Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας

ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μήνυμα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων κ. Ρένας Καραλαριώτου, για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας:

"Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα της 23ης Οκτωβρίου 1944, της Απελευθέρωσης της Λάρισας από τους κατακτητές. Η ανατίναξη της γέφυρας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμανε ταυτόχρονα και την Απελευθέρωση της πόλης.

Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Η πόλη ηλεκτροφωτίστηκε. Ο λαός της ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες, αγκαλιάζονταν και φιλιόνταν μεταξύ τους πανηγυρίζοντας τις πρώτες ώρες Λευτεριάς. Η κεντρική πλατεία κατακλύστηκε από κόσμο δημιουργώντας μια συγκέντρωση που όμοια της δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Η Λάρισα πέρασε από τη σκλαβιά στην ελευθερία.

Η Ιστορία είναι πλέον καταγεγραμμένη και δεν μπορεί κανείς την αλλοιώσει.

Σήμερα η πόλη μας αποδίδει τιμή, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους όσους αγωνίστηκαν εναντίον των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών. Τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους που δεν υπέκυψαν στις απάνθρωπες δοκιμασίες και αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Ο εορτασμός μιας επετείου, απλά σαν ημερομηνία δεν μας λέει κάτι. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Και αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας πρέπει - χωρίς αλλοιώσεις - να γίνει κτήμα όλων, ιδίως των νεότερων. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων της Απελευθέρωσης της πόλης με την Εκπαίδευση , με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των νέων.

Η ενεργή συμμετοχή επίσης όλων των πολιτών είναι ζητούμενο. Η οργανωτική επιτροπή θα πρέπει να δεχθει προτάσεις φορέων για δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού , οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα υποστηριχτούν , με κάθε δυνατό τρόπο .

Και βεβαίως η λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και η αναβάθμιση του όπως : ψηφιοποίηση της συλλογής , συνεργασία με άλλα μουσεία, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.α

Σήμερα Εβδομήντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Λάρισας , η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες απειλές.

Σήμερα εχθροί της πατρίδας μας είναι οι ο λαϊκισμός , οι νοοτροπίες του χθες , οι ανίκανες πολιτικές τάξεις οι οποίες σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν , οδήγησαν την πατρίδα μας στην οικονομική χρεοκοπία και στην κοινωνική κρίση.

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Τιμούμε και σεβόμαστε όσους αγωνίστηκαν γιατί έδωσαν το αίμα τους για να είναι η πόλη μας , η Λάρισα, ελεύθερη .Και τους υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε αυτά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν.

Χρόνια πολλά σε όλους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΗΜΑΡ: Ζούμε άλλου είδους κατοχή

Ανακοίνωση της Ν.Ε ΔΗΜΑΡ Λάρισας μς αφορμή την απελευθέρωση της Λάρισας:

Η ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης μας από τη φασιστική κατοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της. Στις 23 Οκτωβρίου είδε και πάλι ν' ανατέλει η λευτεριά, αποτέλεσμα της οργανωμένης αντίστασης και της εθελοντικής στράτευσης μεγάλης μερίδας του λαού στον αγώνα κατά του φασισμού. Οι αντάρτες της ταξιαρχίας ιππικού μπήκαν στη Λάρισα με επικεφαλής το στρατιωτικό Διοικητή Δήμο Κασσάνδρα και τον καπετάνιο της ταξιαρχίας ιππικού Μίμη Τάσσου( Μπουκουβάλα). Οι οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα και σε όλη την Ελλάδα συνέβαλαν αποφασιστικά στη νίκη των συμμάχων, στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη Λευτεριά της Λάρισας, που ήρθε σαν σήμερα στις 23 Οκτώβρη του 1944.

