Αύξηση των όριων ηλικίας συνταξιοδότησης και νέες περικοπές στις συντάξεις ανακοίνωσε ο Βρούτσης!

Την πρόταση της τρόικας για εδώ και τώρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε νέες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις!

Συγκεκριμένα, χθες, με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Δεκέμβριο, ο υπουργός άνοιξε τον δρόμο για άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) "κλείνοντας" ταυτόχρονα κάθε παράθυρο συνταξιοδότησης πρίν το 62ο έτος ηλικίας για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων. Ακριβώς δηλαδή αυτό που ζητούν επιτακτικά κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις οι δανειστές!

Προκειμένου να δικαιολογήσει την υιοθέτηση των σκληρών προτάσεων της τρόικας, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι το 91,96% του συνόλου των ασφαλισμένων των «ευγενών ταμείων» που συνταξιοδοτήθηκε κατά το τελευταίο τετράμηνο βγήκε στη σύνταξη σε ηλικία κάτω από τα 62 έτη.

«Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια 'πολυτέλεια' ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως και 12 χρόνια σε αρκετές κατηγορίες ααφαλισμένων.

Απόκλιση ίσον περικοπές!

Αίσθηση ακόμα προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων (ένταξη όλων των ταμείων, κύριων και επικουρικών, στο ΙΚΑ, που θα σημάνει και μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 30%, αλλά και ταυτόχρονη σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών), ενώ υπενθύμισε με νόημα: "Βασική υποχρέωση της χώρας μας, σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010, είναι το ύψος των δαπανών μέχρι και το 2060 να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων τουΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται". Άφησε έτσι να εννοηθεί πως αν στο μέλλον υπάρξει απόκλιση, έρχονται νέες περικοπές συντάξεων!

Να σημειώσουμε πως τα κυριότερα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τον Δεκέμβριο του 2014 δείχνουν ότι:
*Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913 άτομα.
* Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.523.296, εκ των οποίων οι 12.354 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.
* Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.331.601.409,10 ευρώ.
* Η αντίστοιχη συνταξιοδοτική δαπάνη για το έτος 2014 ανέρχεται σε 27.738.352.144,33 ευρώ.
* Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που καταβλήθηκε στους νέους συνταξιούχους το τελευταίο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 267.115.659,34 ευρώ.
* Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 953,58 ευρώ.

πηγή:http://www.avgi.gr/ , Ανδρέας Πετρόπουλος