Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ  17- 12- 2014


Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣυΡιζΑ Α.Μ.-Θ. με την παρουσία Τσίπρα

Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣυΡιζα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο  ΑΣΤΗΡ  της Αλεξανδρούπολης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει τις εργασίες της.

Η συνδιάσκεψη έχει κεντρικό θέμα τις «προτεραιότητες του ΣυΡιζΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και θα έχει χαρακτήρα ανοιχτής διαβούλευσης. Στη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί, θα παρουσιαστεί το «σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από την κρίση».

Eρώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματ της Καρδιολογικής Κλινικής

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου με θέμα τα προβλήματα λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζει η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, με ορατό το κίνδυνο της αναστολή της.Η Καρδιολογική Κλινική αριθμεί μόλις δύο καρδιολόγους, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της κλινικής, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην Υγεία των ασθενών που προσέρχονται σε αυτή, αλλά και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της κλινικής.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Η υποστελέχωση της είναι ένα ακόμα παράδειγμα προσπάθειας υποβάθμισης του Γ.Ν. Ξάνθης. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν την συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών υγείας προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης γιατρών ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ξάνθη για το Κομπάνι: «Aντιστέκεται γιατί έχει πολιτική οργάνωση»

Η Σία Αναγνωστοπούλου ήταν η καλεσμένη στο στέκι Πολιτικής, Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Kardelen με θέμα την καμπάνια αλληλεγγύης για το Κομπάνι και καλεσμένη την Καθηγήτρια του Παντείου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς η Σία Αναγνωστοπούλου ανέδειξε τα σημαντικά πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η περίπτωση στο Κομπάνι, για τη Μέση Ανατολή και τη Δύση, ως ένα μικρό κομμάτι του χάρτη που αντιστέκεται στην επέλαση του ριζοσπαστικού ισλάμ, οργανωμένο με πολιτικούς και όχι θρησκευτικούς όρους, ένα παράδειγμα αντίστασης και για τη Δύση.

«Η Μέση Ανατολή μας αφορά άμεσα» είναι ή άποψη της Σίας Αναγνωστοπούλου που πρόσθετε ότι από το 2003 παρατηρείται μια κατάρρευση των κοινωνιών και των κρατών της Μέσης Ανατολής, που είχε να παρατηρηθεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με κίνδυνο αναθεώρησης των συνόρων στη Μέση Ανατολή και μεγάλα γεωστρατηγικά παιχνίδια. Παρότι φαίνεται η Μέση Ανατολή να είναι ξεκομμένη από τη Δύση, η Καθηγήτρια του Παντείου ανέφερε ότι είναι ο παραμοφρωτικός καθρέπτης αυτού που συμβαίνει στη Δύση. «Είμαστε στην ίδια φάση αλλαγών αλλά εκεί γίνεται με πιο δραματικό τρόπο» υποστήριξε.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχουμε μάθει να μιλάμε για τη Μέση Ανατολή με θρησκευτικούς όρους, αναφέροντας ότι η «θρησκειοποίηση» της πολιτικής αποτελεί όπλο του Ιμπεριαλισμού και κατ΄επέκταση το ισλαμικό κράτος που απασχολεί τη Δύση είναι, κατά μία έννοια, αντίστοιχα φαινόμενο με τα ακραία κόμματα που εμφανίζονται στη Δύση.Αφού προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και την εμπλοκή τους από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εκκοσμίκευση του ισλάμ ώστε να αποφευχθεί η εκκοσμίκευση της πολιτικής, ανέφερε ότι ο κατακερματισμός σε πολλά θρησκευτικά δόγματα, χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς και με το χαλιφάτο, που έχει επινοηθεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα από αποικιοκράτες,  στόχος τους ήταν να αποτραπεί επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στους δρόμους του Πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη Σία Αναγνωστοπούλου, η αρχή του τέλους για τη Μέση Ανατολή υπήρξε το 2003 με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, όταν και άρχισε να αναπτύσσεται ο ακραίος ισλαμισμός, όπως ακριβώς στον Πρώτο Παγκόσμιο για να σταματήσει οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία, ενώ τα μορφώματα που δημιουργεί η Δύση, όπως η Αλ Κάιντα, αυτονομούνται.

