Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Σε 106 νησιά και ηπειρωτικές περιοχές στρέφουν τους ελέγχους τους το υπουργείο Εργασίας και η Οικονομική Αστυνομία από σήμερα  κηρύσσοντας τον πόλεμο στη "μαύρη" εργασία. Οι Αρχές όπως φαίνεται προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο που στοιχίζει κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα 563 "ράμπο" της φοροδιαφυγής από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και την Οικονομική Αστυνομία θα σαρώσουν όλη την Ελλάδα κατά το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Στις τουριστικές  περιοχές που θα ελέγχουν κατά προτεραιότητα είναι και τα Δωδεκάνησα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά την κλειστή σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Νοσοκομείο Ρόδου ανέφερε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουν έρθει 4 νοσοκόμες για την ΜΕΘ. Στη σύσκεψη με την συμμετοχή βουλευτών, του διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου Βασίλη Παπανικόλα, του διοικητή της ΥΠΕ Αιγαίου, του υποδιοικητή Λάμπη Πλάτση και πολλών άλλων υπηρεσιακών παραγόντων εξετάστηκαν όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου και των Κ.Υ της περιοχής και όπως είπε ο υπουργός την επίλυση τους θα την παρακολουθεί το υπουργείο ανά εβδομάδα. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε οτι θα δοθούν και δύο φαρμακοποιοί στο Νοσοκομείο Ρόδου.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «αίσχος» το παλιό Νοσοκομείο της Ρόδου .Το κτίριο υπογράμμισε ανήκει στο υπουργείο υγείας. Μέσα στην εβδομάδα, είπε  θα συνεννοηθώ με το υπουργείο Δικαιοσύνης και αν δεν εχει κονδύλια να το φτιάξει για δικαστικό μέγαρο, θα το αναλάβουμε εμείς και θα μεταφέρουμε τις διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου που είναι διάσπαρτες εδώ και εκεί" δήλωσε και ξεκαθάρισε οτι " αρκετά το συζητήσαμε, καιρός είναι να ληφθούν αποφάσεις". Μάλιστα σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα VERENA  ο κ. Γεωργιάδης έπλεξε το εγκώμιο του ιατρικού Συλλόγου Ρόδου που έφτιαξε ένα τμήμα και στεγάζεται ενώ για τα υπόλοιπα κτίρια που στεγάζονται άλλες υπηρεσίες, του δήμου και της Περιφέρειας μίλησε απαξιωτικά για το χάλι που είδε..."Πήγατε και στο δικό μου;" ρωτούσε ο Μαχαιρίδης χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

 

Την ίδια ώρα με υπόμνημά του ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ ζητά από τον Υπουργό Υγείας μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση πληρωμής ληξιπρόθεσμων πρώην ταμείων ΕΟΠΥΥ  και την ενίσχυση των δομών ιατρών του ΕΟΠΥΥ με ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν εντός και εκτός οργανισμού. Προτείνει δε την δημιουργία αστικού κέντρου Υγείας Πόλης στις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου ιδιοκτησίας Υπουργείου Υγείας   και κατάργηση  της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ και αξιοποίηση των εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ -ΕΟΠΥΥ  για λόγους οικονομίας και διατήρησης θέσεων εργασίας των ιατρών χωρίς να μετακινηθούν στο νέο Νοσοκομείο, όπως λέγεται, για την δημιουργία ιατρικής εργαστηριακής ΠΦΥ εκτός νέου ΓΝΡ στο παλιό ΓΝΡ που θα ωφελήσει τους πάντες. Το μεγάλο Σκάνδαλο του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου ιδιοκτησίας σας, αποτελεί όνειδος πολιτικής οκνηρίας και αδιαφορίας από όλους εμάς τους Ροδίτες που το βλέπουμε εδώ και 14 χρόνια να ρημάζει και να ντροπιάζει ντόπιο και ξένο πληθυσμό που μένει ή επισκέπτεται  το νησί μας .Η από 3ετιας προσπάθεια για Δημιουργία και Λειτουργία αιμοδυναμικού και ογκολογικού τμήματος στο ΓΝΡ θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε πολλούς βαριά ασθενείς που αναγκάζονται μέσα στο πόνο τους σε αυτή την κρίση να μετακινούνται κάθε μήνα στην Αθήνα υπογραμμίζει στο υπόμνημά του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.

