Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου  17/12/2014ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΦΟΔΩ

ΔΕ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΑ Η  ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ??

Στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται από τη συγκεκριμένη δικαστική αρχή αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξή τύπου ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου  Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που δόθηκε στην  Αθήνα  και τις απόψεις που εξέφρασαν κατά την εξέταση της υπόθεσης τα μέλη  του Συμβουλίου της Επικρατείας  καθώς και στη σχετική μελέτη του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

«Αποδείξαμε ότι προηγήθηκε επαρκέστατη προπαρασκευαστική διαδικασία για την τεκμηρίωση του δημοτικού φόρου. Αντλήσαμε στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε ο κ. Μ. Λογοθέτης που δείχνει πως υπάρχει ιδιαιτερότητα στην περιοχή μας που ήταν η πιο προβληματική  και κατόρθωσε να αναπτυχθεί.   Για το λόγο αυτό οι  ΟΤΑ πρέπει να διαθέτουν πολύ καλές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Το αποτέλεσμα της δικαστικής μάχης ,συμπλήρωσε ,δείχνει πως  δεν λαμβάνεται πια σοβαρά υπόψη η νησιωτικότητα αν και αναφέρεται και στο Σύνταγμα.

«Δεν έπεισε τους δικαστές το επιχείρημα της νησιωτικότητας. Πιστεύετε πως θα πεισθούν οι αρμόδιοι για την διατήρηση των  μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;» αναρωτήθηκε ο προϊστάμενος της Νομικής υπηρεσίας του δήμου.

ΕΒΕΔ…’’ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΕ ΠΛΗΡΩΣΕ ΔΗΦΟΔΩ’’

Το ΔΗΦΟΔΩ που έχουν καταβάλει στην υπηρεσία του Δημοτικού Φόρου την τελευταία τριετία ετοιμάζονται να διεκδικήσουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο και στα  άλλα νησιά του νομού σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΔ Γιάννη Πάππου.

Ήδη συγκεντρώνονται  αιτήσεις  από επιχειρηματίες που θα διεκδικήσουν τα χρήματά τους από το Δήμο Ρόδου καθώς και σύμφωνα με τους εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου που χειρίζεται την υπόθεση ,τα χρήματα που έχουν καταβληθεί μπορούν να επιστραφούν στους επιχειρηματίες.

Εντωμεταξύ έρευνα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας της Αθήνας προκειμένου να διαπιστωθεί πως και με  ποιές διαδικασίες γινόταν μέχρι σήμερα η είσπραξη του φόρου, σε ότι έχει σχέση με το δήμο της Ρόδου, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάππου σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Εκτιμάται ,πρόσθεσε, ότι το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε στο νησί της Ρόδου ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία ποτέ ο δήμος δεν έδωσε στοιχεία όπως επανειλημμένα είχε ζητήσει το επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

«Είκοσι χρόνια ζητάμε από το δήμο Ρόδου στοιχεία, για το ποιο είναι τελικά το ποσό, ποιοι και πόσα πλήρωναν και ποιοι δεν πλήρωναν» είπε χαρακτηριστικά ο κ Πάππου και ξεκαθάρισε ότι καμία πολυεθνική εταιρία δεν πλήρωσε ΔΗΦΟΔΩ όπως ίσως υποστηρίζουν πολλοί.

‘’ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΛΗ’’

Σε ότι αφορά στο γεγονός ότι πλέον ένα έσοδο για το δήμο χάνεται ο πρόεδρος του επιμελητηρίου σημείωσε  ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να καλύψει τη λειτουργία του δήμου όπως ακριβώς κάνουν οι δήμοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ο δημοτικός φόρος ήταν ένας φόρος Μεσαιωνικού τύπου και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν το αντέχει» δήλωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για αύξηση δημοτικών τελών που φαίνεται ότι έχει ενταθεί από τη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάργηση του φόρου.

Γ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ‘’ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΕΟ ΤΟΠΙΚΟ ΦΟΡΟ ΟΥΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ‘’

Ένας τοπικός φόρος για τον οποίο ποτέ δεν δόθηκε αναλυτικός απολογισμός χρήσης και αποτελεσμάτων, ώστε να αξιολογηθεί από τους δημότες η χρησιμότητά του, ήταν ο ΔΗΦΟΔΩ σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ  Γ. Υψηλάντης.