Το Κομπάνι είναι μια κουκίδα στο χάρτη, ανάμεσα σε απολύτως ανίσχυρα κράτη, που αντιστέκεται την ώρα που όλες οι πόλεις έπεφταν μέσα σε λίγες μέρες ή ώρες. Η εξήγηση είναι απλή και οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με την πολιτική αποσύνθεση της Μέσης Ανατολής, το Κομπάνι οργανώθηκε πολιτικά ! Έχει οργανωθεί σε καντόνια, με Σύνταγμα, Τοπικές Λαϊκές Συνελεύσεις και Κοινοβούλια όπου εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές τάξεις.Παράλληλα, η οικονομία της περιοχής είναι αντι-παγκοσμιοποιημένη ενώ όλα τα όργανα – στρατιωτικά και πολιτικά- απαρτίζονται εξ ίσου από άνδρες και γυναίκες, με μια οργάνωση που σπάζει όλα τα ταμπού της Μέσης Ανατολής, χωρίς την παρουσία της θρησκείας σε οποιοδήποτε πολιτικό όργανο, παρότι δεν αμφισβητείται ότι πρόκειται για θρησκευόμενους πολίτες.

Η καθηγήτρια του Παντείου εκτίμησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει την αντίσταση των Κούρδων και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της περιοχής και της Τουρκίας. «Ο Ερντογάν φοβάται την ύπαρξη αυτόνομης κουρδικής οντότητας αλλά ταυτόχρονα δεν έχει την πολιτική οντότητα να αναδείξει μια αντίληψη εκδημοκρατισμού, γιατί συγκρούεται με την ίδια την ιδεολογία που εκφράζει ο ίδιος . Παρόλα αυτά και ενόψει του χειμώνα, το Κομπάνι είναι σε κρίσιμο σημείο και υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι δίαυλοι της συνεννόησης με το Κομπάνι είναι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, που αποτελούν εγγύηση. Τέλος, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες που φεύγουν συνέχεια από την περιοχή ενώ η διάσωσή του είναι σημαντική όχι τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και γιατί πρέπει να διασωθεί αυτό το παράδειγμα πολιτικής οργάνωσης, χωρίς βοήθεια από κανέναν. Για τους ίδιους λόγους που πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη με όρους αντίστασης και συγκρότησης των κοινωνιών με όρους πολιτικούς.

Μάλιστα, στο κλείσιμό της ανέφερε: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι Κούρδοι γιατί είναι εχθροί των Τούρκων – όπως έλεγε κάποτε το πατριωτικο ΠΑΣΟΚ-  ας είναι ότι θέλουν. Μας ενδιαφέρουν γιατί είναι ένα σημαντικό ζήτημα αντίστασης και οργάνωσης με βαθειά πολιτικούς όρους».

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Παυλίδη επισκέφθηκε εθιμοτυπικά ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κος David D. Pearce συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κο. Robert P. Sanders την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014 στις 10:00 π.μ. στο γραφείο του στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Αμερικανό Πρέσβη θέματα οικονομικής ανάπτυξης που αφορούν την ΠΑΜ-Θ, και διαπιστώθηκε ότι: «Οι στρατηγικές της Περιφέρειας για τουριστική ανάπτυξη με συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, όπως αυτά του περιβάλλοντος, της ιστορίας της περιοχής, του πολιτισμού, αλλά και της διασύνδεσης και της συνεργασίας με τις γύρω χώρες μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας που ο Πρέσβης των Η.Π.Α. ήτανε σήμερα εδώ και ανταλλάξαμε απόψεις. Πιστεύω ότι θα έχουμε τη στήριξή του στις διάφορες στρατηγικές που χαράσσουμε για την περιοχή».

Ο Αμερικανός Πρέσβης που έχει βαθιά γνώση και σπουδές κλασσικής ιστορίας, ευρύτερα και της χώρας μας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής επισημαίνοντας ειδικότερα τους Φιλίππους, τους οποίους επισκέφθηκε την προηγούμενη μέρα, λέγοντας ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο ιστορικής σημασίας μνημείο που μπορεί να βοηθήσει όλη την περιοχή στην τουριστική ανάπτυξη ειδικότερα και με τον κ. Περιφερειάρχη συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Η Περιφέρεια διαθέτει 14 γεωπόνους στον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσης της Περιφέρειας, μετά από απόφαση του Γιώργου Παυλίδη, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε ικανοποίηση του αιτήματος του ΕΛΓΑ και για την άμεση αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής από τις βροχοπτώσεις, διέθεσε στον ΕΛΓΑ, για την πρόοδο αυτής, δεκατέσσερις γεωπόνους από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ.