 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης παρουσίασε τα προβλήματα υγείας που απασχολούν την Δωδέκανησο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας οι οποίες πρέπει ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό ενός χάρτη υγείας για την νησιωτική χώρα.

Για να τονίσει την ιδιαιτερότητα και τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και την έλλειψη ασθενοφόρων, παρέδωσε στον υπουργό φωτογραφίες που δείχνουν ότι και σήμερα εξακολουθούν οι μεταφορές των ασθενών να γίνονται με αγροτικά αυτοκίνητα, με DATSUN, τονίζοντας.

«Προσοχή κύριε Υπουργέ : Η ταμπέλα γράφει: Αεροδρόμιο, Αρκάσα, Λευκός». Οποιαδήποτε ομοιότητα με την Καμπούλ είναι τυχαία, καταλήγει ο Δημήτρης Γάκης

Ο υπουργός Υγείας, μετέβη νωρίτερα το πρωί χθες  στο ακριτικό Καστελλόριζο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δωδεκανήσου, Βασίλη Υψηλάντη, τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνο Ευσταθίου, τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, Γιάννη Βαφειάδη, τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Ευδοκιμίδη και τον Δήμαρχο Αμαρουσίου (δήμου αδελφοποιημένου με το δήμο Καστελλόριζου) και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την πλήρωση της θέσης μόνιμης γενικής ιατρού και παρευρέθη στην τοποθέτησή της στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο του νησιού. Ακόμη συνομίλησε με κατοίκους του Καστελλόριζου και ενημερώθηκε τόσο για την καθημερινότητα, όσο και για τα προβλήματά τους, κυρίως ως προς το ζωτικής σημασίας πεδίο της υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης, μετά το πέρας την επίσκεψής , έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στόχος της επίσκεψής μας είναι να καταγράψουμε τα υγειονομικά προβλήματα του Καστελλόριζου και να βρούμε λύση. Δεν θα αφήσουμε το Καστελλόριζο απροστάτευτο, όσον αφορά στην υγειονομική του κάλυψη. Από τη στιγμή που ανέλαβα ως Υπουργός Υγείας, ο πρώτος προορισμός που επέλεξα να επισκεφθώ ήταν το Καστελλόριζο. Από την πρώτη μέρα της Υπουργίας μου, μας κινητοποίησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης, για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού και κυρίως για να βρεθεί άμεσα ειδική γιατρός, την οποία και σήμερα παρουσιάζουμε. Ο σχεδιασμός μας είναι να δώσουμε οριστική λύση στα προβλήματα υγείας του Καστελλόριζου. Άμεσες προτεραιότητες μας είναι η στελέχωση με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό μαζί με τους ειδικούς γιατρούς και κυρίως η έναρξη Προγραμμάτων των Συστημάτων Τηλεϊατρικής, στο πλαίσιο συνεργασίας τού Υπουργείου Υγείας με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, τόσο στο Καστελλόριζο όσο και σε όλες της παραμεθόριες περιοχές. Ο Υπουργός Υγείας δεν είναι μόνο για την Αθήνα. Είναι για όλη την Ελλάδα, από τη μία άκρη της μέχρι την άλλη».

Ο κ. Πατούλης από την πλευρά του τόνισε: «Χαιρόμαστε που ενάμισι χρόνο μετά, ο νυν Υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε από την πρώτη μέρα άμεσα και αποτελεσματικά στις εκκλήσεις μας για τους Ακρίτες της πατρίδας μας. .Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης, επισκέφθηκε τη Νήσο Ρω και κατέθεσε κλαδί ελιάς ως σύμβολο του Ελληνισμού στον τάφο της Κυράς της Ρω.

 

---Ο σχεδιασμός και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων – κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά της 27,28,29 Ιουλίου 2013 στη Νότια Ρόδο» είναι το αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει σήμερα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου.

