Κυριακή 21 Δεκεμβρίου η εκπομπή "Αφύλαχτη Διάβαση" αφιερωμένη στις συλλήψεις των Τούρκων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν

του Θωμά Σίδερη

Στον κηρυγμένο πόλεμο ανάμεσα στον ηγέτη της κατ' όνομα μόνο Τουρκικής δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν και στον πάμπλουτο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου ομίλου μέσων ενημέρωσης της γείτονος, τα πρώτα θύματα είναι οι δημοσιογράφοι της Τουρκίας.

Σε μια επιχείρηση σκούπα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, συνελήφθησαν 30 πολίτες, μεταξύ των οποίων και στελέχη πρώτης γραμμής των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Με εντολή του δικαστή Ισλάμ Τσιτσέκ, η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισέβαλλε στα κεντρικά γραφεία της Ζαμάν, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, και συνέλαβε τον εκδότη Εκράμ Σάντα. Συνελλήφθησαν ακόμα ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικύτου Σαμανίολου, Χινταέτ Καρατζά, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φαχρί Σαράφογλου. Συνολικά συνελλήφθησαν 31 πολίτες σε 13 επαρχίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην Κωνσταντινούπολη.


Ο δικαστής Τσιτσέκ στηρίχτηκε σε έναν παντελώς αντιδημοκρατικό νόμο, που στην ουσία του κάνει λόγο για “εύλογη υποψία” κατάλυσης του πολιτεύματος. Την ώρα που ο Ερντογάν σχεδιάζει φαραωνικά έργα και με περίτεχνο τρόπο προσφέρει στον τουρκικό λαό το παραμύθι της ανάπτυξης, και της ανόδου των οικονομικών δεικτών με το περίτύλιγμα του ισλάμ, οι δείκτες των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων βρίσκονται στο μηδέν.


Δημοσιογράφος της Ζαμάν μιλώντας στο ertopen αναφέρει ότι συνεργάτες του Ερντογάν σχεδίαζαν εδώ και καιρό τις συλλήψεις στελεχών του ομίλου ΜΜΕ του Γκιουλέν και ότι ήταν καθαρά θέμα χρόνου για το πότε ακριβώς θα γίνονταν.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει αππαγελθεί στους συλληφθέντες, θεωρούνται υπεύθυνοι για δυσφήμιση του Τούρκου προέδρου και παραποίηση εγγράφων. Επίσης, θεωρούνται ύποπτοι για τη “συμμετοχή τους σε οργανωμένη ομάδα με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας”.


Αξίζει να σημειωθεί πως Τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και είχαν αποδοκιμάσει το βίαιο και αντιδημοκρατικό λουκέτο της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα. Θυμάμαι μία συνάδελφο από το CNN Turk, η οποάι τον περασμένο Οκτώβριο μου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πετά στον δρόμο τους δημοσιογράφους, ενώ στη χώρα μου τους στέλνει στη φυλακή”.


Άμεση ήταν και η αντίδραση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, όταν δημοσιοποιήθηκε η αστυνομική βία κατά Τούρκων δημοσιογράφων και οι συλλήψεις που επακολούθησαν. “Καταδικάζουμε την τελευταία κλιμάκωση στην καταστολή των μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική στον Ερντογάν και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων που προφυλακίστηκαν», δήλωσε ο Γιόχαν Μπιχρ, επικεφαλής του γραφείου για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και πρόσθεσε: “Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν το επιστέγασμα της ολοένα αυξανόμενης πίεσης που ασκείται από το τουρκικό καθεστώς σε μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το Κίνημα Γκιουλέν. Δείχνουν επίσης ότι οι καταγγελίες περί διαφθοράς εναντίον πολλών μελών της κυβέρνησης που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, αποτελεί το πλέον κορυφαίο ταμπού για τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάθε δημοσιογράφος που ασχολείται με αυτή την υπόθεση, δέχεται πολλαπλές απειλές. Σημειώνουμε ότι οι αρχές της Τουρκίας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την καταστολή του κουρδικού και αριστερού τύπου”, καταλήγει ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.  

Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC), η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων (TGS), το Συμβούλιο Τύπου, η Τουρκική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (TGF) και η οργάνωση "Ελευθερία για τους Δημοσιογράφους" (GOP) καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τις συλλήψεις των δημοσιογράφων ως απαράδεκτη επίθεση της κυβέρνησης κατά της δημοκρατίας και του δικαιώματος των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 17 και 25 Δεκεμβρίου 2013, δεκάδες κορυφαίες προσωπικότητες συνελήφθησαν σε μεγάλη επιχείρηση κατά της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, ο διευθύνων σύμβουλος μιας κρατικής τράπεζας και ένας μεγιστάνας των κατασκευών.

Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα, μιλώντας για σχέδιο του Γκιουλέν. Εκατοντάδες αξιωματικοί της αστυνομίας, επιθεωρητές, δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η έρευνα σε μία από τις κύριες πτυχές της υπόθεσης να κλείσει οριστικά τον φετινό Οκτώβριο. 

Οι αρχές έχουν επανειλημμένα παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης, δεδομένου ότι το θέμα συνέχισε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του δημόσιου διαλόγου όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο διαφθοράς, που σε κάθε περίπτωση αγγίζει και τον ίδιο τον Ερντογάν, απειλήθηκαν επανειλημμένως, ενώ έκλεισαν και πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, με αποκορύφωμα το λουκέτο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τον ίδιο τον Ερντογάν. 

Σύμφωνα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Τουρκία κατατάσσεται 154η από τις 180 χώρες το 2014, όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου. 

- Μη χάσετε αυτή την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου την εκπομπή "Αφύλαχτη Διάβαση" στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, η οποία είναι αφιερωμένη στις συλλήψεις των Τούρκων δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν. Δημοσιογράφοι από μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μιλούν ζωντανά στην εκπομπή, ενώ παρεμβαίνει εκπρόσωπος από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Η εκπομπή  θα μεταδοθεί 6-8 το βράδυ. Παραγωγή - Επιμέλεια- Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54