‘’Ήταν λοιπόν επόμενο’’ πρόσθεσε ‘’ τη στιγμή που η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση τον απαξίωσε, τον διαστρέβλωσε και εντέλει τον υπέσκαψε, να αντιδράσουν όλοι εκείνοι που δεν έβλεπαν κανένα αντίκρισμα στις δικές τους επιβαρύνσεις, δεν έβλεπαν να πιάνουν τόπο τα λεφτά τους. Είναι εξαιρετικά υποκριτικό’’, συμπλήρωσε, ’’να ζητά σήμερα ο Δήμος απ’ αυτούς τα ρέστα.’’

Ο κ Υψηλάντης εκτιμά ότι έπρεπε από καιρό ο δήμος να εξορθολογήσει τον ΔΗΦΟΔΩ, με διάλογο και συναίνεση ή να τον καταργήσει ο ίδιος. ‘’Ο διάλογος έγινε, η συναίνεση θα μπορούσε τότε να εξασφαλιστεί, ο ίδιος όμως ο Δήμος δεν προχώρησε. Αδιάφορος και αλαζονικός, έπαιξε μέχρι τέλος στη γραμμή της σύγκρουσης.’’

Παράλληλα υποστηρίζει ότι από τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το 2015, πρέπει να διαγραφούν 7.413.000€ από το σκέλος των τακτικών εσόδων, προερχόμενα από τον ΔΗΦΟΔΩ.

Επίσης άλλα 16.774.944€ από τις σχετικές απαιτήσεις παρελθουσών χρήσεων. Ένα σύνολο λοιπόν 24.187.944€ παύει να υφίσταται στα έσοδα του Δήμου για το 2015.

‘’Τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να αντικατασταθούν με επιβολή νέου τοπικού φόρου, αλλά ούτε και με αύξηση των ήδη υφιστάμενων φόρων. Ούτε οι δημότες θα το ανεχτούν, αλλά ούτε και εμείς ως αντιπολίτευση θα το επιτρέψουμε. Γιατί απλά ο κόσμος, δεν το αντέχει!’ ’υπογράμμισε ο κ. Υψηλάντης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ

ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗ  ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης δημοτικών κτηρίων στις ΚΟΙΝΣΕΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Κω στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο απολογισμός και ο ισολογισμός του Δήμου για το προηγούμενο έτος ,η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΙΜΕΛ , καθώς και ο Προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΚ ενώ γνωστοποιήθηκε  η εγκατάσταση δύο μηχανημάτων πώλησης συσκευασμένου πόσιμου νερού στην Κέφαλο.

Για τα έργα και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, καθώς και τις δράσεις για ενίσχυση του τουρισμού ενημέρωσε το σώμα ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος .

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

‘’ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ

Σε ερώτηση του επικεφαλής της’’ Δίεσης’’ Γ. Ζερβού προς τον Περιφερειάρχη ,για το αν θα ενισχύσει τις ΚΟΙΝΣΕΠ της Κω με το 1εκ. ευρώ που προβλέπονται από την Περιφέρεια για αυτό το σκοπό, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι στα ηλεκτρονικά μητρώα του Υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οι ΚΟΙΝΣΕΠ της Κω, δήλωση που διέψευσε η εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ ‘’Ευφραίνειν’’ Στέλλα Τσατσαρώνη παρουσιάζοντας έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η "Κως Ευφραίνειν" είναι η δεύτερη ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του Υπουργείου).

Η κ. Τσατσαρώνη ανέφερε αναλυτικά πόσα πλήρωσε  η Αίγλη σε τοπικές επιχειρήσεις, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΦΠΑ, ΔΗΦΟΔΩ, κοινόχρηστους χώρους, τέλη παρεπιδημούντων  επικεντρώνοντας  στον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ευθύνες  στον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών που κάλυπτε τις παρατυπίες επέρριψε ο δήμαρχος επισημαίνοντας τις απώλειες για το δήμο σε σχέση με τα ενοίκια που δεν εισέπραξε ο δήμος τα προηγούμενα τριάμισι  χρόνια ,τα οποία αγγίζουν τα 150χιλ. ευρώ .

‘’ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ’’

Τα χρέη που άφησε επί δημαρχίας Γ. Κυρίτση  η τότε ΕΔΗΚ γύρω στα 210χιλ. ευρώ... υπενθύμισε ο επικεφαλής της ‘’Δίεσης’’ Γιάννης Ζερβός.

Οι κινηματογράφοι δεν είναι ανταγωνιστική επιχείρηση, ενισχύουν τον τοπικό πολιτισμό, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ ‘’Ορφέας’’ επισημαίνοντας επενδύσεις 30χιλ. ευρώ σε εξοπλισμό και ανακαίνιση της αίθουσας.