 

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη συναντήθηκε ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης όπου τον ενημέρωσε για τις τελευταίες πυρκαγιές στη Ρόδο και στη Σέριφο και ζήτησε τη συνδρομή του υπουργού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περιοχή της Ν. Ρόδου, όπου υπήρξε μια βιβλική καταστροφή και επεσήμανε στον υπουργό τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα προκειμένου να προστατευθούν οι οικισμοί από πλημμύρες το προσεχή χειμώνα. Επίσης, αντίστοιχα αντιδιαβρωτικά έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν και στη Σέριφο.

Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να θέσει στον υπουργό το ζήτημα των μηδενικών χρηματοδοτήσεων προς την περιφέρεια Ν. Αιγαίου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) σε μια περιφέρεια με δυσκολίες λόγω του πολυνησιακού της χαρακτήρα και κυρίως μιας περιφέρειας που σηκώνει το μεγάλο βάρος στήριξης της εθνικής οικονομίας μέσω του τουρισμού.

Ενημέρωσε τον υπουργό ότι η περιφέρεια θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο νομοσχέδιο τροποποίησης του Καλλικράτη που θα βελτιώνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών. Έθεσε με τ' επιτάσεως το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και ζήτησε την έγκριση πρόσληψης υπαλλήλων ορισμένου χρόνου που εκκρεμεί προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία και αφορούν ειδικότητες άκρως απαραίτητες για την λειτουργία υπηρεσιών ελέγχου.

Τόνισε πως τομείς όπως η πολιτική προστασία, θα πρέπει μέσω νομοθετικής ρύθμισης, κυρίως για τους μικρούς οικισμούς να περάσει στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά στο συνεκτικό τμήμα των οικισμών όταν διατρέχουν κίνδυνο από δασικές πυρκαγιές.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε εφόσον κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν στα έργα προστασίας της Ν. Ρόδου θα στηρίξει την περιφέρεια στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων καθώς και θα δώσει εντολή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των προσλήψεων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε επίσης με τον Γ. Γ ΕΣΠΑ και ΠΔΕ , κ. Γ. Γιαννούση και συζήτησαν την πιθανότητα ένταξης των αντιπλημμυρικών έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

---Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον τουρισμό, κατέθεσε πρόταση για την είσοδο του μαθήματος της τουριστικής εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επισήμανε επίσης την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΑΣΤΕΡ , επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών και να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους αυτών των σχολών να εντάσσονται σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Στην ομιλία του ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στην ανάγκη πρόβλεψης της φέρουσας ικανότητας κάθε νησιού, σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

---Με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε. κ. Γρηγόρη Δούνη είχε συνάντηση ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαιχαιρίδης, όπου τον ενημέρωσε  για τη θέση της περιφέρειας σε ότι αφορά στο θέμα της παραχώρησης της Ροδιακής  Έπαυλης στον Δήμο Ροδίων προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και  για το οποίο έδωσε διευκρινήσεις για τους κανόνες που διέπουν τα έργα  ΕΣΠΑ. Ζήτησε δε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα αποτρέψουν την απένταξη του έργου και συγκεκριμένα την παραχώρηση κατά κυριότητα ή κατάχρηση με συμβολικό μίσθωμα. Ο κ. Δούνης εξέφρασε τη διάθεση της ΕΤΑΔ ΑΕ να παραχωρήσει την Ροδιακή Έπαυλη για 20 χρόνια στο Δήμο Ροδίων με δεκαετή περίοδο χάριτος και μετά τη δεκαετία να επιβληθεί συμβολικό μίσθιο το οποίο θα συμφωνηθεί  με τον Δήμο Ροδίων.

Επίσης, ο περιφερειάρχης συζήτησε  την παραχώρηση των ακινήτων της παλιάς πόλης  με προορισμό τη δημιουργία φοιτητικών εστιών  με χρήση πόρων ΕΣΠΑ  και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια  Ν. Αιγαίου,  έργο που θα αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη περιοχή της Παλιάς Πόλης και θα λύσει  ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δηλ. τη στέγαση των φοιτητών και τα ακίνητα μπορούν να παραχωρηθούν απευθείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο κ. Δούνης ενημέρωσε πως η ΕΤΑΔ αντιμετωπίζει  θετικά το αίτημα και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις.