Η ανταρτομάνα Λάρισα τιμάει σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για τη μεγάλη συμβολή στην απελευθέρωσή της. Κάποιοι απ' αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για να την ελευθερώσουν και να φέρουν πάλι την πολυπόθητη λευτεριά, που δεν έζησαν να τη χαρούν. Σήμερα 70 χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής σ" όλους τους αγωνιστές και ιδιαίτερα σ" όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών και στα εκτελεστικά αποσπάσματα και υποσχόμαστε πως όλοι μαζί οι Δημοκράτες, θα αντισταθούμε στην αναβίωση του ναζισμού και του φασισμού στην πολύπαθη χώρα μας.

Η χώρα μας, δυστυχώς, ζει σήμερα μια άλλου είδους κατοχή. Βλέπει την ελευθερία και ανεξαρτησία της να πλήττονται από επεμβάσεις ξένων συμφερόντων. Η ΔΗΜΑΡ συντάσσεται με τον αγώνα και την αντίσταση των πολιτών τόσο στις προσπάθειες χειραγώγησης, όσο και στον εκφασισμό μιας μερίδας του λαού και της νεολαίας. Καλεί τους συμπολίτες μας να συστρατευτούν με τις δημοκρατικές δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην αναβίωση του φασισμού.

Ύστερα από τόσες δεκαετίες είναι πλέον επιβεβλημένη η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, απαλλαγμένης από τις στρεβλώσεις και τις εμπάθειες του παρελθόντος. Η σιωπή και η συγκάλυψη , η μονόπλευρη θέαση της ιστορίας όχι μόνο δε βοηθούν στην υπέρβαση του διχασμού του εμφυλίου, αλλά συσκοτίζουν και αμαυρώνουν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας ,την Εθνική Αντίσταση.
Απόφαση Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ για συλλαλητήριο - απεργία

Σε απόφαση που ελήφθη στη γενική συνέλευση αντιπροσώπων του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται τα παρακάτω:

«Ως αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων Σωματείων έχουμε χίλιους-δυο λόγους να επιλέξουμε το δρόμο του οργανωμένου, σχεδιασμένου, παρατεταμένου αγώνα και να συμπαραταχθούμε με τα 709 μέχρι σήμερα εργατικά κέντρα ομοσπονδίες, συνδικάτα, σύλλογοι, σωματεία και μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος που ανταποκριθήκανε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να συμμετέχουν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο 1 Νοέμβρη 12 η ώρα στο Σύνταγμα, κι αυτό γιατί:

Η επίθεση δυναμώνει!

Καταργούν υπηρεσίες και κλάδους, απολύουν συναδέλφους, τσακίζουν δικαιώματα, ετοιμάζουν νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, νέο μισθολόγιο, απολύουν εργαζόμενους με σταθερά εργασιακά δικαιώματα και προσλαμβάνουν με ελαστικές μορφές εργασίας 2μηνα 5μηνα 8μηνα με μισθούς 400 και 500 ευρώ, ιδιωτικοποιούν αρμοδιότητες, ξεπουλούν δημόσια περιουσία, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.

Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική πρέπει να παρεμποδιστεί, πρέπει να ανατραπεί, γι' αυτό στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Ενιαία πάλη κι όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις, τις ανατροπές των μισθολογικών, εργασιακών, μορφωτικών, ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στο αυταρχικό κράτος των τραπεζιτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων.

Ενιαία πάλη κι όλοι μαζί εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, υπάλληλοι των δήμων, για να εμποδίσουμε, να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση, για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Για αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.

Τέτοιους αγώνες, αυτό το δρόμο, αυτή την ενότητα, αυτή την προοπτική αποφασίζουμε να πορευτούμε.

Από τέτοιους αγώνες κι από ένα τέτοιο κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα, ώστε να μπορέσουμε ν' ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση, να ζορίσουμε κυβέρνηση και πλουτοκρατία και σε συμμαχία με όλους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι αγώνες μας να γίνουν αποτελεσματικοί.

