Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κέρκυρας

Διαμαρτυρία στο ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις του αεροδρομίου

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης των πολιτών κατά της εκποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, προχώρησαν έξω από το ΤΑΙΠΕΔ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι φορέων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διαμαρτυρόμενοι 73 φορέων από τις περιοχές στις οποίες εδρεύουν περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία οδεύουν προς πώληση σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοϊλης, δήλωσε:
"Οι αγώνες της κοινωνίας ενάντια στην αδικαιολόγητη και επιζήμια για την ελληνική οικονομία αποκρατικοποίηση των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων, δημιούργησε την ανάγκη του συντονισμού των δράσεων των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Από τη  Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά, την Καβάλα και το Άκτιο (την πρώτη ομάδα ιδιωτικοποίησης) όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι σε ό,τι προσβάλει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, απέναντι σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατά της Εκποίησης των Αεροδρομίων, η οποία έχει συσταθεί με συντονισμό στις εμπλεκόμενες περιοχές.


Η ερώτηση στη Βουλή

16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή, επισημαίνουν ότι η διαδικασία παραχώρησης για 40 χρόνια, με δυνατότητες επέκτασης της σύμβασης για άλλα 10, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου και τονίζουν ότι «η ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων που προωθεί η συγκυβέρνηση δεν συνιστά τίποτα άλλο, παρά παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας που έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα του λαού, χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο».
Όπως ειδικότερα αναφέρουν, «τα έσοδα που εξαγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση είναι κατά πολύ λιγότερα από τα καθαρά έσοδα των κρατικών αεροδρομίων, ενώ από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων από τα ιδιωτικά μονοπώλια θα προκύψει απώλεια των εσόδων που συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. υπερπτήσεις) και θα αυξηθούν τα τέλη και τα ναύλα, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία».

 

«Μετακομίζει» στη Β’ Αθηνών ο Ν. Δένδιας

Την υποψηφιότητά του στη Β΄ Αθηνών  ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μετά από την έγκριση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο κ.Δένδιας προχώρησε στην ανακοίνωση μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο facebook.

H ανακοίνωση του έχει ως εξής:

Με την έγκριση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

Μέχρι τότε θα ασκώ κανονικά και αδιαλείπτως τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα ως Βουλευτής Κέρκυρας και θα εκπροσωπώ στην εθνική αντιπροσωπεία τους πολίτες της γενέτειράς μου, οι οποίοι με τιμούν με την ψήφο τους και με εκλέγουν συνεχώς Βουλευτή από το 2004.

Τους διαβεβαιώνω ότι ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας θα λειτουργώ παράλληλα και ως οιονεί εκπρόσωπος της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων και τους ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΣΑΜΕΑ: Οι προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ

Με επιστολή της στο υπουργείο Υγείας η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις - παρατηρήσεις της για το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)  όπως δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον ΕΟΠΥΥ, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Το νέο σχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας διαμορφώνεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον που υπαγορεύει μια σειρά αναδιαρθρωτικών προσαρμογών στον τομέα της υγείας.
Η κατακόρυφη μείωση των δαπανών υγείας, παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση των ανασφάλιστων/απόρων πολιτών, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οδηγεί στην εμφάνιση νέων προβλημάτων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τα οποία απαιτούν αύξηση των κονδυλίων  χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό, καθώς και για τη χορήγηση σύγχρονων φαρμακευτικών και θεραπευτικών μεθόδων, αναγκαίων για την αύξηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και εν τέλει για τη διατήρησή τους στη ζωή.

Επί του νέου σχεδίου του ΕΚΠΥ διαπιστώνονται καταρχάς σημαντικές ελλείψεις σε τομείς όπως:

-    Η πολιτική πρόληψης και προαγωγής της υγείας, σύμφωνα με νέες παθήσεις που εμφανίζονται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού,
-    η χορήγηση αναλωσίμων υλικών σε χρόνια πάσχοντες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή στο σπίτι (π.χ. παραπληγικοί - τετραπληγικοί, πάσχοντες από κυστική ίνωση κ.λπ.),
-    η χορήγηση ορθοπεδικών - ορθωτικών μέσων - τεχνητών μελών, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,
-    η μείωση αναλωσίμων υλικών για θεραπευτικές μεθόδους όπως η αποσιδήρωση για άτομα με μεσογειακή αναιμία ομόζυγο β΄ - δρεπανοκυτταρική νόσο και λοιπές σοβαρέ αιμολυτικές αναιμίες,
-    η πρόβλεψη των τεχνητών βοηθημάτων υγείας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες,
-    η συρρίκνωση των πράξεων ειδικής αγωγής για τα άτομα με βαριές αναπηρίες και η διαιώνιση ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οι γονείς των ατόμων με βαριά αναπηρία.
Ο ΕΚΠΥ θα πρέπει να δώσει βαρύτητα και να καλύψει τις επιμέρους και εξειδικευμένες ανάγκες των ασφαλισμένων του με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Σε διαφορετική περίπτωση ο νέος ΕΚΠΥ έρχεται σε ρητή αντίθεση τόσο με τη νέα αντίληψη για την υγεία όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) όσο και με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.