 

----Η Διοίκηση του ΕΚΡ εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση της στο ενδεχόμενο αποδυνάμωσης- υποστελέχωσης Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΑΕΔ, Ασφαλιστικών Ταμείων, ΣΕΠΕ, κ.λ.π), μέσω διαθεσιμοτήτων - απολύσεων, την ίδια στιγμή που διαρκώς επιφορτίζονται με νέες αρμοδιότητες, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια πολίτες θύματα της κρίσης και επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε ειδικά προγράμματα αυτών των φορέων. Οι Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά (πάνω από 80%) από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δίχως να υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και η όποια απόφαση Κυβέρνησης- Τρόικας, στερείται, αν μη τι άλλο, κοινωνικής νομιμοποίησης. Με άλλα λόγια, όπως λέει κι θυμόσοφος λαός, κάποιοι «με ξένα κόλλυβα κάνουν μνημόσυνα»! Αντί λοιπόν κάποιοι να απεργάζονται σχέδια αποδυνάμωσης και υποστελέχωσης Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής, με σκοπό δήθεν την «εξυγίανσή» τους, ας φροντίσουν ν’ αποδοθούν άμεσα στα ταμεία αυτών των φορέων όλα τα οφειλόμενα και παρατύπως παρακρατηθέντα ποσά (μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ), διότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν καταβάλει κανονικά και με το παραπάνω τις εισφορές τους, μέσω των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, κλπ) είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι και η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα. Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να οδηγήσει σε διαθεσιμότητες – απολύσεις κανέναν εργαζόμενο σ’ αυτές τις υπηρεσίες στην περιοχή μας, αποδυναμώνοντας τες ακόμα περισσότερο τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτοι ανασφάλιστοι και παράνομοι εργαζόμενοι. Την καλούμε επίσης να αναθεωρήσει άμεσα τους όποιους σχεδιασμούς γύρω από τους Φορείς Κοινωνικής Πολιτικής και να στρέψει το ενδιαφέρον της σε θέματα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και της απόδοσης του συνόλου των πόρων εκεί που πραγματικά ανήκουν αναφέρει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

---Η απεργία των εργαζομένων στο ξενοδοχείο Cyprotel στο Φαληράκι έληξε σήμερα στις 12 το μεσημέρι με νίκη. Η εργοδοσία πλήρωσε τους οφειλόμενους μισθούς. Αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Επισιτισμού- Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ.  Εργοδοσία και στελέχη χρησιμοποίησαν όλους τους τρόπους για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να διαλύσουν την απεργία τους. Από το γνωστό τροπάρι ότι τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων και ότι τα πρακτορεία θα πάρουν τους πελάτες και θα φύγουν, μέχρι έμμεσες και άμεσες απειλές για απολύσεις. Παρά το ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους κάτω από την πίεση λύγισαν και μπήκαν τελικά για δουλειά, ο σχεδιασμός της εργοδοσίας δεν πέρασε.
Συγκινητική ήταν η υποστήριξη από τους τουρίστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο και τις δυο μέρες, κάτι που άλλωστε συμβαίνει πάντα στις απεργίες στα ξενοδοχεία - τουλάχιστον η πείρα από τη Ρόδο αυτό έχει δείξει -και διαψεύδει την προπαγάνδα κυβέρνησης και μεγαλοξενοδόχων - πρακτόρων ότι οι απεργίες και οι αγώνες των εργαζομένων πλήττουν τον τουρισμό.