Κλιμακώνουμε την πάλη και η προοπτική που δίνουμε στους αγώνες μας, που σήμερα συνδέεται με την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και φτάνει μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Για να έχουν οι αγώνες μας τέτοιο προσανατολισμό, δεν μπορεί να αδιαφορούμε για τη μήτρα της βαρβαρότητας που ζούμε και να πέφτουμε στην παγίδα των ηγεσιών που αυτοπεριορίζονται σε ένα μοναδικό στόχο, να πέσει η κυβέρνηση.

Εννοείται ότι όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε απ' αυτή την κυβέρνηση τόσο καλύτερα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να απαλλαγούμε μόνο από αυτή την κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι να απαλλαγούμε από την αντιλαϊκή πολιτική. Το να βάλουμε το κίνημα να παλέψει για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει στη θέση της μία άλλη, η οποία, έστω και με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης, θα εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., είναι θανατηφόρα επιλογή για το κίνημα και τα λαϊκά στρώματα.

Να πέσει η κυβέρνηση και ν' απαλλαγούμε από την αντιλαϊκή πολιτική σημαίνει πάνω απ' όλα να απαλλαγούμε από την Τρόικα και την Ε.Ε., αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται και υπηρετούν την πολιτική της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, της αναγνώρισης του χρέους και των δανειακών συμβάσεων.

Για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και οι ανάγκες μας χρειάζεται σύγκρουση με την Ε.Ε. και την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, είτε βρίσκεται σε φάση κρίσης, είτε σε φάση ανάκαμψης συντρίβει τα λαϊκά δικαιώματα. Αυτό το σύστημα έφαγε τα ψωμιά του. Μόνο δεινά και βάσανα μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους. Οι άνεργοι έφτασαν στο 1.4 εκατομμύρια, 1 στους 2 νέους έχει δουλειά κι αυτός που δουλεύει, δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι συγκεντρώνουν τρελά κέρδη.(600 δις ,καταθέσεις στην Ελβετία, 150 δις η λίστα Λαγκάρτ, 200 δις χάρισμα στις τράπεζες μέσα στην περίοδο της κρίσης, τράπεζες και μονοπωλιακοί όμιλοι παρουσιάζουν αύξηση των κερδών κ.α.) Από αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό, σύστημα, από αυτή την εξουσία πρέπει να απαλλαγούμε για να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες μας και τα όνειρα των παιδιών μας. Εδώ βρίσκεται η λύση και η φιλολαϊκή προοπτική. Αυτό το δρόμο πρέπει να υπηρετήσουν οι αγώνες μας. Στη βάση αυτή πρέπει να ανασυνταχθεί εδώ και τώρα το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Αυτός είναι ο δρόμος του λαού! Άλλος δρόμος που να υπηρετεί το λαό δεν υπάρχει!

Αποφασίζουμε να πάρουμε μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα 12 η ώρα το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα αποφασίζουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με 24ωρη Απεργία τέλη Νοέμβρη, πρόταση που θα στείλουμε και προς το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥκαι το καλέσουμε να αποφασίσει για απεργία παλεύοντας για:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

-Την κατάργηση της αντιδραστικής αξιολόγησης που στόχο έχει τις απολύσεις

Την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όχι στο νέο μισθολόγιο επαναφορα των μισθών στα επίπεδα του 2009

Την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις,

Κατάργηση της φοροληστείας και όλα τα χαράτσια,

Εναντία στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες. για επιδότηση με 600 ευρώ όλων των ανέργων χωρίς ορούς και προϋποθέσεις , Για δημοσιά δωρεάν παιδία υγεία πρόνοια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Νίκη της ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ

Εκλογές για την ανάδειξη Ε.Γ.. και Ε.Ε. στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έλαβαν:

ΔΑΚΕ/Δ.Υ. : 35 ΕΔΡΕΣ 4

ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ( ΔΑΣ) : 31 ΕΔΡΕΣ 4

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Δ.Υ : 29 ΕΔΡΕΣ 3
Η «ΔΙΑΡΡΟΗ» ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Τα. μετακινούμενα διόδια και οι εκλογές

Αναμφίβολα το θέμα των διοδίων και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει κυρίως στους κατοίκους του νομού Λάρισας - καθώς υπάρχουν τρεις σταθμοί εντός των ορίων του - δεν ενδείκνυται για. επικοινωνιακά παιχνίδια.