Η αποτίμηση των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ίδια από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και η αποζημίωση των γεωργών αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την ΠΑΜ-Θ.

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης προσκαλεί γονείς και μαθητές σε συνάντηση για τα προβλήματα των σχολείων

Σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης αναφέρεται:
Η ΕΛΜΕ καλεί σε νέα συνάντηση τους γονείς και τους/τις μαθητές/τριες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης την Τετάρτη 17/12 στις 8:00μμ στο 1ο Γυμνάσιο για να συζητήσουμε σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Νέου Λυκείου» αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία ΜΕ και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σας και να μοιράσετε στα παιδιά του σχολείου σας την επισυναπτόμενη πρόσκληση που απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες του σχολείου σας και τους γονείς τους.

Kάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στην Πλατεία την ώρα της πρώτης ψηφοφορίας

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία την ώρα της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η συγκύρια που βιώνουμε χαρακτηρίζεται από  έντονες πολιτικές εξελίξεις. Πριν από λίγες ημέρες ζήσαμε την ψήφιση ενός άδικου και σκληρά ταξικού προϋπολογισμού,  τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Α.Γρηγορόπουλου και την τεράστια νίκη του Ν. Ρωμανού και του κινήματος αλληλεγγύης που είχε αναπτυχθεί, την νίκη δηλαδή μιας ολόκληρης γενιάς.

Τα παραπάνω γεγονότα ανάγκασαν τη κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή αυτή μπορεί να αποτελέσει την τελευταία κίνηση μίας κυβέρνησης που από τη μέρα εκλογής της, πορεύτηκε το δρόμο της καταστολής και της βίας, το δρόμο της εξαφάνισης κοινωνικών, εργατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, το δρόμο για να πλουτίζουν οι λίγοι και οι πολλοί  να πατάσσονται και να πετάγονται στο περιθώριο. Οι προσπάθειες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17, στις 23 και τελικά στις 29 Δεκέμβρη και η συγκέντρωση ή μη 180 βουλευτών που θα στηρίξουν τη κυβέρνηση, θα κρίνουν αν τα μνημόνια θα συνεχιστούν, αν η φτώχεια και η ανεργία θα γίνουν καθεστώς για τη γενιά μας, αν η δημοκρατία θα πεθάνει οριστικά σε αυτή τη χώρα, αν η νέα γενιά θα ζήσει χωρίς μέλλον.

Εδώ μπαίνουμε εμείς στην όλη υπόθεση. Εμείς θα επιλέξουμε αν θα συνεχίσουν να κυβερνάνε μέσα στο τρόμο και τη καταστολή. Εμείς θα επιλέξουμε αν θα συνεχίζουν να διαλύουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, ενώ θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σαν δούλοι ή να μεταναστεύουμε. Η ανατροπή της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο για να ζήσουμε αλλιώς, να ζήσουμε δηλαδή μια ζωή με αξιοπρέπεια. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή και ο μόνος τρόπος να την κόψουμε είναι οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που επιπλέον θα ανοίξουν τον δρόμο για την κυβέρνηση της Αριστεράς, μιας κυβέρνησης που θα είναι όπλο στα χέρια των υποτελών.

ΟΛΟΙ\ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΗΝ Κ.ΠΛΑΤΕΙΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ–ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΤΡΟΙΚΑ

Ο Αστέριος Ιωαννίδης νέος Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης

Ο Αστέριος Ιωαννίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, διαδεχόμενος την Μαρία Λουκοπούλου, η οποία μετά από αρκετές θητείες δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Στο νέο Δ.Σ., όπου πλέον οι δυνάμεις που πρόσκειντα – κυρίως- στο ΣΥΡΙΖΑ, κατέχουν 5 θέσεις στο 7μελές Δ.Σ., η σύνθεση έχε ως εξής:

Πρόεδρος: Ιωαννίδης Αστέριος
Αντιπρόεδρος: Βασιλειάδης Γεώργιος
Γραμματέας: Δαμιανάκη Ευαγγελία
Οργ. Γραμματέας: Οικονομίδης Βασίλειος
Ταμίας: Παπαδόπουλος Γεώργιος
Μέλος: Ζήση Σοφία
Μέλος: Τεκέογλου Ιωάννης

Νέο Δ.Σ. στο Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Πρόεδρος ο Δ. Καραπαναγιωτίδης