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που δεν ήταν μέλη του κλαδικού Σωματείου γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσουμε να κουβεντιάζουμε μόνο για τον απλήρωτο μισθό. Είναι καιρός ο αγώνας να πολιτικοποιηθεί. Να αναζητήσουν οι εργαζόμενοι ποια είναι η αιτία  που στο 2013, με αυτή την ανάπτυξη στην παραγωγή, με πλούσια αποθέματα σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ειδικευμένο εργατικό δυναμικό αντί να ζούμε καλύτερα, ζούμε χειρότερα από ότι πριν 30 χρόνια. Γιατί σε μια περιοχή όπως στη Ρόδο, όπου παράγεται ασύλληπτος πλούτος οι χιλιάδες εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι - μικρομαγαζάτορες του τουρισμού να ζουν με όρους εξαθλίωσης, την ίδια στιγμή που μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοπράκτορες θησαυρίζουν και καμώνονται από πάνω τους αδικημένους», αναφέρει η Γραμματεία Επισιτισμού -Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ.

----Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνέδριου  που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Νησιωτική Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη των υδροπλάνων» στη Σύρο. Θεωρώντας ότι η δημιουργία υδατοδρομίων στον πολυνησιακό μας χώρο, θα δώσει τη δυνατότητα ιδιαίτερα στους κατοίκους των νησιών που δε διαθέτουν αεροδρόμια να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό μέσο μεταφοράς μετά από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων, η πρωτοβουλία διοργάνωσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίο έτυχε θερμού και επιδοκιμαστικού σχολιασμού. Ο κ. Πουσσαίος  υπογράμμισε πως  «η εύκολη προσβασιμότητα που προσφέρουν τα υδροπλάνα θα ενισχύσει τουριστικά τις τοπικές οικονομίες των μικρών νησιών ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται επαρκώς και με ασφάλεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους” και κατέληξε λέγοντας ότι “Για την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, το πρόβλημα της επικοινωνίας δεν είναι το ακτοπλοϊκό, αφού αποτελεί μια μόνο πτυχή του,  αλλά το  συγκοινωνιακό. Τα υδροπλάνα εναρμονίζονται πλήρως με την πρότασή μας για τις διανησιωτικές γραμμές, δηλαδή τη διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους στα πλησιέστερα σημεία. Τα υδροπλάνα και οι δυνατότητές τους είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι φανταζόμαστε με μια πρώτη ματιά».

----Τις επόμενες μέρες θα αποσπαστεί παιδίατρος στο Νοσοκομείο της Κω διαβεβαίωσε το Γραμματέα του Ιατρικού συλλόγου Κω Γιάννη Καμπανή ο υπουργός Υγείας, στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ρόδου. Ο κ. Καμπανής, που προσήλθε στη συνάντηση απρόσκλητος, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ΕΡΑ, καθώς η ΔΥΠΕ δεν είχε την ευαισθησία να καλέσει τον Ιατρικό Σύλλογο (μόνο ο διοικητής Γιάννης Σοροκάκης, είχε προσκληθεί) και παρά το γεγονός οτι δύο σχεδόν χρόνια τώρα που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση της ΔΥΠΕ, δεν έχει επισκεφθεί ούτε μια φορά το Νοσοκομείο, έθεσε υπόψη του κ. Γεωργιάδη και το θέμα των επτά κενών θέσεων των αγροτικών ιατρείων σε Ζηπάρι, Πυλί, Αντιμάχεια ( δύο ) Κεφάλου ( δυο) που εξυπηρετούνται από ένα μόνο αγροτικό. Ο κ. Γεωργιάδης σύμφωνα με το κ. Καμπανή έδειξε ενημερωμένος και για το ΙΚΑ για το οποίο ωστόσο δεν μίλησε για αναβάθμιση του και λειτουργία τμημάτων, μικροβιολογικού ακτινολογικού αλλά για ενσωμάτωση του στον ΕΟΠΠΥ με σχέδιο Νόμου μέσα στον Αύγουστο, ώστε οι Γιατροί του ΙΚΑ να μη μένουν μόνο σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και Συνταγογραφήσεις αλλά να παρέχουν υπηρεσίες και στο Νοσοκομείο ακόμα και εφημερίες ιδιαίτερα οι ειδικότητες που λείπουν απο Ιδρυμα Παιδίατροι Πνευμονολόγοι.κλπ.