Μάλλον, όμως,αυτό δεν το αντιλαμβάνονται όλοι, πολύ δε περισσότερο όταν ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει και αυτό φαίνεται να δημιουργεί πολλαπλά άγχη.

Εντύπωση προκάλεσε η διαρροή από την πρόσφατη συνάντηση βουλευτών με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την οποία έκανε ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Το δελτίο τύπου που απέστειλε ο τοπικός βουλευτής στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τα έργα στον Ε-65 -παρουσία βουλευτών της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδος και των Γρεβενών- μετά την ενημέρωση από τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έθεσε και το ζήτημα των διοδίων Μοσχοχωρίου, καθώς και των έργων ασφάλειας στους παράπλευρους δρόμους της ΠΑΘΕ, την αρμοδιότητα των οποίων έχει ζητήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε ότι υφίσταται ζήτημα και ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον παραχωρησιούχο τη μετακίνηση του σταθμού των διοδίων Μοσχοχωρίου προς την Αθήνα.».

Η παραπάνω θέση Χρυσοχοϊδη, πέραν του ότι είναι εξαιρετικά νεφελώδης, δημιουργεί ερωτηματικά:

Τι εννοεί ο υπουργός «μετακίνηση του σταθμού των διοδίων Μοσχοχωρίου προς την Αθήνα»;

Γιατί δεν προσδιόρισε με σαφήνεια στο ακριβές σημείο - αν υπάρχει - όπου ζητείται να μεταφερθεί ο σταθμός διοδίων και πότε θα γίνει - αν γίνει - αυτή η μεταφορά;

Υπάρχει πρόβλημα πολιτικού κόστους να προσδιοριστεί τώρα το ακριβές σημείο, το οποίο όλα δείχνουν πως θα είναι στη Μαγνησία;

Γιατί κρίθηκε ότι οι Θεσσαλοί έπρεπε να ενημερωθούν μέσω Χαρακόπουλου και με τον παραπάνω αποσπασματικό τρόπο για ένα ζήτημα όπως τα διόδια ,όταν όλη η περιοχή βρίσκεται. στο πόδι μετά και το τελευταίο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τρία νέα παιδιά το καλοκαίρι;

Το αίτημα Χρυσοχοϊδη προς την παραχωρησιούχο εταιρία αποδεικνύει πραγματική πολιτική βούληση ή είναι ένα πυροτέχνημα ενόψει εκλογών;

Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι ενώ είχε υπάρξει συμφωνία όλων των συμμετεχόντων στην σύσκεψη Χρυσοχοϊδη - βουλευτών να μην εκδοθεί καμία ανακοίνωση, η παραπάνω συμφωνία «έσπασε» μόνο από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και από τον βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ Κώστα Σκρεκα
ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ «60΄ ΕΛΛΑΔΑ»

Εγκλωβίστηκε τηλεοπτικό συνεργείο στον Όλυμπο 

Ήταν η δυσκολότερη αποστολή που έχουν κάνει έως σήμερα. Οι ισχυροί άνεμοι τους ανάγκασαν ακόμα και να πέσουν στο έδαφος για να μην παρασυρθούν, όπως συνέβη με μέρος του εξοπλισμού τους.

Οι εντυπωσιακές εικόνες έχουν αποτυπωθεί από τις κάμερες, ενώ έχουν βάλει σκοπό να πάνε ξανά και να φτάσουν έως την κορυφή που δεν κατάφεραν τώρα να πατήσουν, αφού 80 μόλις μέτρα πριν από αυτήν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν!