Νέο Δ.Σ. αναδείχτηκε στο Σωματείο των Καστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Ξάνθης.Πρόεδρος του Σωματείου αναδείχτηκε ο Δημήτρης Καραπαναγιωτίδης. Μετά τη συγκρότηση σε σώμα, η σύνθεση έχει ως εξής:

1. Πρόεδρος: Καραπαναγιωτίδης Δημήτριος
2. Αντιπρόεδρος: Αδαμόπουλος Πέτρος
3. Γενική Γραμματέας: Τσιακίρογλου Μαρία
4. Ταμίας: Αχμέτσικ Αχμέτ
5. Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.):
α) Κηπουρός Παναγιώτης
β) Πλακόσας Σωτήριος
γ) Βουδούρογλου Ευάγγελος

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος γίνονται ιδιαίτερες αναφορές σε πρόσωπα και πρακτικές που έχουν θίξει τα συμφέροντας των επαγγελματιών του Κλάδου.

Αναλυτικά αναφέρεται ότι «σκοπός της νέας Διοίκησης του Σωματείου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είναι η απρόσκοπτη παρουσία του τόσο κοντά στα προβλήματα των μελών του όσο και κοντά στην ξανθιώτικη κοινωνία και στην επίλυση αυτών. Στόχος μας είναι η δημιουργία ευοίωνων συνθηκών ανάπτυξης και η ενεργή αναστροφή του κλίματος παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις εσκεμμένες προσπάθειες κάποιων προς διατήρησής τους.»

Η φαλακρή Τραγουδίστρια του Ιονέσκο στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

 «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο ανεβαίνει στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. απο  το Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής Κομοτηνής, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Διάλεξη για τον Μίθρα και το ανάγλυφο των Θερμών

Διάλεξη του επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλου με θέμα «Ανάγλυφο Θερμών Ξάνθης. Ο Μίθρας ταυροκτόνος και η μυστηριακή λατρεία του θεού» θα πραγματοποιηθεί το βράδυ (20.00) του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Ο ομιλητής θα γνωρίσει στο κοινό αυτή τη θεότητα, την εποχή της, τους πιστούς της, τη μυστηριακή λατρεία της και τη σχέση της με τον χριστιανισμό, ενώ θα αναφερθεί στους λόγους της παρουσίας του αναγλύφου στην περιοχή μας.

Στο κοινό θα διανεμηθεί δωρεάν ενημερωτικό φυλλάδιο που εκπόνησε ο ομιλητής. Στην είσοδο του μουσείου θα εκτεθεί αντίγραφο του αναγλύφου, πλαισιωμένο από μικρή φωτογραφική έκθεση.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται επιπρόσθετα τα εξής: «Καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη οδεύει προς τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, το χειμερινό ηλιοστάσιο, μας έρχονται στο νου οι παραδόσεις διαφόρων λαών και πολιτισμών που θέλουν θεούς να γεννιούνται ή να ξαναγεννιούνται αυτές τις μέρες από το ζοφερό σκοτάδι. Η γέννησή τους συμβολίζει την επάνοδο του φωτός και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μία από τις θεότητες αυτές ήταν ο Μίθρας που η παράδοση τον θέλει να γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου. Αυτά όμως λίγο ως πολύ είναι γνωστά. Εκείνο που ενδεχομένως είναι άγνωστο, είναι πως στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, στον οικισμό των Θερμών, υπάρχει ανάγλυφο μνημείο της θεότητας αυτής στο οποίο ο Μίθρας παριστάνεται ως ταυροκτόνος».

Η Νότα Αγάπης του Μουσικού Σχολείου, στις 18 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο

Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης παρουσιάζουν,για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μουσική παράστασηαλληλεγγύης με τίτλο «Νότα Αγάπης». Στην εκδήλωση συμμετέχουν,ψάλλοντας κάλαντα από όλη την Ελλάδα και τα δημοτικά σχολεία 3ο,4ο,5ο,6ο,10ο,12ο,15ο,20ο, Αβδήρων, Πετεινού και Διομήδειας.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα έσοδα αυτής θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων τα οποία και θα διανεμηθούν σε άπορες οικογένειες του Δήμου Ξάνθης .

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης την Πέμπτη 18/12/2014 και ώρα 19:00.

Μάγεψε μικρούς και μεγάλους ο Χρήστος Δημόπουλος

Τον  συγγραφέα-παρουσιαστή Χρήστο Δημόπουλο παρουσίασε για μία ακόμη φορά στην Ξάνθη το βιβλιοπωλείο του Ευγένιου Τζελέπη, με αφορμή το βιβλίο «Χριστούγεννα με τον Χρήστο».