Εν τω μεταξύ παρέμβαση στον εισαγγελέα έκανε την Τρίτη το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Κω προκειμένου να παρέμβει στο θέμα έλλειψης παιδιάτρου απο το Νοσοκομείο πριν συμβεί το χειρότερο και θρηνήσει η τοπική κοινωνία την απώλεια παιδικής ζωής.

Σημειώνεται ότι εδώ και 4 1/2 χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος και το όποιο περιστατικό παρουσιαστεί αντιμετωπίζεται από τους εφημερεύοντες και εφ'οσον ιδιώτης Παιδίατρος ανταποκριθεί στη πρόσκληση του Ιδρύματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της υγείας του παιδιού.

 

---Την άμεση ανάκληση της απόφασης για τη τοποθέτηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Κακό Πρινάρι και την άμεση επανεξέταση όλων των αδειών για κεραίες που έχουν εγκατασταθεί κοντά σε σχολικά συγκροτήματα, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο δήμαρχος Κω Κώστας Καίσερλης.


---Η πολυμετοχικότητα είναι ήπια μορφή ιδιωτικοποίησης, τονίζει ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Ελπίδας Νίκος Μυλωνάς, με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου να μετατραπεί η ΔΕΥΑΚ, με συμμετοχή δημοτών, στο 60% σε πολυμετοχική Α.Ε. Επισημαίνει δε ότι «το να λέει η δημοτική αρχή ότι θέλει να προστατεύσει την επιχείρηση από την ιδιωτικοποίηση είναι υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό. Αυτό που επιχειρείται, είναι η ένταξη των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργώντας προφανή κίνδυνο για τους εργαζόμενους λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων». Και καταλήγει ότι «ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης της ΔΕΥΑΚ και των εργαζομένων της είναι η χρηστή και αποδοτική διαχείριση της επιχείρησης και όχι η αλλαγή του θεσμικού και πολύ περισσότερο του ιδιοκτησιακού στάτους».

Αστυνομικές ειδήσεις

-----Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε χθες μετά την απαγγελία της κατηγορίας του εμπρησμού από αμέλεια που έκαψε ιδιαίτερα μεγάλη δασική έκταση από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών  o  40άχρονος υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών προκάλεσε τη φωτιά που έκαψε τη Νότια Ρόδο, από το μπάρμπεκιου που έκανε στην αυλή του σπιτιού του.

---- Μια 49άχρονη τουρίστρια τραυμάτισε  χθες στη Λίνδο ένας 42άχρονος επίσης τουρίστας με σκάφος. Ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Λίνδου για το περιστατικό και άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη της που συνέλαβαν τον δράστη και  κρατείται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Η 49χρονη διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία σε ιδιωτική κλινική για περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση.

----Χθες καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Σταθμό Αφάντου, ότι την 29/30-07-2013 άγνωστος δράστης παραβίασε αποθήκη ημεδαπού και αφαίρεσε ποσότητα μελιού συνολικού βάρους 700 κιλών καθώς και μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος. Διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη.

----Συνελήφθησαν χθες (31-07-2013) πρώτες πρωινές ώρες στη Ρόδο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και του Αστυνομικού Σταθμού Αφάντου, δυο υπήκοοι Ρουμανίας ηλικίας 43 και 40 ετών, κατηγορούμενοι για σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη κλοπών. Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι προχθές (30-07-2013) το βράδυ οι κατηγορούμενοι κατά την παραμονή τους σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Φαληράκι αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν ακόμη τρία κινητά τηλέφωνα καθώς ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής τα οποία όπως πρόεκυψε αποτελούν προϊόντα κλοπής. Το κινητό τηλέφωνο που αφαίρεσαν από το κατάστημα στο Φαληράκι αποδόθηκε στον δικαιούχο, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα κατασχέθηκαν και φυλάσσονται. Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ παράλληλα διερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