Ο λόγος για τον Νίκο Μάνεση που μαζί με τους συνεργάτες της εκπομπής του «60΄ Ελλάδα» αποφάσισαν το οδοιπορικό τους αυτή τη βδομάδα να είναι στον Όλυμπο και στόχος τους η κατάκτηση του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής της χώρας. Όπως όμως, μου είπε ο δημοσιογράφος «Το οδοιπορικό ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου για να προλάβουμε τον καιρό και να βρούμε ανοιχτά τα μονοπάτια του Ολύμπου, αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά αν δεν κάνεις μια σπονδή στον Δία και στους άλλους 11 θεούς δεν σε καλοδέχονται. Εμείς ξεκινήσαμε με ιδανικές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία κοντά στους 30 βαθμούς κελσίου και ήπιους ανέμους.

Όταν αρχίσαμε την πεζοπορία προς τον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου, μας υποδέχτηκε μια ομίχλη την οποία κυριολεκτικά "έκοβες με το μαχαίρι"! Όσο ανεβαίναμε δηλαδή στα 2.600 μέτρα, μας έπιασαν τα πρώτα μποφόρ. Τα 7 με 8 μποφόρ όμως, μετατράπηκαν σε έναν πρωτοφανή βοριά που δεν βλέπει εύκολα μάτι ανθρώπου και δεν βιώνει εύκολα ανθρώπινο σώμα. Ήμασταν στα 12 μποφόρ με ριπές 15, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη σωματική μας ακεραιότητα. Να φανταστείς ότι ο αέρας μας σήκωνε από το έδαφος. Πώς είναι οι εικόνες από περιοχές που τους χτυπάει τυφώνας; Έτσι ακριβώς.

Από τον αέρα γέρναμε 40 μοίρες γωνία, υπό αυτές τις συνθήκες και για να μετακινηθούμε σερνόμασταν στο έδαφος, τρέχαμε σαν τα. κατσίκια! Κάναμε μία - δύο υποχρεωτικές στάσεις για να φάμε κάτι, να πάρουμε θερμίδες, γιατί ο υδράργυρος ήταν στο μηδέν. Φτάσαμε μέχρι τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου που είναι το Σκολιό και εκεί εγκλωβιστήκαμε μαζί με ορειβάτες και διασώστες. Ήταν αδύνατον να προχωρήσουμε περισσότερο λόγω των σφοδρών ανέμων! Καθηλωθήκαμε για αρκετή ώρα κι ήμασταν στα όρια να πάθουμε υποθερμία. Βέβαια δεν κινδυνεύαμε μόνο εμείς, αλλά και οι ορειβάτες. Και ενώ μας έλειπαν 80 περίπου μέτρα για την κορυφή. οπισθοχωρήσαμε!