 ‘’Άλλα τους έλεγε προεκλογικά  ο δήμαρχος, για να τους καθησυχάσει και να υφαρπάξει την ψήφο τους...’’κατηγόρησε το κ. Κυρίτση η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ιωάννα Ρούφα.
 
ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ  ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Τρία  εκατομμύρια ευρώ το χρόνο χάνει ο δήμος της Κω από την απώλεια του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ

‘’Αυτά τα 3 εκατομμύρια, κάποιοι, που δεν αντιλαμβάνονται τα ιδιαίτερα προβλήματα των δήμων της Δωδεκανήσου, μας καλούν ουσιαστικά να τα πάρουμε από τους δημότες και τις μικρές επιχειρήσεις, μέσω της αύξησης των τελών .

 Δεν πρόκειται όμως να επιβάλλω τέτοιες υπέρογκες αυξήσεις για να καλυφθεί αυτό το κενό ‘’δήλωσε ο δήμαρχος Κω Γ .Κυρίτσης μετά τη συνάντηση του με τους επικεφαλής των δυο παραταξεων του δημοτικού συμβουλίου Α. Παυλίδη και Κική Μακρή.

Ο κ Κυρίτσης αναφέρθηκε και στην  απώλεια των οφειλών από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ που δεν βεβαιώθηκαν τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, αυτά τα έσοδα, τόνισε, χάνονται οριστικά αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τα βεβαίωσε.

Στα  μέτρα αναπλήρωσης ,που προβλέπεται να υιοθετηθούν, η δημοτική αρχή περιλαμβάνει την ενοποίηση του συστήματος προμηθειών, τις  περικοπές στην επιχορήγηση του ΔΗΡΑΣ ενώ υπάρχει ακόμα η πρόταση για ένα τέλος αυτοφορολόγησης, που θα αφορά συγκεκριμένες δράσεις όπως η τουριστική προβολή.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ‘’ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ Ο ΔΗΦΟΔΩ-ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ’’

Γι άλλο ένα χαράτσι που επιβλήθηκε με τη μορφή του ΔΗΦΟΔΩ ,σε συνέχεια παλαιότερων φόρων σε βάρος αυτών που δραστηριοποιούνται στο νησί έκανε λόγο η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κική Μακρή σε δήλωση της μετά τη συνάντηση, αμφισβητώντας όσα περί δίκαιης κατανομής προτείνονται  για αναπλήρωση των χαμένων πόρων.

Χαρακτήρισε υποκριτικό τον πανηγυρισμό κάποιων πολιτικών δυνάμεων ότι, με την κατάργηση του φόρου θα ελαφρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά ή οι μικροί επιχειρηματίες, όταν οι ίδιοι δεν έχουν διαμαρτυρηθεί για κανέναν άλλο φόρο που επιβάλλεται στους βιοπαλαιστές.

Η κ. Μακρή μίλησε για την «ασφυξία» των δήμων λόγων της οικονομικής κατάστασης η οποία επιτείνεται με την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, όμως συμπλήρωσε  «αντί να δούμε τους δήμους να συστρατεύονται για να διεκδικήσουν τα παρακρατηθέντα από την κεντρική διοίκηση, μάλλον θα πάνε σε μία λογική επανατοποθέτησης των κωδικών του προϋπολογισμού».

Α. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ..’’ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ ΟΠΩΣ  ΕΠΡΕΠΕ Ο ΔΗΦΟΔΩ’’

«Αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη» δήλωσε ο κ. Παυλίδης, καθώς «υπήρχαν ισχυρά επιχειρήματα ότι, ο νόμος ο οποίος προσδιόριζε την επιβολή του ΔΗΦΟΔΩ, δεν εφαρμοζόταν ως έπρεπε. Ο ΔΗΦΟΔΩ είναι ο διάδοχος του απλού δημοτικού φόρου, ο οποίος κατά καιρούς υπέστη τροποποιήσεις και αλλαγές οι οποίες οδήγησαν στο να μην εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε λόγω της τακτικής που ακολούθησαν ορισμένοι δημοτικοί παράγοντες, προκαλώντας τις γνωστές αντιδράσεις»υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Επισκέψεις στα υπό εξέλιξη Τεχνικά Έργα, όπως είναι το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κω, οι φυλακές και το Μουσείο  πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ενώ ενημερώθηκε από τον έπαρχο Γ. Χαλκιδιό σε θέματα λειτουργίας υπηρεσιών.
 
Ο Γ. Χατζημάρκος,  σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ζήτησε από τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κω αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα... όχι αδράνεια και στασιμότητα...

ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται στη περιοχή των Δωδεκανήσων για σήμερα  Τετάρτη  .

Θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και θα εξασθενήσουν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17/12/2014 - 12:44