----Συνελήφθη χθες (31-07-2013) το πρωί στην Κω, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας του νησιού, ένας 49χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ειδικότερα, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο αστυνομικών και υπαλλήλων της αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κω, διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή Πυλί ο κατηγορούμενος είχε προβεί στην ανέγερση οικήματος μέσα σε χώρο αρχαιολογικής ζώνης πλησίον αρχαίου Λατομείου Ελληνιστικής περιόδου. Επίσης από την επιτόπια έρευνα προέκυψε ότι για την κατασκευή του οικήματος χρησιμοποίησε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, άλλα εντοιχισμένα στην τοιχοποιία και άλλα ενσωματωμένα στα δάπεδα δίκην διακοσμητικών, όπως μαρμάρινο κιονόκρανο, μυλόπετρα, κατώφλια κ.α. Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ ο εντοπισμός, η ακριβής καταμέτρηση και ο προσδιορισμός των αρχαίων αντικειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εν λόγω κατασκευή συνεχίζεται.

----70χρονος Ψαράς από τη Λέρο βρήκε τραγικό θάνατο χθες στο Μαστιχάρι, καθώς ευρισκόμενος στο αλιευτικό του το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ» έχασε τον έλεγχο και έπεσε στη θάλασσα τραυματιζόμενος στο κεφάλι. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

----Για πλαστογραφία συνελήφθησαν τρία άτομα στη Κω, δύο ημεδαποί 48 και 50 ετών και ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας καθώς και ένας 48χρονος ημεδαπός για πλαστογραφία πιστοποιητικών. Στην πρώτη περίπτωση ο 48χρονος ώς ασφαλιστής εξέδωσε πλαστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο Ι.Χ.Ε το οποίο ο Αλβανός κατέθεσε στο Αστυνομικό τμήμα για υπόθεση του. Και στη δεύτερη περίπτωση ο 50χρονος προσκόμισε στο Α.Τ ένα επίσης πλαστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο Ι.Χ.Ε..
 

Πολιτιστικές ειδήσεις

----Η Ίρις Μαυράκη με ένα σχήμα εκλεκτών της φίλων μουσικών της Ρόδου θα παρουσιάσουν, μέσα από γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό τραγούδια,  ένα  μικρό αφιέρωμα σε σπουδαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, που άφησαν και αφήνουν παρακαταθήκη την ερμηνεία τους στα τραγούδια τόσο των μεγάλων μας συνθετών και ποιητών – στιχουργών, όσο και σε δημιουργίες δικές τους. Η συναυλία πραγματοποιείται  απόψε  στο Θερινό Κινηματοθέατρο  ΡΟΔΟΝ στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο με την Στήριξη του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του  Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησις Ρόδου (ΔΟΠΑΡ).

----Για  2η χρονιά φέτος, τον Αύγουστο, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας. Με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ, το Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας θα ταξιδέψει στα χωριά: Αφάντου, Σάλακο, Θολό, Σορωνή, Μαλώνα και Μάσσαρι. Με τη στήριξη των Πηγών Καλλιθέας θα γίνουν ακόμα δύο παραστάσεις στις Πηγές Καλλιθέας και στο Ροδίνι, ενώ με τη στήριξη των συλλόγων «Απόστολος Παύλος» και «Λινδία Αθηνά», θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στη Λίνδο.

----Με τη Στήριξη του Πολιτιστικού Τμήματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μία παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Τήλου, στις 8 Αυγούστου, με τη συνεργασία του Φεστιβάλ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Τήλου.

----Στο πρόγραμμα των πρώτων παραστάσεων περιλαμβάνεται το έργο «Η Λίμνη το 'σκασε» από την ομάδα Καραμπόλα, που έρχεται από την Αθήνα αλλά τα περισσότερα μέλη της είναι από τη Ρόδο σήμερα και αύριο  στον κήπο της Ροδιακής Έπαυλης, στην Παιδική Χαρά, που για πρώτη φορά φιλοξενεί εκδηλώσεις.

----Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα εμφανιστεί στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ.

----Συναυλία με έργα Βιβάλντι με τους Στάθη Σκανδαλίδη, Τάσο Αναστασιάδη και Ντίνα Καβουριάδου θα δοθεί το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Ισπανικό Κατάλυμα στην οδό Ιπποτών με είσοδο ελεύθερη.