Πιασμένοι δύο - δύο, τρεις -τρεις αγκαζέ ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια και το βάρος για να μην μας παρασύρει ο αέρας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Ο τηλεοπτικός φακός έχει καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες που είναι το 1/10 από ό,τι είδαν τα μάτια μας. Τα πλάνα είναι εντυπωσιακά, όσα βέβαια καταφέραμε να τραβήξουμε, γιατί ο αέρας μας έπαιρνε την κάμερα από τα χέρια και δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τις κάμερες. Τα περισσότερα πλάνα που καταφέραμε να κάνουμε, κυρίως στα δύσκολα σημεία του Ολύμπου, θα μας δεις όλους να είμαστε κάτω στο έδαφος, σε θέση μάχης σαν το στρατό, με την κάμερα να την κρατάνε δύο άτομα για να μην την πάρει ο αέρας. Από τον αέρα, βέβαια, παρασύρθηκε μέρος του εξοπλισμού μας, εργαλεία της δουλειάς, ρούχα και χάθηκαν στις χαράδρες του Ολύμπου.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά οι ορειβάτες τέτοια κακοκαιρία, από πλευράς ανέμων, είχε να δει η περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια. Τέλος πάντων τέλος καλό όλα καλά, απλά χρωστάμε μια κορυφή που πρέπει κάποια στιγμή να την πατήσουμε. Για μένα πάντως είναι ατυχία το γεγονός ότι δεν πάτησα τον Μύτικα για 80 μέτρα, αλλά από την άλλη είναι πολύ μεγάλη τύχη και για μένα και για τους τηλεθεατές ότι καταγράψαμε μοναδικές εικόνες, γιατί σπανίως καταγράφονται τέτοιες εικόνες κακοκαιρίας από τον Όλυμπο. Πρώτη φορά τηλεοπτικό συνεργείο και δημοσιογράφοι καταγράφουν ακραία καιρικά φαινόμενα στον Όλυμπο. Εικόνες που κόβουν την ανάσα, ακόμα και τη δικιά μας που τα ξαναβλέπουμε και θυμόμαστε τι περάσαμε. Πιστεύω ότι θα κόψουν και την ανάσα των τηλεθεατών. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος, γυρίσαμε οριακά για να μην έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς γιατί μικροτραυματισμούς είχαμε. Αυτό το οδοιπορικό ήταν το δυσκολότερο οδοιπορικό του "60' Ελλάδα" μέχρι τώρα. Ήταν η δυσκολότερη αλλά και εντυπωσιακότερη αποστολή»!

Εκτός όμως, από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν στον Όλυμπο, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA μας ξεναγεί και στα χωριά της Ελασσόνας, καταγράφοντας την καθημερινότητα στους ορεινούς οικισμούς που είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι θα περίμενε κανείς. Στο Λιβάδι συναντά νέους, κάτω των 25 ετών, που αποφάσισαν να ζήσουν εκεί και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, ενώ στη Βερδικούσα που χαρακτηρίζεται ως «οικισμός των πολυτέκνων», οι περισσότερες οικογένειες έχουν πάνω από 5 παιδιά, αλλά πολλές από αυτές αριθμούν 14 με 15 μέλη. Η κάμερα όμως, καταγράφει και τη ζωή δεκάδων οικογενειών που πριν από 15 χρόνια περίπου αποφάσισαν να αφήσουν τα σπίτια τους στις πόλεις και να βρεθούν εκεί πιστεύοντας ότι ερχόταν η συντέλεια του κόσμου.

Απόψε, στις 24:00, ο Νίκος Μάνεσης μας ξεναγεί με την κάμερα της εκπομπής του «60΄Ελλάδα» στον Όλυμπο, καταγράφοντας τους κινδύνους που αντιμετώπισαν, αλλά και τη ζωή των κατοίκων στο «βουνό των Θεών»!
ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΑΡΧΗ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ

Οι συνοικίες. «πονάνε»

Πολλά μπορεί κάποιος να καταμαρτυρήσει στην προηγούμενη δημοτική Αρχή Τζανακούλη, όμως εκεί που πράγματι έδειξε - τουλάχιστον - πλημμελή προσοχή ήταν στο ζήτημα των Συνοικιών.

Σε πολλά σημεία πέριξ του Κέντρου η εικόνα της εγκατάλειψης είναι εμφανής.

Προβλήματα με τα πεζοδρόμια, τον φωτισμό, τους ελεύθερους χώρους που και όταν υπάρχουν μαστίζονται από έλλειψη φροντίδας, ενώ δεν χωράει συζήτηση για το θέμα της πλημμελούς καθαριότητας.

Όλα αυτά θα πρέπει άμεσα να τα αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση, ώστε η διαφορετική νοοτροπία να γίνει περισσότερο εμφανής στην καθημερινότητα του Λαρισαίου.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας προχωρούν σε νέα διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης.

