιαννιτσά, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Γιαννιτσών, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
 
Πρόκειται για 8 υπηκόους Βουλγαρίας και 3 ημεδαπούς ηλικίας από 32 έως 60 ετών, ενώ στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ακόμα 3 υπήκοοι Βουλγαρίας, για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.
 
Από την  έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Γιαννιτσών και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών, εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, με φερόμενο ως «εγκέφαλο» τον 32χρονο συλληφθέντα υπήκοο Βουλγαρίας, είχε διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2013, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο (φυσικοί αυτουργοί, κατόπτευση χώρου, ασφαλή διαφυγή), όσο και στο υποστηρικτικό επίπεδο (πληροφορίες για τα ακριβή σημεία των φορτηγών, ασφαλή απόκρυψη και φύλαξη).
 
Ως προς τον τρόπο δράσης, ενεργώντας κυρίως τις νυχτερινές ώρες, αφού αρχικά εντόπιζαν τις θέσεις των φορτηγών σε επιχειρήσεις, λατομεία και εργοτάξια, στη συνέχεια αφαιρούσαν τα φορτηγά με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενώ χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως «προπομπούς» για την ασφαλή διαφυγή των αφαιρεθέντων φορτηγών.
 
Έως τώρα έχει προκύψει ότι έχουν αφαιρέσει συνολικά 37 φορτηγά οχήματα (τετραξονικά), η συνολική αξία των οποίων αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αναλυτικά αφαίρεσαν:
•           9 φορτηγά από την περιοχή των Σερρών,
•           7 φορτηγά από την περιοχή της Χαλκιδικής,
•           5 φορτηγά από την περιοχή της Καβάλας,
•           5 φορτηγά από την περιοχή του Κιλκίς,
•           5 φορτηγά από την περιοχή της Πέλλας,
•           3 φορτηγά από την περιοχή της Ημαθίας και
•           3 φορτηγά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κλοπής 2 φορτηγών οχημάτων και ενός βυτίου, με ποσότητα πετρελαίου 3.000 λίτρων, που έγινε το βράδυ της 12 προς 13 Νοεμβρίου του 2014, από λατομείο σε χωριό της Χαλκιδικής, ενώ επιπλέον από τον χώρο αφαίρεσαν ποσότητα ορυκτέλαιου 1.600 λίτρων και διάφορα μηχανήματα και εργαλεία της επιχείρησης, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στις 198.000 ευρώ.
 
Επίσης σε άλλη περίπτωση, το βράδυ της 19 προς 20 Δεκεμβρίου του 2014, αφού παραβίασαν την είσοδο χωματουργικής εταιρείας σε χωριό του Κιλκίς, αφαίρεσαν ένα φορτηγό όχημα και ένα μηχάνημα έργων, ενώ από τον χώρο της εταιρείας αφαίρεσαν ποσότητα πετρελαίου και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.
 
Το φορτηγό και το μηχάνημα έργων εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποδόθηκαν στον νόμιμο ιδιοκτήτη του.
 
Εκτός των φορτηγών οχημάτων που αφαιρούσαν, που ήταν και ο σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεσαν επιπλέον από τους χώρους των επιχειρήσεων, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, γεννήτριες, φιάλες οξυγόνου και άλλα διάφορα εργαλεία.
 
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•           πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
•           διάφορα κλειδιά φορτηγών και οχημάτων,
•           ηχοσυστήματα αυτοκινήτων,
•           μπαταρίες οχημάτων,
•           1 κυνηγετικό όπλο,
•           1 πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και 15 φυσίγγια,
•           κροτίδες,
•           1 φιάλη οξυγόνου,
•           8 Ι.Χ.Ε. οχήματα, εκ των οποίων τα 7 έφεραν βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας,
•           ένα ζευγάρι πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος βουλγάρικων Αρχών,
•           δοχεία με ποσότητες πετρελαίου και
•           μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
 
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε βάρος 47χρονου συλληφθέντα, μέλους της οργάνωσης, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής φυλάκισης 27 ετών και 6 μηνών για διακίνηση παράνομων μεταναστών, ενώ σε βάρος 32χρονου συλληφθέντα, ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις με πολύμηνη ποινή φυλάκισης για κλοπές.
 
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για - κατά περίπτωση – συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως η δομή και η λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

 
Συνάντηση προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών  με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου
 
Η ελλείψεις σε γιατρούς, η ενοποίηση των κλινικών και οι μετακινήσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας , ήταν μερικά απο τα  θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ευσταθιάδη.
 
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
 
Ενοποίηση Παθολογικών Κλινικών: Τονίσθηκαν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εξέλιξη αυτή και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν (όσο αφορά την κίνηση και πληρότητα) των Παθολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου, συγκριτικά με άλλες ομοειδείς κλινικές. Οι παράμετροι αυτοί φαίνεται ότι γίνονται αντιληπτές από τη Διοίκηση. Όλοι οι φορείς του Νομού πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες επηρεασμού προς κάθε κατεύθυνση, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενοποίησης.
 
Η Νοσηλεία των ανασφαλίστων γίνεται πράγματι στο Νοσοκομείο, όπου με μέριμνα της Διοίκησης, έχει συγκροτηθεί κατά το νόμο επιτροπή από δύο γιατρούς και έναν διοικητικό για να εξετάζει τα εκάστοτε δεδομένα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του ασθενούς.
 
Διαπιστώθηκε ότι συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών από το Γ.Ν. Σερρών και τα Κέντρα Υγείας του Νομού για να καλύψουν διάφορες ανάγκες (π.χ. εφημερίες Νοσοκομείων άλλων Νομών), ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στις περισσότερες Κλινικές του Νοσοκομείου.
 
Ζητήθηκε από τον Διοικητή να εντείνει τις προσπάθειές του για να δοθούν τα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου χρήματα και να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε Ιατρούς και λοιπό προσωπικό.  Μας διαβεβαίωσε ότι κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποσπάσει κονδύλια από το Υπουργείο. Επίσης, ότι έχουν γίνει κρίσεις για πρόσληψη σε θέσεις ΕΣΥ τεσσάρων γιατρών και ότι έθεσε αίτημα για άλλους επτά επικουρικούς.

Ακόμη, το προεδρείο επανέφερε την πάγια πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για συμμετοχή εκπροσώπου του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.
 
Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε :
 
"Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ενοποίηση των δύο Παθολογικών Κλινικών, διότι θα προκαλέσει λειτουργική συμφόρηση, θα θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών (και κατά συνέπεια την υγεία των ασθενών), και θα επιδεινώσει αφόρητα τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και του λοιπού προσωπικού.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε να μετακινούνται συνάδελφοί μας (σε βάρος της οικογένειας και των αντοχών τους) για να καλύπτονται προσωρινά διάφορες ανάγκες.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συνεχή υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, τον περιορισμό των κονδυλίων, την συνεχή μείωση, απαξίωση και «υπερεκμετάλλευση» του Υγειονομικού προσωπικού.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον περιορισμό της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με αξιοπρέπεια.

Ζητούμε να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο, τα Πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις στις κενές οργανικές θέσεις και όχι με «μπαλώματα» και μετακινήσεις " .
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23/12/2014 - 10:53