Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Στη Βουλή το θέμα του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

              

Το θέμα του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου έφερε στη Βουλή με ερώτηση της προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή.Όπως αναφέρει στην ερώτηση της :Ο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Δήμου Ηράκλειας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών χωροθετήθηκε το 2003 στη συγκεκριμένη θέση κάτω από προϋποθέσεις που ήγειραν σοβαρότατες ενστάσεις  και διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η απόφαση που εκδόθηκε στις 21/9/2005 ακύρωσε την πράξη Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Με μια καινούργια Συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία συμπεριλήφθηκαν τα έργα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και ΜΜΒΕ (Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας), και με την Α.Π. 315246/10-9-2012 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σερρών έγινε η έναρξη της λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2012. Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ, του οποίου η απάντηση εκκρεμεί.

Κατά τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν επανειλημμένα επεισόδια εκροής από διάφορα σημεία του ΧΥΤΑ εμφανώς μολυσμένων υγρών για την ποιότητα των οποίων αναμένεται απάντηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, όμως η προκαλούμενη ρύπανση είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό. Παρ' όλα αυτά με την 49599/3925/21.10.14ΚΥΑ ΥπΕσ και ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε να μεταφέρονται και να αποτίθενται στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου και τα απόβλητα της ΠΕ Δράμας. Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και καταργήθηκε ως προς το σημείο αυτό με την 52890/4174/13.11.14 ΚΥΑ ΥπΕσ και ΥΠΕΚΑ, στην οποία όμως δεν αναφέρεται που θα εναποθέτονται τα απόβλητα της ΠΕ Δράμας.Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

•           Αν σκοπεύουν στο προσεχές μέλλον να αποφασίσουν την εναπόθεση αποβλήτων με προέλευση πέραν της ΠΕ Σερρών στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.

•           Τι μέτρα θα πάρουν για να πάψει άμεσα η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Παλαιοκάστρου και να χωροθετηθεί το συντομότερο νέος ΧΥΤΥ με αυστηρή τήρηση των ισχυουσών προδιαγραφών στην ΠΕ Σερρών;Εγκαινιάζονται τα νέα γραφεία του ΚΚΕ στις ΣέρρεςΗ Τ.Ε Σερρών του ΚΚΕ, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 στις 19:00 μμ, πραγματοποιεί τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 8.

Στις 18:00 έχει οριστεί προσυγκέντρωση από τις Κομματικές οργανώσεις και τις οργανώσεις της ΚΝΕ, στην Νομαρχία, όπου από εκεί θα ξεκινήσει πορεία στους δρόμους των Σερρών που θα καταλήξει στα γραφεία της οργάνωσης.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Τ.Ε Σερρών του ΚΚΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, που στήριξαν την προσπάθεια της ΤΟ ώστε να αγοραστούν τα ιδιόκτητα γραφεία της.