Μαζί με το χριστουγεννιάτικο βιβλίο παρουσιάστηκε και το παραμύθι «Η γοργόνα Ελισσώ». Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα «Ξενία» του ξενοδοχείου «Elisso» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πολυπληθές και απαρτιζόμενο από μικρούς και μεγάλους, το κοινό απόλαυσε τον Χρήστο Δημόπουλο που μίλησε για το βιβλίο του, έκανε απλές και έξυπνες κατασκευές με τους παρευρισκόμενους και τους παρακίνησε να βλέπουν λιγότερη τηλεόραση και να ασχολούνται περισσότερο με διάβασμα και παιχνίδια.

«Το βιβλίο περιέχει 24 κατασκευές και δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν δικά τους στολίδια, κάρτες και να περάσουν ευχάριστες ώρες απασχόλησης, τώρα που θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο», δηλώνει  ο Χρήστος Δημόπουλος.Ευρισκόμενος σε περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα, με σταθμούς σε Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Σέρρες, Ελευθερούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, ο συγγραφέας δηλώνει ότι… ελπίζει να Χριστούγεννα στο σπίτι του και –αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδιά του- λέει: «Υπάρχει ένα καινούργιο βιβλίο με πασχαλιάτικες κατασκευές που θα εκδοθεί την άνοιξη, καθώς και ένα παραμύθι ακόμη με τίτλο “Ο δράκος Ναπολέων” που μιλάει για την ενδοσχολική βία».

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του διοργανώνει το απόγευμα (18.30) της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Οι «Παραμυθοθράκες» θα αφηγηθούν χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Οι μικρές χορεύτριες από τα Παιδικά Εργαστήρια Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού θα παρουσιάσουν χριστουγεννιάτικες χορογραφίες. Και τα τμήματα Ζωγραφικής-Εικαστικών και Δημιουργικής Απασχόλησης θα εκθέσουν χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές.

Ο "KYKLOS" στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 21:15 στον πολυχώρο του Μουσείου θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους "KYKLOS".Ο "KYKLOS" είναι αφιερωμένος στον μοναδικό φυσικό πλούτο της βορειοανατολικής Ελλάδας. Ένα 12λεπτο ταξίδι μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Μετά το τέλος της ταινίας οι δημιουργοί της θα  μιλήσουν για την εμπειρία που αποκόμισαν από το συγκεκριμένο project. Θα ακολουθήσει παρουσίαση των τοποθεσιών των γυρισμάτων και συζήτηση για τον φυσικό πλούτο της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Την κουβέντα θα κλείσει η ορειβατική παρέα Αλεξανδρούπολης, παρουσιάζοντας φωτογραφικο υλικό απο τις δραστηριότητές της.

Είσοδος ελεύθερη.

Πυρκαγιά σε διόρωφη κατοικία της Παλιάς Ξάνθης

Στην περιοχή της παλιάς πόλης της Ξάνθης και συγκεκριμένα στην οδό Ταξιαρχών, χρειάστηκε να επέμβει τα ξημερώματα της Τρίτης, λίγο πριν τη 1 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε διώροφη μονοκατοικία.

Η Πυροσβεστική έφτασε με τρία οχήματα και οχτώ άνδρες. Από την πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ερευνούνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, καταστράφηκε μέρος της στέγης, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και στον εσωτερικό χώρο (οικοσκευή, έπιπλα και ρούχα).

Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ούτε και κινδύνεψαν παρακείμενες κατοικίες μιας και με τις πολύωρες προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά τελικά περιορίστηκε στην επιφάνεια της στέγης.

Το έργο της κατάσβεσης συντόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσία της Πόλης, Πύραρχος Χρήστος Καλογουλίδης.

Bρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη το πτώμα του Αστυνομικού που αγνοούνταν

Στην παραλία του ΕΟΤ στην Αλεξανδρούπολη, εντοπίστηκε το πτώμα του 49χρονου αστυνομικού, ο οποίος αγνοούνταν από το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου, όταν είχε πάει για ψάρεμα με τη βάρκα του στο Δέλτα του Έβρου.

Το πτώμα του αστυνομικού, εντόπισαν λιμενικοί. Φως στα αίτια του θανάτου του, θα ρίξει η νεκροψία νεκροτομή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17/12/2014 - 12:50