Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-19-12-2014

Συλλήψεις 30 Συρίων μεταναστών και έξι διακινητών εκ των οποίων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πέντε από τη Ζάκυνθο!


Στη σύλληψη 30 μεταναστών και έξι διακινητών προχώρησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αρχές, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού σώματος. Η επιχείρηση έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο Καλαμάκι Ζακύνθου και διεξήχθη υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, έως την ώρα που αποκλείστηκαν συγκεκριμένοι δρόμοι και γειτονιές στο χωριό. Οι 30 μετανάστες, (σ.σ. γιατί δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες), σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, είναι Συριακής καταγωγής και φέρονται να είχαν έλθει στο νησί εδώ και μέρες και διέμεναν σε πανσιόν του Καλαμακίου ενώ οι διακινητές φέρονται να είχαν προετοιμάσει την διακίνησή τους, με ειδικό φορτηγό όχημα το οποίο και κατασχέθηκε. Μεταξύ των έξι συλληφθέντων ως διακινητών, υπάρχουν, βάσει πληροφοριών πέντε ημεδαποί, από το νησί. Η επιχείρηση ήταν καλά σχεδιασμένη καθώς οι διακινητές των μεταναστών ήταν από μέρες υπό διακριτική παρακολούθηση και χθες το βράδυ αποφασίστηκε να γίνει η επέμβαση. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας επέδραμαν σε σπίτι στο Καλαμάκι, όπου εντόπισαν και ακινητοποίησαν το όχημα μεταφοράς. Στη συνέχεια εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό μέσα στη νύχτα προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να συλλάβουν άτομα που είχαν διαφύγει. Από την πλευρά του, το Λιμεναρχείο αναζητά το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες στην περιοχή Καλαμακίου Οι μισοί από τους μετανάστες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι άλλοι μισοί στο Λιμεναρχείο.

Τις συλλήψεις καταγγέλλει το τοπικό Εργατικό Κέντρο, που ζητάει την προστασία των μεταναστών

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καταγγέλλει ότι η σύλληψη των 30 Σύριων μεταναστών στο νησί μας, στις 18 Δεκέμβρη, αποκαλύπτει για άλλη μία φορά την βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης   ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και των υπόλοιπων κομμάτων του Ευρωμονόδρομού. Μιας πολιτικής που εκμεταλλεύεται στυγνά Έλληνες και ξένους εργάτες, που καλλιεργεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που φτιάχνει φράχτες για να αντιμετωπίσει τους «εχθρούς» εξαθλιωμένους μετανάστες, που έχει στηρίξει τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», εμποδίζοντας τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα μετανάστες να μετακινηθούν σε άλλες χώρες. Όλα αυτά είναι απόρροια του ίδιου σάπιου κοινωνικό-οικονομικού συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όσο υπάρχει θα υπάρχουν δουλέμποροι, θα υπάρχουν θύματα. Η διέξοδος βρίσκεται στη δημιουργία ενός ρωμαλέου μετώπου πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, και φοιτητών, που θα βάλει φρένο στα σχέδιά τους. Θα έχει προοπτική μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία χωρίς τα παράσιτα τους… κεφαλαιοκράτες, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, με εργατικό έλεγχο. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί να παρασχεθεί, εκτός από τη στέγαση και σίτιση, πλήρης ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη στους μετανάστες, ολοκληρωμένη στήριξη και αρωγή. Να μη διωχτεί ποινικά κανένας μετανάστης. Να χορηγηθεί άσυλο και ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Τη νέα καταστρατήγηση της Κυριακάτικης αργίας και στη Ζάκυνθο, μαζί με την εργοδοτική τρομοκρατία, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού

Ακόμα μια Κυριακή προστίθεται στις 7 Κυριακές κατά τις οποίες, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, προβλέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. Με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε στις 19/12 η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, έκανε δεκτή την απαίτηση των επιχειρηματιών του κλάδου οι 7 Κυριακές να γίνουν οκτώ, με το άνοιγμα των καταστημάτων και την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 28 Δεκέμβρη. Την εξέλιξη αυτή επισημαίνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, το οποίο, σε ανακοίνωση-καταγγελία, αναφέρει τα εξής: «Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία συνεχίζεται και αποδεικνύεται και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «ξήλωμα» της Κυριακής-αργίας και στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων. Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό. Ούτε έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ».

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, πιο συγκεκριμένα στο νησί μας και την περασμένη Κυριακή τα Σούπερ Μάρκετ ήταν ανοιχτά και υποτίθεται ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να αμειφθούν παραπάνω, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη για όλους. Αντίθετα οι επιχειρήσεις δίνουν ρεπό ή…τίποτα, αφού κάνουν το προσωπικό «λάστιχο» και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που έχουμε γνωστές επιχειρήσεις, ντόπιες-ανελλαδικές, που απέλυσαν εργαζόμενους ή ανάγκασαν άλλους σε παραίτηση. Μάλιστα υπάρχει γνωστή επιχείρηση που δεν εκβιάζει απλώς τους εργαζόμενους μειώνοντας μισθούς, έχοντας 6ωρες συμβάσεις (δουλεύοντας ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής πάνω από 8ωρο) και τρομοκρατώντας αλλά αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να υποβάλλουν παραίτηση, γιατί πλέον δεν αντέχουν, και τους απειλεί με μήνυση αν διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους!

Το Σωματείο, καλεί τον ζακυνθινό λαό να μην ενισχύει την προσπάθεια κυβέρνησης-μεγάλων επιχειρήσεων και γενικότερα του κεφαλαίου για την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Να μην ενισχύουν το μέτρο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, γιατί η αγορά δεν θα τονωθεί με όλες τις ημέρες ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά με διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς κσι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19/12/2014 - 15:42