Έχοντας αφουγκραστεί την επιθυμία των πολιτών, που υποστηρίζουν συνειδητά και με θέρμη τη διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» του κινήματός μας, προχωράμε στη διάθεση των παρακάτω προϊόντων:

1. Μέλι(ανθέων και κωνοφόρων δέντρων) από μελισσοκόμους της περιοχής μας, σε συσκευασία των 3 kg προς 15 ?(δηλαδή, 1kg = 5 ?)

2. Αλεύρι από τους Μύλους Κουτσιαρή - Κατερίνη

2α. Αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις τύπου 70% σε συσκευασία 10kg προς 5? (δηλαδή, 1kg= 0,50 ?)

2β. Αλεύρι σκληρό σε συσκευασία 10kg προς 7,00 ? (δηλαδή, 1kg= 0,70 ?)

2γ. Αλεύρι ολικής άλεσης σε συσκευασία 5kg προς 4,00 ? (δηλαδή, 1kg= 0,80 ?)

3. Πατάτες από την Καλλιπεύκη ποικιλίας Baren κιτρινόσαρκες (παραγωγός :Κωνσταντίνος Τσιούγγος-Γκρίτζιας)σε συσκευασία 10kg προς 3 ? (δηλαδή, 1kg=0,30?)

4.Φασόλια Γίγαντες ποικιλία Ελέφαντες από τη Μικρολίμνη Φλώρινας (Πρέσπες), του παραγωγού Χρήστου Στεργίου με τιμή ανά κιλό 3,00?, σε συσκευασία 2κιλών 6,00? η συσκευασία.

5.Τσάι του βουνού Βιολογικό πιστοποιημένο από Βρύναινα Αλμυρού (παραγωγός Χατζηπλής Δημήτρης)σε συσκευασία 150 - 160 gr προς 1,5 ?

6. Ρίγανη Βιολογική πιστοποιημένη από Βρύναινα Αλμυρού (παραγωγός: Χατζηπλής Δημήτρης),σε συσκευασία 200gr και τιμή 1,50?

Στις παραπάνω τιμές των προϊόντων είναι συνυπολογισμένος και ο ΦΠΑ

Οι παραγγελίες θα γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα των Ενεργών Πολιτών Λάρισας (www.energw.gr) ή στη Στέγη Αλληλεγγύης -Μανδηλαρά & Παναγούλη37. Υπενθυμίζουμε, ότι εκτός από την εξασφάλιση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, Ελλήνων παραγωγών στην καλύτερη δυνατή τιμή, η δράση μας στοχεύει και στην συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο των Εν.Πο.Λ. που υποστηρίζει αρκετές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα! Έτσι, κερδίζουμε σε ποιότητα και τιμή, στηρίζοντας παράλληλα τα ελληνικά προϊόντα, και δίνοντας αξία στο μόχθο του Έλληνα παραγωγού, ενώ ταυτόχρονα, επιτελούμε ένα σημαντικό έργο κοινωνικής αλληλεγγύης, βοηθώντας συμπολίτες μας!

Για τη δική σας εξυπηρέτηση, παρακαλούμε, να εκτυπώσετε την παραγγελία σας και να την προσκομίσετε στη γραμματεία την ημέρα διάθεσης (κάνοντας κλικ στην «Εκτύπωση» κάτω δεξιά). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζετε το νούμερο της παραγγελίας σας. Επίσης, παρακαλούμε να τηρήσετε την ώρα προσέλευσης σας. Υπενθυμίζεται ότι η ακριβής ποσότητα της παραγγελίας σας είναι εγγυημένη από την έναρξη της διάθεσης των προϊόντων μέχρι την ώρα προσέλευσής σας. Τέλος, αν δεν προσέλθετε τρεις φορές να παραλάβετε προϊόντα που παραγγείλατε, το σύστημα μπλοκάρει προσωρινά τη δυνατότητα πραγματοποίησης νέων παραγγελιών.
(Πηγή www.larissanet.gr - επιμέλεια Ραλού Μεθενίτου)